Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se starat o zahradní bazén

14. 07. 2009 | Moderní bydlení
Ať už si pořídíte na zahradu jakýkoliv typ bazénu, máte dvě jistoty. Že se budete mít kde zchladit, až nastanou letní vedra, a také že při dodržování několika základních pravidel udržíte křišťálově čistou vodu, ve které bude potěšení se koupat. Bez správné údržby se totiž životnost bazénu výrazně zkracuje, navíc koupání v neudržované vodě rozhodně není tím správným požitkem. Stačí si však zapamatovat několik základních zásad a pořídit si ty správné pomocníky – pak už se jen můžete těšit z nového způsobu letní relaxace. Jak na to?

Předcházejte znečištění

Prevence se vyplácí a platí to i v případě péče o bazén. „Pokud zabráníte nečistotám, aby se do bazénu dostaly, ušetříte si spoustu práce s jeho údržbou, i když se samozřejmě nejedná o stoprocentní ochranu, která by vám umožnila veškerou další péči vynechat,“ říká Zlata Ulrichová.
Jak se starat o zahradní bazénSamozřejmostí by mělo být osprchování se před vstupem do bazénu. Zvlášť děti bývají v tomto ohledu vynalézavé, proto se vyplatí je hlídat a této zásadě je naučit. Ušetříte si tak trávu či hlínu plavající ve vodě či mastné pozůstatky opalovacího krému. Všechny zmiňované nečistoty napomáhají tvorbě řas a různých zákalů.

Dalším zdrojem znečištění, kterému se lze účinně bránit, jsou listy z okolních stromů. Pokud už je nutné bazén umístit do jejich blízkosti, lze rozhodně doporučit zakrytí bazénu ve chvílích, kdy není užíván. Vzduchem poletuje mnoho potenciálních znečišťovatelů a stříška či plachta jsou velmi efektivní překážkou v tom, aby se nečistoty dostaly do bazénu.


Čistěte mechanicky


Prevence je základ, čištění je ovšem neméně důležité. Dělíme ho na dva hlavní typy – čištění mechanické a chemické. Co se týče mechanického odstraňování nečistot, základem je síťka, kterou snadno zachytíte hmyz, listí a podobné nečistoty. Ve výbavě každého bazénu by neměla chybět ani písková filtrace. Ta průběžně nasává vodu z bazénu a čistí ji přes obvykle dvojstupňový filtrační systém. Poté je voda zařízením vracena zpět do bazénu. Písková filtrace se zapíná během horkých letních dnů, když v bazénu nikdo není. V případech, kdy je bazén často využíván, je vhodné filtraci nechat běžet až několik hodin denně. Pro mechanické čištění dna bazénu se doporučuje rovněž nákup speciálního vysavače.
 

Využívejte vhodné chemické přípravky


Mechanickým čištěním lze dosáhnout výrazného zlepšení, co se kvality vody v bazénu týče, chemické je však neméně důležité. „Nevhodné nebo dokonce žádné používání chemických přípravků je častou příčinou problémů, se kterými se zákazníci obracejí na náš personál,“ říká Zlata Urlichová. Jak se starat o zahradní bazénDůležité je sledovat dva ukazatele – hodnotu pH vody a množství dezinfekce v bazénu. Doporučená hodnota pH se u bazénové vody pohybuje mezi 6,8 a 7,2, pokud se pH nachází mimo toto rozmezí, je potřeba ji do něj vrátit vhodnými přípravky. „Vyšší pH vede k tvorbě minerálních zákalů, nižší zase způsobuje korozi kovových povrchů,“ vysvětluje Zlata Ulrichová.
 
Diskutovanou otázkou je dezinfekce vody, ve vodě totiž vznikají desítky tisíc potenciálně škodlivých mikroorganismů. Aby se čistá a hygienicky nezávadná voda udržela po celou sezonu, musí se pravidelně kontrolovat a ošetřovat pomocí dezinfekčních přípravků. Standardně se používají výrobky obsahující chlor, který by měl být v bazénu přitomen v koncentraci 0,3–0,6 mg na litr vody.

Alternativou jsou tzv. bezchlorové přípravky, díky kterým se vyhnete pachu chloru, jenž je pro mnoho lidí nepříjemný, navíc tyto přípravky nedráždí citlivější pokožku, sliznice či oči a jsou šetrnější k přírodě. Na trhu jsou dostupné i bezchlorové dezinfekce vhodné do dětských bazénů. Vhodné je vybavit se také tzv. algicidy, tedy přípravky hubícími řasy a sloužícími i jako prevence. Spory řas jsou totiž neustále přenášeny do bazénu prostřednictvím prachu, větru a deště. Teplá voda a sluneční světlo pak vytvářejí ideální podmínky pro jejich rozvoj. Oblíbené jsou rovněž vločkovací přípravky, které snadno a rychle zbaví vodu nepříjemných zákalů, jejich příčinou jsou částečky zeminy, barviv či organických sloučenin. Vločkovač z nich sražením vytvoří objemnější vločky, které poté zachytí filtr nebo je možné je vyluxovat ze dna.

„Je potřeba říci, že pokud znečištění vody v bazénu přesáhne určitou míru, čištění už se zkrátka nevyplatí. V těchto případech je lepší bazén vypustit, ošetřit přípravkem na usazeniny a napustit čerstvou vodou,“ uzavírá Zlata Ulrichová.

Čtěte také:
Zazimování bazénu aneb konec vodních radovánek
Letos se vyplatí investovat do soukromého bazénu

Zdroj: Obi.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak se starat o zahradní bazén:

Jak se starat o zahradní bazén
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !