Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kuchyň a kuchyňská linka - praktická, pěkná, funkční

21. 05. 2022 | Domácnost

Kuchyň plně dle svých představ si přeje snad každý člověk, který doma pravidelně vaří, ne vždy si ale můžeme splnit všechna svá přání.

Mnohdy je prostor příliš malý, jindy se neshodneme s dalšími členy své domácnosti. Jelikož při každodenní přípravě strávíme spoustu času, je ale třeba prostor zařídit co nejlépe, později bychom se totiž mohli potýkat s nepraktičností zvolených povrchů, snadným opotřebováním nebo třeba i zdravotními důsledky. Protože vybavení nové kuchyně neděláme každou chvíli, je třeba se na věc podívat z více úhlů, poradit se s ostatními členy domácnosti nebo také vyhledat odbornou pomoc. Díky tomu pak můžete svoji kuchyň pořídit nejen levněji, ale také praktičtěji.

Jak začít?

Ideální je poradit se s ostatními členy domácnosti a také přeměřit prostory, popř. starou kuchyňskou linku. Jakmile se zajdete podívat do obchodů, jistě najdete překrásné nebo cenově dostupné kousky, můžete ale být později zklamáni, protože zjistíte, že se do vaší kuchyně prostě nevejdou. Také byste si měli ujasnit kolik peněz můžete či jste ochotni do nové kuchyně dát nebo k čemu budete kuchyň používat. Budete v ní jen vařit? Chcete si k tomu sednout nebo stát? Chcete kuchyň i jídelnu dohromady? Určete si také, jaké spotřebiče budete v kuchyni chtít a v jakých barvách by se vám kuchyně nejlépe líbila.

Mnoho lidí hledí v prvé řadě na design kuchyňského nábytku, jiným záleží hlavně na barvě. Patříte k milovníkům jednoduchého designu nebo máte rádi složitý a výrazný, zdobený nábytek? Preferujete kvalitu nebo se spokojíte s nábytkem z obchodního řetězce?

Často musíme nákup kuchyňského vybavení omezit svými financemi, mnohdy ale nebereme v potaz, že levný nábytek z obchodního řetězce se mnohem rychleji opotřebuje, zničí. Pokud jej tedy budeme muset koupit znovu, náklady na něj se násobí. Právě proto je dobré si propočítat, zda se nákup levného nábytku nebo dokonce spotřebičů vyplatí. K tomu, abychom zjistili, jak kvalitní výrobky obchodníci nabízejí můžeme použít internet, kde najdeme velké množství recenzí a zkušeností od zákazníků, podle kterých si můžeme o prodejci sami udělat obrázek.

V poslední době platí, že kuchyním a kuchyňským linkám dominuje kávová barva, šedá a bílá barva, i přesto ale nemusíte zůstat u zavedených trendů. Můžete barvy kombinovat a to i v rámci jedné kuchyňské linky, dejte ale pozor, abyste kuchyň barvami příliš nezahltili. Velmi oblíbenou kombinací je hnědá a bílá. Pokud chcete kuchyň v určité barvě, ale máte problém sehnat v této barvě linku a nebo se její cena pohybuje příliš vysoko, můžete tuto barvu použít na výmalbu nebo obložení stěn a splnit si tak, alespoň částečně, své přání.

Při výběru barev v kuchyni se často uchylujeme k jedné či dvěma barvám, které máme v oblibě, často ale zapomínáme na praktičnost. Nechceme-li neustále leštit každou šmouhu, měli bychom se vyhnout tmavým lesklým povrchům. Například sklokeramická deska je čarokrásná, ale jen pokud je skvěle vyleštěná, to stejné platí také pro tmavé, lesklé dlaždice. Naopak tmavé matné povrchy se většinou udržují velmi dobře. Pokud zvolíte jednoduchý jednobarevný design, můžete s kuchyní dále pracovat a pravidelně obměňovat výzdobu, například v podobě nálepek, barevných fólií či ručního zdobení křídovou fixou, což bude jistě bavit i děti.

Podlahový povrch je jedním z nejdůležitějších a to hlavně z hlediska údržby. Vyberete-li si do kuchyně jako podlahovou krytinu koberec, budete jej muset mnohem častěji a pečlivěji udržovat, pravděpodobně jej budete také muset mnohem dříve vyměnit, než jinou podlahovou krytinu.

Světlý koberec se snadno umaže, na tmavém je zase vidět každý drobeček. Jedinou výhodou koberce v kuchyni je jeho nižší cena. Milovníci plovoucích podlah by si jistě vybrali tuto podlahovou krytinu, pozor ale! Některé plovoucí podlahy jsou velmi náchylné na kapky vody nebo také na vytírání příliš mokrým mopem, horký olej nepřežije prakticky žádná. Špatně uzavřený mixér nebo nehoda s prskajícím olejem z pánve může takovou podlahu brzo zničit. Zde se nabízí jako nejvhodnější povrch dlažba. Snadno se udržuje a poměrně dlouho vydrží. Je třeba si ale uvědomit, že hladká, lesklá dlažba se s vodou nebo olejem snadno stane kluzištěm. Jistě se najdou tací, kteří dlažbě nefandí třeba také proto, že je studená, pokud tedy nejste příznivci studené dlažby, můžete si vybrat staré dobré linoleum. Děsíte se toho slova? Nemusíte! Výrobci linoleí za léta velmi pokročili a tak si dnes můžete pořídit „lino“, které vypadá jako prkenná podlaha nebo dlaždice, je odolné, snadno a rychle se pokládá, jistě to zvládnete i sami. Na trhu jsou i linolea odolná proti krátkodobému vystavení žáru, takže například uhlík nebo vřelý olej je nepoškodí. Prakticky všechna linolea jsou voděodolná, příliš nekloužou a snadno se udržují, navíc za ně nezaplatíte nikterak závratné sumy.

U malých kuchyní je třeba hledět na praktičnost mnohem více, než u těch velkých. Je u nich třeba maximálně využít všechny prostory, ledacos se dá také zavěsit (například pánve nebo vařečky), nicméně je třeba počítat s náročnějším úklidem. Pracovní plochu jde řešit také jako poklop na dřez nebo sporák či může být výsuvná.

Další důležitou částí výběru kuchyně je výška linky nebo typ dřezu. Všechny linky nejsou na výšku stejné, mohou se lišit a pokud máte možnost vybrat si výšku, udělejte to! Bolest zad při přípravě jídla nebo mytí nádobí je nejen velmi nepříjemná, ale i nebezpečná.

Mezi dřezy existuje dnes velký výběr, může být kovový, kamenný, s hranatými rohy nebo zaoblený, může to být také praktický dvojdřez s odkládací plochou na umyté nádobí. Kamenný dřez s hrubým povrchem bude vypadat skvěle pořád, je ale dražší, nerezový bude třeba zbavovat častěji vodního kamene a také leštit, navíc se celkem snadno poškrábe.

Pokud Vám finance dovolí, je vhodné volit spotřebiče, které se k sobě hodí designem, barvou nebo obojím. Chtěli jste si koupit černý sporák, protože bílý je stále ušmudlaný? Omyl. Černý sporák bude vypadat ušmudlaný mnohem víc, což z vlastní zkušenosti potvrzuji, nejvíce údržby ale potřebuje sporák nerezový, pravidelnému čištění a leštění se u něj nevyhnete, když je ale čistý, vypadá fantasticky.

Možná se Vám zdá zbytečné řešit praktické umístění věcí v kuchyni, máte přece nohy a pro vše si můžete dojít, pokud byste ale spočítali, kolikrát byste museli přejít celou kuchyň od ledničky, kterou máte úplně na opačné straně než sporák, pravděpodobně zjistíte, že se Vaše příprava jídla protáhne o dlouhé minuty, které můžete strávit něčím zcela jiným.

Praktické uspořádání velí umisťovat sypké potraviny do dóz s popisky, abyste zamezili přístupu škůdcům, využité také můžete nepřeberné množství organizérů a pomůcek, jako jsou závěsné tyčky, magnety na kovové náčiní, organizéry na igelitové pytlíky či stojany na pokličky. Pokud se Vám zdá zbytečné kupovat drahé dózy na potraviny, jistě postačí zavařovací sklenice nebo dózy či sklenice na kávu zbavené etiket. V potravinách budete mít lepší přehled a ochráníte je. Pokud máte málo poliček a spoustu nevyužitého prostoru, pořiďte si košíčky, které jdou štosovat na sebe.

Pěkné a funkční kuchyni třikrát zdar!


Didye - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kuchyň a kuchyňská linka - praktická, pěkná, funkční:

Kuchyň a kuchyňská linka - praktická, pěkná, funkční
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle