Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kde se často chybuje u kuchyně?

14. 08. 2014 | Moderní bydlení
-Komerční sdělení-

..aneb, kdo je připraven, není (nepříjemně) překvapen...


Kuchyně je srdce každého domova. Je to místo, kde se nejčastěji a nejraději potkáváme. Každá návštěva nebo rodina zamíří vždy spolehlivě právě do kuchyně – nejfrekventovanějšího místa, které se využívá dnes a denně a podléhá každodenní zátěži. Pokud máte malé děti, je pravděpodobné, že v kuchyni řeší domácí úkoly a informují, co prožily za den, zatímco u toho sedí na kuchyňské lince nebo zkoumají lednici.

moderní kuchyněModerní kuchyň je zkrátka místo, kde se odehrávají klíčové okamžiky našeho života, nejčastěji se konají důležitá a zásadní rozhodnutí, kde se zkrátka žije.
Protože je kuchyně tak důležitý prvek naší domácnosti a protože si jí pořizujeme (většinou) jednou za život – je důležité, aby byly všechny kroky při jejím plánování velmi dobře promyšleny.

Právě u kuchyně bychom měli být zvlášť opatrní, abychom neudělali chybu, kterou už půjde velmi těžko či draze (v nejhorším případě vůbec) opravit.
Buďte tedy připraveni a nebudete překvapeni - s dobrým plánováním se dá většině problémům vyhnout.


Jaké 4 základní oblasti doporučujeme správně promyslet před tím, než si tu Vaši kuchyni pořídíte? Nezapomeňte na:

1) Ergonomii – Vytvořte si „efektivní“ prostor

Aby byl pohyb v kuchyni co nejpohodlnější, abychom se moc nenachodili,
nemuseli zbytečně shýbat , aby vše bylo po ruce apod.  je nutné promyslet rozvržení zón v kuchyni ... tzn. ukládací, mycí a varná zóna by měly kopírovat  postup prací a měly by  být optimálně rozmístěny. Rozmístění se říká  pracovní  trojúhelník nebo triangl. Stanovuje pravidla pro ideální vzdáleností mezi chladničkou, kuchyňským dřezem a sporákem. Zároveň předpokládá, že chladnička je nejnavštěvovanější místo v kuchyni, takže musí být důkladně naplánováno její umístění.
Taky je nutné vzít v úvahu, jak je vysoký člen rodiny, který v kuchyni nejčastěji vaří a správně mu uzpůsobit výšku pracovní desky, například pro výšku postavy 160 až 170 cm - 86 cm od podlahy, 170 až 180 cm 91 cm od podlahy a 180 až 190 cm od podlahy.

Vzhledem k velkému množství variant tvarů kuchyní (tvar L, U, G apod. ) a protože se tady nejčastěji chybuje, Vám pro tuhle oblast velmi doporučujeme využít služby odborníků na kuchyňských studiích, kteří Vám většinou bezplatně a nezávazně poradí. Chyby v téhle fázi  jsou po vyrobení kuchyně většinou nevratné anebo vysoce nákladné.

2) Světlo – Myslete na 3 druhy osvětleníModerní kuchyně

Kuchyně je místo, kde si nemůžeme dovolit mít špatné osvětlení, protože světla nejsou v kuchyni jen z důvodů designu a pro vytvoření atmosféry, ale i kvůli bezpečnosti, speciálně při manipulaci s ostrým kuchyňským náčiním.
V kuchyni bychom měli zajistit 3 druhy osvětlení – celkové osvětlení kuchyně, pracovní osvětlení pro konkrétní činnosti v kuchyni (vaření, mytí, krájení apod.) a světla pro zvýraznění zajímavých prvků v kuchyni (např. dekorativní odsavač) nebo pro vytvoření zajímavého efektu v kuchyni (např. LED osvětlení dole u podlahy v soklu, které vytvoří dojem, že se kuchyně vznáší v prostoru apod.


3) Ventilaci – Myslete na odsávací výkon odsavače a jeho hlučnost

V dnešní době je hodně kuchyňských prostorů spojených s obývacím prostorem, proto jeden ze spotřebičů, který bychom měli opravdu dobře vybrat je odsavač. U odsavače je důležité sledovat 2 parametry ... odsávací výkon a hlučnost.
Správný výběr zabezpečí, že např. u vaření tresky neucítíte vůni ryby v obývacím pokoji a nebude Vás rušit hluk odsavače u sledování oblíbeného pořadu v televizi.

Obecně platí pravidlo, že by digestoř měla vyměnit vzduch 10 až 16 x v místnosti za hodinu. Pro malou kuchyni stačí výkon 300 m3/ h , do větší kuchyně okolo 600 m3/ h a do kuchyně spojené s obývacím pokojem  minimálně 700 až 800 m3/h.

4) Rozpočet – Dělejte „rozumné“ kompromisy a přemýšlejte o tom, co je nezbytné

Málokdo z nás má neomezený rozpočet na pořízení nové kuchyně a tak samozřejmě děláme u jednotlivých položek kompromisy. Důležité je dělat správné kompromisy, proto je nutné si uvědomit, co je opravdu nezbytné a co je navíc. Např. možná můžeme ušetřit na vybavení trouby (např. termo sondu, „pyrolýzu – samočištění“,...), kterou používáme 1 týdně a raději vzít kvalitnější myčku, kterou užíváme denně.
Nebo pokud chcete kuchyni na dlouhou dobu, bez toho, že ji musíte pravidelně servisovat, tak raději volte kuchyni, kde jsou kuchyňské skříně již vyrobeny a pevně smontovány v továrně. Protože pokud Vám přijdou skříňky v demontáži, budete je muset pravidelně dotahovat, což třeba nevadí u malé komody, ale u kuchyně je to už náročný zásah. Hlavně rozdíl ceny mezi kuchyni napevno smontovanou v továrně vs. v demontáži, často nepřesáhne ani 10%.
Poznáte to jednoduše, když se Vašeho dodavatele zeptáte, jestli jednotlivé skříňky přijdou na montáž hotové, nebo se budou muset skládat na místě.

Jsme rádi, pokud Vám některé naše rady pomohly a pokud budete potřebovat některé další, či doplňující informace, jsme tady pro Vás.

www.kuchynskastudia.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kde se často chybuje u kuchyně?:

Kde se často chybuje u kuchyně?
Kde se často chybuje u kuchyně?
Kde se často chybuje u kuchyně?
Kde se často chybuje u kuchyně?
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !