Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plamének – popínavý krasavec

5. 08. 2011 | Zahrádka
Plaménky neboli Clematisy jsou nádherné popínavé květiny, které nám svými květy dávají najevo, že jaro je v plném proudu. Jejich rozmanitost je až neskutečná, první rozkvétají v polovině dubna, a od června na ně navazují další. Můžeme se tak z jejich květů radovat téměř půl roku. Jsou to rostliny, které se hodí k pěstování v jakémkoliv terénu a s jinými květinami vytvářejí nádherný květinový kontrast.

Jsou to jedny z nejoblíbenějších popínavých rostlin, už jen pro svoji barevnost květů. Květy jsou vidět v  bílé, jemně růžové, sytě růžové, červené, skoro až vínové, modré, světle fialkové až po velice sytě fialovou. Květy mají v průměru okolo 10 - 20 cm a po odkvětu zdobí rostlinu chomáčky ochmýřeného souplodí. Plaménky mají také zvláštní stavbu květů. U většiny květin jsou tyčinky obklopeny okvětními lístky dvou druhů. Barevné korunní, ty lákají hmyz a zelené kališní, ty chrání poupě. plamenekPlamének však má korunní lístky zbarvené stejně jako kališní.

Plaménky jsou převážně rostliny opadavé, zimovzdorné a na jaře opět rašící. Jsou to rostliny, které se na stanovišti a za výborných podmínek dožívají i desítky let a bezesporu k růstu potřebují oporu, tou může být pergola, pletivo, nějaká dřevěná konstrukce, nebo i jiné popínavé rostliny, jako třeba růže. Plaménky dorůstají do výšky 1,5 m až 3,5 m podle druhu, některé druhy dorůstají do výšky až 12 m a dokonale Vám tak pokryjí třeba pergolu, zeď, plot nebo podloubí.

Kdy a kam plamének vysadit?
Nejlepší doba pro výsadbu plaménku neboli Clematisu je období od srpna do září, kdy půda je ideálně prohřátá. Vysadit jej můžeme na plné slunce, ale i do polostínu. Hodně důležitá je hloubka výsadby. Plamének alpský (Clematis Alpina) a horský (Clematis montana) se vysazují tak, že jejich kořenové baly jsou zarovnané s okolním terénem. Naopak plamének vlašský (Clematis viticcela) a další velkokvěté odrůdy by se měly vysadit o něco hlouběji. Je třeba dbát na to, aby jeden až dva páry pupenů zůstaly pod zemí. Po výsadbě je dobré okolo kořenů dát mulčovací kůru, nebo vysadit nějaké trvalky (nižší), které zabrání vysychání kořenového balu. Plamének má rád dobře propustnou půdu, která může být mírněplamenek kyselá a má rád hodně vlhko, neměl by nikdy vyschnout, proto ta výsadba okolo kořenů. V létě, když jsou vedra, tak hojně zalívat a pravidelně přihnojovat.

Plaménky můžete vysadit i do nádob. Je lepší vybrat kultivar nižší a s dlouhou dobou kvetení, například Clematis Königskind nebo Piilu. Nejlepší doba na výsadbu je na jaře a to do květináče o objemu nejméně 20 litrů. Je potřeba zajistit odtok vody a zhruba po třech letech rostlinu přesadit. Plaménky v nádobách nesnášejí přímé slunce, proto je lepší polostín a v zimě je potřeba jim zajistit ochranu, nebo je schovat tam, kde nemrzne, třeba do zimní zahrady.

Co se týče řezu plaménků, tak existují velké rozdíly mezi druhy a odrůdami, proto radím, při koupi se zeptat odborníka přímo na konkrétní druh, nebo odrůdu.
 
Rozmanitost plaménků je nádherná, překvapivá, ale skutečná, proto využijte léta, abyste si jejich krásu užili a vy, co je nemáte, tak abyste jejich krásu objevili.

iris - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Plamének – popínavý krasavec:

Plamének – popínavý krasavec
Plamének – popínavý krasavec
Plamének – popínavý krasavec
Plamének – popínavý krasavec
Plamének – popínavý krasavec
Plamének – popínavý krasavec
Plamének – popínavý krasavec
Plamének – popínavý krasavec
Plamének – popínavý krasavec
Plamének – popínavý krasavec
Plamének – popínavý krasavec
Plamének – popínavý krasavec
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tak to že je máš v oblíbených, to jsi mě tedy potěšilaSmajlíkSmajlíkSmajlíkděkujiSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
v OblíbenýchSmajlíkčlověk si myslí že ví vše,ale ani s kytičkam to neplatí,

je fajn,když víme,kam jít pro raduSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nedají, to můžeš jedině vkládat do svých albSmajlíkSmajlík
nebo napsat svůj článek a poslat i s fotečkamiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dají se sem přidat fotografie? Že bych ti malonko přispěla fotečkama z chaty rodičů mého přítele. Clematisy jsou oravdu krásné SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji, jsem ráda, že jsou mé články k užitkuSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles