Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Osvětlení v kuchyni a koupelně

8. 02. 2012 | Moderní bydlení
Co se týče osvětlení, každý prostor v bytě či domě si žádá „to své“. Není možné k výběru osvětlení přistupovat stejně, ať se jedná o kuchyň či dětský pokoj. Je třeba vzít v potaz specifika jednotlivých místností a osvětlení vybírat s ohledem na ně. 

Do kuchyně především bodovky


V kuchyni by neměla chybět především bodová světla, kterými lze osvětlit pracovní linku. Standardní výbavou by dále mělo být světlo nad sporákem, které je často součástí digestoře. Pracovní plochu můžete osvětlit zářivkovými trubicemi, které jsou k použití do kuchyně ideální. Mohou mít životnost až 12 000 hodin. Kromě dlouhé životnosti oceníte i jejich efektivnost – jsou zhruba 4x úspornější než klasické žárovky.

bodovkyDostatečné osvětlení kuchyňské linky je i otázkou bezpečnosti – právě kvůli nevhodnému osvětlení často vznikají úrazy popálením či pořezáním. Na pracovní desce by osvětlením neměly vznikat odlesky či stíny, které jsou při každodenním používání kuchyňské linky velmi nepříjemné.

V případě, že se v kuchyni nachází jídelní stůl, je vhodné nad něj umístit stropní svítidlo. To by mělo být umístěno tak, aby dostatečně osvětlovalo celý stůl a přitom nikoho neoslňovalo. Ideálním řešením proto může být lustr se stahovacím stínidlem, který, když se vytáhne, může suplovat i hlavní světlo v místnosti.

Ideální vzdálenost svítidla od stolu je cca 55 cm. Přestože je místnosti dominantní, jeho funkce je spíše doplňková, nejdůležitější jsou již zmíněná bodová světla.

Osvětlení v koupelně? Dbejte hlavně na bezpečnost!


Koupelna bývá často odkázána pouze na umělé osvětlení. Centrální světlo by tak mělo být doplněno minimálně jedním doplňkovým světlem, například nad zrcadlem. Nezapomeňte, že v koupelně je třeba při výběru a umístění osvětlení dodržovat bezpečnostní předpisy.

Předejde se tak případným problémůmsvětlo koupelna, které toto vlhké prostředí může způsobit. Světla, která jsou určena pro použití ve vlhkém prostředí, musí mít vyšší stupeň ochrany. Proto do koupelny vybírejte světla, která mají ochranu minimálně IP43 pro vestavěná stropní svítidla. Přisazená svítidla musejí mít stupeň krytí ještě vyšší.

Velkou pozornost v koupelně věnujte osvětlení zrcadla. Vhodné je k zrcadlu umístit podélná svítidla, která nevytvářejí ostré stíny v obličeji. Podobné svítidlo je možné umístit i nad zrcadlo. Naopak se snažte vyvarovat bodového osvětlení, které obličej nevhodně osvětluje.

Jelikož koupelna často trpí nedostatkem přirozeného světla, je jako náhradu možné použít tzv. plnospektrální osvětlení – bílé denní světlo. Jedná se o světlo, které se nejvíce přibližuje dennímu světlu a pozitivně tak působí na lidský organismus.  Toto osvětlení se tedy hodí všude tam, kde je přirozeného světla nedostatek, například na chodby, sklepní prostory, atd.

Zdroj: OBI

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
My jsme v koupelně neměli žádná okna a musím říct, že ať jsme zkoušeli sebelepší umělé osvětlení nikdy to nebylo ono. Nakonec jsme to vzdali a dali tam světlovod http://www.lightway.cz/ a rozdíl je 100%. Do 6 hodiny ( v létě i do 8) nemusíme vůbec svítit a v noci svítíme led žárovkami.
Obrázek uživatelky
profil
V ložnici a v kuchyni mám bodová světla. Perfektní je že se dají natáčet, a tím si osvětlím přesně místo které právě potřebuji.
Obrázek uživatelky
profil
taky mám v celým bytě LEDky
Obrázek uživatelky
profil
my jsme si s manželem do celého bytu dali všude led světla
Obrázek uživatelky
profil
My jsem si nad pracovní plochu, ze spoda na skříňky, nalepili LED pásek se studeným světlem. Dá to dostatek světla a jelikož máme za linkou fialové sklo, tak se od toho i pěkně odráží.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles