Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Konec zimy - správný čas k přesazení pokojových rostlin!

25. 03. 2008 | Zahrádka
S koncem zimy bychom si měli opět vzpomenout na naše pokojové květiny. Stále přibývá tepla a světla, a proto jim můžeme dopřát i více čerstvého vzduchu a vláhy. Po období klidu některé z nich potřebují přesadit a právě konec února je tím nejvhodnějším časem.

KDY JE TO JIŽ NEZBYTNÉ?

Na přesazení rostliny bychom měli myslet, pokud nastane jeden ze tří základních problémů:
1) kořeny vyrůstají skrz spodní otvory v květináči
2) půda je suchá, přestože má rostlina dostatečnou zálivku
3) rostlina roste velmi pomalu.

Přesazování pokojových květinVÝBĚR SPRÁVNÉHO SUBSTRÁTU
Ve specializovaných prodejnách můžeme najít různé druhy substrátů dle druhů a nároků pokojových rostlin.
Substrát pro pokojové rostliny slouží pro kvetoucí rostliny jako brambořík, fialky, gloxinie, astra alpínská, adonis jarní.
Pro rostliny ozdobné listem můžeme vřele doporučit substrát pro palmy a zelené rostliny a velmi žádaný je i dokonale propustný substrát pro kaktusy a sukulenty.



VHODNÝ OBAL

Vybrat vhodný květinový obal (tzv. květináč) není jednoduchý oříšek. Často se stává, že květinu přesadíme do co největšího květináče, abychom jí poskytli co největší prostor k růstu. To se ale nedoporučuje, neboť tak rostlině budou růst hlavně kořeny, ale na úkor květů. Ani rychle rostoucí rostliny nepřesazujeme do příliš velikých květináčů, protože v nich kořeny nestačí prorůst všechnu půdu a ta tak zkysne.

Květináč by měl být asi jen o 3 centimetry větší, než byl původní. Zjednodušeně - starý květináč se musí těsně vejít do nového.
Mělké nádoby volíme pro azalky, sesazované misky, kaktusy. Hluboké a úzké pro palmy s kůlovým kořenem.


SPRÁVNÝ POSTUP

Před přesazením důkladně navlhčíme zeminu, překlopíme květináč a jemně vyjmeme květinu. Z kořenů lehce vyklepeme zeminu, odstraníme uhnilé kořínky a poškozené části.
Do nového, prostornějšího květináče vsypeme na dno vhodnou drenážní vrstvu (např. keramzit) v 3-5 cm vysoké vrstvě a pak teprve zvolený substrát. Drenáž slouží jako prevence proti přelití, protože snáze odvádí přebytečnou vodu od kořenů. Poté opatrně usadíme rostlinu a celý květinový obal dosypeme po stranách substrátem. Hnojení alespoň na 14 dní vynecháme - rostlina se musí nejprve vyrovnat s novou situací. Doporučuje se i ušetřit květinu teplotním výkyvům a průvanu.

U obrovských rostlin bohužel nepřichází každoroční přesazení v úvahu. Zde pouze opatrně odebíráme svrchní vrstvu půdy do dostupné hloubky, abychom neporušili kořeny. Dosypeme nový substrát, lehce přitlačíme a zalijeme. Během vegetačního období rostliny dostatečně hnojíme.


ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Manžel je toho názoru,že je substrát zbytečný, když máme na záhonku léta něco, co se podobá půdě. Neřídím, většinou jdem si to přivezla na nosiči. Letos chudinky potřebují skoro všechny, naštěstí je ještě čas. Letos mi ten pytel přiveze.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Letos jsem to nestihla,tak zjara se do toho musím pustit,při představě kolik květin mám,tak budu mít co dělat týden.
Obrázek uživatelky
profil
taky se chystám. mám vše připravené jen když se kouknu kolik mám pokojovek tak přestávám mít chuť
Obrázek uživatelky
profil
Pravidelně mám problémy s převislými muškáty.I když dělám, co dělám a dle rad, vždy se mi na jaře už neprobudí.Poradí mi někdo ,kde dělám chybu? Abych měla pěkný vzhled balkonů, tak investuji každý rok nemalou částku do obnovy.
Obrázek uživatelky
profil
Díky za přopomenutí ona ta zima byla tak dlouhá a já bych zaspala
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles