8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aromaterapie z elektrické zásuvky

25. 03. 2009 | Domácnost

Léčba vůněmi neboli aromaterapie má své místo nejen při vlastní snaze osvěžit vdechovaný vzduch, odreagovat se a tím i zmírnit alergické reakce, ale jak si následně uvedeme, může dokonce pomoct alergeny z obytného prostředí vymýtit.

Voňavé elektrozásuvky

Klasické zásuvkové osvěžovače vzduchu a odpařovače s hypoalergenním účinkem (u nás především z řady Puresse od světového výrobce Ambi Pur) se těší velké oblibě, a to i v „nealergických“ domácnostech. Obecně jsou totiž vnímány jako zdravější, šetrnější a celá řada testů toto přesvědčení také potvrzuje. Vyznačují se právě cílem snížit riziko vzniku kožních, ale i respiračních alergií. Vonná páska tedy nepředstavuje žádné nebezpečí při kontaktu s pokožkou a osvěžovač se tak nemusíte bát umístit třeba do dětského pokojíčku. Stejně tak sortiment vůní je založen na svěžím, lehce parfémovaném aroma, které nedráždí, ani nezpůsobuje onen nepříjemně vlezlý odér, jako tomu bývá v případě některých samozvaných osvěžovačů.

Aromaterapie z elektrické zásuvkyVůní proti alergenům

Aromalampa v bytě alergika není zdaleka jen dekoračním doplňkem. Zejména na nočním stolku, v poličce nebo jinde v blízkosti postele je její úloha nezanedbatelná. Už v dřívějším článku věnovaném domácímu prostředí alergiků (Jak vyzrát na roztoče) jsme upozorňovali na to, jak je nesnadné roztoče ukryté v lůžkovinách vypudit. A přitom právě oni jsou nejznámějším původcem alergenů v obytných prostorách. Jakou že to má souvislost s aromaterapií? Velmi úzkou, protože je známým faktem, že narozdíl od většiny z nás domácím roztočům eukalypt - jeden z nejběžnějších vonných olejů - vůbec nevoní a v takto aromatizovaném prostředí se jim moc nedaří. A právě zde můžeme těchto vonných efektů velmi dobře využít.

Aromaterapie z elektrické zásuvkyMocný eukalypt

Rozmanité vůně kvalitních a dobře zvolených éterických olejů příznivě působí na naši nervovou soustavu (tím pádem také na emoce) a stimulují imunitní systém, který právě v případě alergiků dostává dost zabrat. V neposlední řadě přírodní bylinné vůně dokáží aktivovat ozdravný proces celého organismu. Proto jsou také nezbytnou součástí relaxačních procedur - ať už ve formě masáží, vodních lázní, nebo právě zmíněné inhalace. Eukalyptus je jednou z nejúčinnějších esencí v boji s dýchacími potížemi všeho druhu, dále napomáhá hojení ran, podporuje koncentraci, pomáhá odbourat migrénu, pohlcuje pachy, osvěžuje a čistí vzduch.

Aromaterapie z elektrické zásuvkyAromalampy – elektrické, nebo radši klasiku?

Nejdostupnější užití esenciálních olejů nám běžným spotřebitelům poskytují asi právě aromalampy nebo tzv. keramické kostky. Všechny tyto pomůcky lze pořídit do pětistovky v základním keramickém provedení, anebo si naopak připlatit tisícovku navrch za elektrický model. Jeho výhodou je především to, že se nemusí hlídat, kdežto zapálenou svíčku je rozhodně lepší bez dozoru nenechávat. Principem se však tyto praktické doplňky nijak neliší, je to pouze otázka komfortu použití (plamen „pravý“ nebo umělý), designového provedení nebo značky. Nejdůležitější však je, aby miska na vodu byla ze skla (snadno omývatelná, budeme-li chtít vyzkoušet i další směsi) a aromalampa byla dostatečně vysoká, aby se směs nepřepalovala, popřípadě neodpařovala moc rychle. Do misky s čistou vodou pak stačí nakapat 3 až 8 kapek vybraného éterického oleje (v našem případě tedy toho eukalyptového), přiložit na povrch aromalampy, zažehnout plamen a zapojit smysly.

Zdroj: Spotřebiče.cz

Foto: Gettyimages.com

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
aroma lampu jo,vůně do zásuvky ne
Obrázek uživatelky
profil
myslím, že i jen zvlhčovač vzduchu mnohým pomáhá
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles