Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mečíky - gladioly: nejkrásnější letní květiny

24. 06. 2011 | Zahrádka
Jsou to hlíznaté rostliny, které patří do velké skupiny kosatcovitých. Mečíky stojí v popředí zájmů všech šlechtitelů.  Kvetou v krásných pastelových barvách hroznovitých květů, které rozkvétají v červenci a srpnu. Pěstují se v různých variantách a odrůdách s velkými nebo drobnými květy, které mají zvlněné okraje okvětních lístků. Jsou krásnou ozdobou zahrad.

Patří mezi květiny, které jsou určené k řezu. Hodí se do kytic a jsou pěknou ozdobou interiéru.

Výsadba mečíků

Mečíky potřebují ke svému růstu slunné stanoviště s dostatkem vláhy a živin. Záhonek, který si nachystáme na výsadbu mečíku, si poryjeme a vyhnojíme kvalitním kompostem. Místo by mělo být chráněné před větrem. Patří mezi vyšší květiny, které se mohou při růstu polámat, přivazujeme k nim oporu. Hlízy mečíku necháme před výsadbou naklíčit v teplé místnosti.

Mečíky se vysazují na záhon v druhé polovině dubna. Výsadbu pořádně zalijeme a po dvou týdnech začneme s přihnojováním. Přihnojujeme tekoucím hnojivem. Během růstu je pravidelně zaléváme, aby nám mečíky dobře rostly. Hlízy by měly mít nad sebou nejméně 15 cm vysoké zeminy. Květy po odkvětu odstříháváme, aby se rostlinka příliš nevysilovala.

Pokud si chceme namnožit mečíky, vybereme si silné rostlinky, na kterých odřízneme před odkvětem květenství, abychom nenechali rostlinku vysilovat. Na rostlině se vytvoří hlízky, kterými se rozmnožuje.

Uskladnění mečíků

Hlízy mečíku musíme na podzim z půdy vyrýt a uchovat v suché místnosti do 10°C. Vytahujeme je ze země včas, abychom předešli napadením různými chorobami. Nejlepší doba je září nebo začátek října. Hlízy vytahujeme ze země za suchého počasí. Sklizené hlízy bychom měli sušit v teplejší, dobře větrané místnosti po dobu dvou týdnů. Usušené hlízy zbavíme zbytku zeminy a suchých slupek. Dáváme do bedniček, kde uchováváme do nové výsadby.

Mečíky patří mezi krásné letní květiny, které vás okouzlí krásnými hrozny květů, které kvetou v různých pastelových barvách. Lahodí každému oku. Jsou chloubou každého zahrádkáře.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
měla zahradu,hned by tam byly
Obrázek uživatelky
profil
od sousedky hlízy,tak se na ně těšímSmajlíksnad jsem je nikdy ani neměla,jen několikrát jiřiny a ty se mi moc neosvědčily.
Obrázek uživatelky
profil
vloni jsme měli gladioly všech barev.... a letos asi zmutovaly - nechápu, byly všechny bílé ....
Obrázek uživatelky
profil
jsoupěkné a dá to také práci
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles