Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velký úklid kolem domu i v zahradě - s tlakovou myčkou je to hračka

19. 10. 2011 | Zahrádka
Mezi jarem a podzimem se na našich zahradách, dvorcích a terasách děje mnohé a podle toho také zmíněné prostory vypadají. A ačkoliv se může zdát lákavé počkat si, až všechen ten zahradní nábytek, zablácené cestičky a venkovní vybavení milosrdně pokryje sníh, věřte, že si budete na jaře děkovat, když se o úklid postaráte již nyní. Se správnými pomocníky špínu vyhostíte jedna dvě. Zapomeňte na kbelík, kartáč a zahradní hadici. Nejvíce vám pomůže tlaková myčka.

Ať už odstraňujete plíseň z domu, stopy po trávě či pneumatikách z příjezdové cesty nebo třeba cídíte palubu své výletní lodičky, zahradní gril nebo dokonce odstraňujete ptačí hovínka ze zahradních sošek a jiných uměleckých děl, s tlakovou myčkou se kýžených výsledků dočkáte mnohonásobně rychleji než kdybyste se rozhodli vše vydrbat ručně. Kde všude ji můžeme použít? Její uplatnění je vskutku široké.

Exteriéry domu


tlaková myčkaKlenby, podhledy, balkony a okapy – tlakovou myčkou snadno odstraníte nánosy prachu a zaschlé špíny z podhledů vaší střechy a rovněž pročistíne průtok v okapech, a to s klasickým nástevcem. Podhledy nejdříve vyčistěte obyčejnou vodou bez detergentů a tlakovou myčkou vždy miřte před sebe, ne přímo vzhůru.

Obklady, obložení na domu


Pokud je znečištěno obložení samotného domu, použijte tlakovou myčku i na ně.  Při prvotním mytí, respektive „namáčení“ postupujte zdola nahoru a použijte nástavec s mírnějším proudem a s rozptylem do stran. Pokud je znečištění silné, můžete na tlakovou myčku nasadit rotující kartáč – nástavec, který si společně s proudem vody poradí i s největší špínou.

Poté vyměňte kartáč za standardní nástavec střední velikosti  začněte oplachovat obklady od špíny a detergentu, tentokrát shora dolů. Jestliže čistíte cihlovou zeď, ujistěte se nejdříve, že není poškozena. Pokud tomu tak je, vyspárujte štěrbiny a nechte minimálně týden zaschnout, pak teprve použijte myčku. Nejprve opět jen s čistou vodou (cihla je porézní materiál a snadno tedy absorbuje tekutiny včetně detergentů), teprve poté použijeme i přípravek na odstranění skvrn.

Čištění venkovních povrchů


Ploty – i při čištění plotu můžeme vyučít síly tlakové myčky, avšak v případě, že se jedná o neopracované dřevo, je vhodné jej po očištění a uschnutí natřít ošetřujícím olejem a případně provést další nátěr. To platí i pro verandy s dřevěnou podlahou a ohrazením.

Chodníčky a podlahy u garáží


Olej, zbytky trávy či špína– specifické skvrny, které „zdobí“ příjezdovou cestu či vjez do garáže čistíme roztokem detergentu v tlakové myčce a po chvíli působení opět spláchneme čistou vodou.

Cihlové cestičky


skluzavkaStejně jako u čištění cihlového obložení domu, i zde musíme věnovat pozornost poréznosti materiálu a nechat jej absorbovat pouze čistou vodu. Až poté aplikujeme roztok s detergentem a pomalu jím pokryjeme celý chodník či cestu. Pokud začne roztok zasychat, průběžně jej vlhčíme opět čistou vodou, aby mohl déle působit. Důkladně spláchneme.

Zahrada


Pomocí tlakové myčky snadno vyčistíte třeba i kontejnery na odpad, zahradní nábytek nebo třeba gril. Pokud je kontejner silně znečištěn, použijte na jeho vnitřní i vnejší plochy detergent a rotační kartáč, který snadno upevníte na hlavici tlakové myčky.Poté obsah kontejneru vylijte a položte jej tak, aby jeho obsah mohl vytékat ven - například jej opřete dnem o dveře garáže. Nyní jeho interiér vystříkejte pod vyšším tlakem, čímž odstraníte poslední zbytky špíny i čistícího prostředku. Kontejner pak nechte proschnout na vzduchu.

Zahradní gril může po létě plném a zahradních party vypadat dosti odpudivě, ale s pomocí myčky z něj můžete udělat zánovní kousek. Před tím, než se do očisty pustíte, však zkotrolujte, zda není napojen na elektrický proud, případně na plynovou bombu. V obou případech gril odpojíme. Velmi pravděpodobně budete potřebovat také silný odmašťovač, jehož roztok dobře poslouží právě k odstranění vrstev připečeného tuku. 

V tomto případě také můžete použít turbo nástavec, který se postará o veškerá nevábná rezidua. Čistící prostředky důkladně opláchneme a po zaschnutí grilu aplikujeme speciální olej proti přilnavosti, který zabrání budoucímu připékání potravin na roštu. Současně můžeme znovu připojit plyn i elektriku.

čištění zdiS obdobnou opatrností postupujeme v případě, že chceme vyčistit zahradní techniku jako je sekačka na trávu, traktůrek apod. Nejdřívě opět odpojíme stroj od zdroje a v případě rotační sekačky je rovněž vhodné odstranít i nůž, jednak z důvodu bezpečnosti a pak také kvůli snažšímu čištění vnitřní části sekačky. Tou také začneme. Sekačku nakloníme a zapřeme o vhodný předmět tak, aby byl její spodek dostatečně odkryt.

Ten pak důkladně vystříkáme silným proudem vody, na zbytky oleje je možné použít i detergent. Poté očistíme kolečka a postupujeme k horní části sekačky. Zvýšenou pozornost věnujeme místům, kde se zbytky trávy nejvíce kumulují, tedy otvoru, kudy vylétá posekaná tráva. Sekačku opět necháme proschnout, nasadíme rotační nůž a můžeme stroj uložit. S tlakovou myčkou můžete čistit ale i zahradní nábytek, bazény, sloupky, kašny a další. Pouze v případě, že se na čištěném předmětu nachází nečistota, na kterou chcete použít bělidlo, učiňte tak ručním čištěním.

Bělidlo do tlakové myčky nepatří, mohlo by ji poškodit. V souvislosti s tím je také vhodné zmínit, že použitím některých detergentů vypouštíte do přírody potenciálně nebezpečné látky. Proto je dobré pozorně číst složení čističe a volit ty, které jsou biologicky odbouratelné a životní prostředí zatěžují minimálně nebo vůbec.

Automobily, lodě


Není třeba čekat na podzim, abyste svůj automobil dali do pořádku. Alespoň jednou za čas je třeba jej umýt, ať už je léto nebo zima. S tlakovou čističkou nemusíte jezdit do automyčky, stačí, když na zaschlé bahno nejdříve nastříkáte roztok vody a detergentu, necháte chvíli působit (ale ne tak, aby zaschl) a následně jej silným proudem vody odstraníte.

Pozornost věnujeme zejména přednímu nárazníku, kolům a blatníkům, které bývají nejvíce znečištěny, případně dalším částem vozu. Můžeme rovněž použít i nástavec s kartáčem, který se hodí zejména na zaschlé bahno či zbytky hmyzu, který nalétal na přední sklo a světla. Také vaše loď může znovu zazářit.

Zejména její spodní část často okupují vodní řasy a další usazeniny, kterým v sezóně nevěnujeme pozornost. Než však loď uložíme k zimnímu spánku, dopřejmě jí také pořádnou sprchu pomocí tlakové myčky. Loď umístěnou na podvozek opět nejdříve nastříkáme roztokem vody a čistidla, a to směren zdola nahoru. Na náročnější části můžeme použít kartáč, pozornost věnujeme také případnému motoru a vrtuli. Závěrem spláchneme čistou vodou.

A z čeho vybírat?


Tlakové myčky můžeme vybírat podle několika kritérií – typu pohonu, tlaku (PSI) a průtoku (GPM) vody, jež určují čistící sílu myčky. Rovněž se při výběru vyplatí věnovat pozornost motoru (ideálně OHV) a čerpadlu stroje. Podle stupně a typu znečištění je také vhodné mít k dispozici více trysek s různým rozptylem vody a v neposlední řadě možnost přisávání čistícího prostředku, který je mnohdy zapotřebí.

Zdroj: Briggs&Stratton


Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Velký úklid kolem domu i v zahradě - s tlakovou myčkou je to hračka:

Velký úklid kolem domu i v zahradě - s tlakovou myčkou je to hračka
Velký úklid kolem domu i v zahradě - s tlakovou myčkou je to hračka
Velký úklid kolem domu i v zahradě - s tlakovou myčkou je to hračka
Velký úklid kolem domu i v zahradě - s tlakovou myčkou je to hračka
Velký úklid kolem domu i v zahradě - s tlakovou myčkou je to hračka
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
.........moc by se mi libila, ale musela bych .....vyhrat
Obrázek uživatelky
profil
je to skvělý pomocník vše je krásně čisté jen já jsem od myčky vždy pěkně špinavá,ale to se umeje a pak je vše dokonaléSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to dobrý pomocník při úklidu, máme ji taky. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to bychom doma taky potřebovali
Obrázek uživatelky
profil
čím víc o tom čtu,nabývám dojmu,že to musím mít.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles