Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč biozahrada?

28. 05. 2009 | Zahrádka
Biozahrada je místo, kde se cítí dobře člověk i rostliny a živočichové. V biozahradě se nebojuje, ale spolupracuje. Sem člověk nechodí s jedem v postřikovači na zádech ani sem netahá pytle s umělým hnojivem; sem se chodí s radostí, ale také s pokorou a láskou. Tady nemá místo jed ani v zádovce, ani v srdci.

Bios značí život a biozahradník dělá vše pro život. A zahrada a život v ní se mu za to bohatě odměňují: svými plody, svou laskavou atmosférou a svým nikdy nekončícím velkolepým představením barev, vůní, chutí, tvarů a pohybů, prostě života.

Přeji Vám, abyste se ve své zahradě cítili krásně a abyste dovedli plnými hrstmi brát i dávat, tak jako to dovede Příroda a matka Země. Máme několik dobrých důvodů, proč na zahradě nepoužívat chemii.

Hnojiva

Minerální a syntetická hnojiva zhoršují strukturu půdy a snižují její biologickou aktivitu. Mají nepříznivý vliv na půdní mikroorganismy a jejich používání snižuje obsah humusu v půdě a v konečném důsledku vede ke snižování úrodnosti půdy.

Lehce rozpustné živiny, zejména dusík, způsobují bujný růst rostlin; jejich pletiva nestačí dostatečně vyzrát, jsou řídká, málo pevná a rostliny jsou snadněji napadány škůdci a chorobami.
Zhoršují se chuťové vlastnosti zeleniny, zelenina obsahuje více dusíku a méně aromatických látek. Snižuje se trvanlivost sklizených plodin, protože obsahují více vody a méně sušiny. Uskladněné části rostlin rychleji podléhají zkáze.

Na lehčích půdách navíc dochází k vymývání živin do spodní vody, ke zvyšování obsahu dusičnanů ve studních a k eutrofizaci vod, tj. k jejich znečišťování zejména fosforečnany.

Pesticidy

  • Fungicidy, tedy přípravky proti houbám, poškozují půdní mikroflóru a symbiotické houby žijící na kořenech rostlin.
  • Insekticidy a akaricidy, tj. přípravky proti hmyzu a roztočům, ničí půdní faunu, ale i některé užitečné druhy hmyzu a členovce žijící na půdě.
Bez těchto drobných pomocníků se však ekologický zahradník neobejde! Herbicidy nehubí jen plevele, to znamená rostliny, které nám překážejí, ale také bakterie, řasy a všechny ty miliony rostlinných mikroorganismů v půdě. Právě ony se však starají o půdní úrodnost!.

ZDROJ: Biospotřebitel.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale co ten biozahradník....dělá s nevzhlednými hnědými slimáky....kteří sežerou, na co přijdou???
Obrázek uživatelky
profil
No přála bych si mít zahradu takovou, jaká je na té fotografii Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles