Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 15.06. 2024
Dnes má svátek Vít
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Být mladá nebo starší maminka?

4. 11. 2012 | Těhotenství

Myslíte si, že je lepší být mladá maminka než starší v pozdějším věku? Já se přikláním k mládí, neboť je žena dobře fyzicky připravená a určitě má i více energie než maminka starší. Já budu také mladší maminka a jsem ráda, protože se dočkám a užiju si snad i vnoučata, kdybych si dítě pořídila ve starším věku, možná už bych se tohoto nedočkala.

Starší maminky nejprve zejména myslí na svou kariéru a poté až zakládají rodiny, mladší maminky to mají zase naopak, nejdříve jsou pro fungující rodinu. Obojí přístup má své výhody, ale také nevýhody. Starší maminky se cítí lépe a bezpečně a více připraveně. Lékaři se shodují zase na tom, že nejlepší věk pro první miminko je do 25 let maminky.

mladá nebo starší maminka ?Ovšem starší maminky musí podstupovat více vyšetření, častěji podstupují císařský řez a většinou jsou na rizikovém těhotenství. Ženy, které mateřství odkládají na poslední chvíli, ztrácí vyšším věkem plodnost a nebo už se jim nepodaří najít pravého muže a děti nemají nakonec vůbec. A nebo prostě nedokážou dítě skloubit se svou kariérou. Záleží ovšem vždy na konkrétním případu ženy. Starší maminky také častěji rodí dětí s vrozenými vadami či nějakým postižením.

Mladá maminka je fyzicky velmi připravená, většinou ani tyto ženy nemají moc zdravotních problémů a těhotenstvím prochází naprosto přirozeně a v pohodě. Někdy ovšem může mladší mamince chybět finanční a rodinné zázemí (většinou to tak bývá u neplánovaných těhotenství). Dokonce se říká, že mamince kolem dvaceti let může hrozit i riziko předčasného porodu. Ovšem na dítě je více připravená, neboť ho vychovává údajně víc akčněji a kamarádsky.

Úplně nejhorší podle mě je mít děťátko až po čtyřicítce. Nedočkáte se vnoučat a možná ani celkové delší budoucnosti vašeho dítěte a já si myslím, že je to velká škoda. Na závěr musím jen dodat, že vždy záleží na konkrétním případě. Některé ženy si nemůžou miminko pořídit v mladším věku, a to zejména kvůli financím a zázemí, i když by třeba chtěly a jiné doslova chtějí miminko až později. Můj názor je mít první miminko aspoň do 30 let, poté už mi to připadá pozdě. A co si myslíte vy?

Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já bych řekla, že je toto téma individuální záležitostí. Je pěkné být mladou maminkou, ale nemít za sebou nějaké sociální zázemí je v dnešní době nezodpovědné. Zárověň je nezodpovědné si jako starší osoba, která má zdravotní problém pořizovat miminko. Také záleží na tom co si představuje člověk jako "starší" má to být již 30let?
Obrázek uživatelky
profil
Taky si myslím, že když je položena tato řečnická otázka v závěru, měla by pisatelka začít polemizovat s názory v komentářích.
Jinak autorka článku konkrétní zkušenosti ještě nemá, první dítě teprve čeká, takže tak vyhraněné názory působí spíše komicky.Smajlík
A ještě by mě zajímalo, co je na budování kariéry tak odsouzeníhodného??? Takové, která se dá skloubit s rodinou? A i kdyby žena zůstala bezdětná, proč to hned odsuzovat? Je snad něco míň než ta, co děti má?
Opakuji, že jsem děti stihla přesně podle "rad" autorky článku (vše plánovaně). Přesto mě to trochu nadzvedává.
Obrázek uživatelky
profil
Asi bych měla co říct, měla jsem děti ve 20, 21 a v necelých 37 letech, ...SmajlíkSmajlík
Obojí má pro i proti...
Nevím kdo je autorkou tohohle článku ani kolik má zkušeností...jen zbytečně zašťourala do vosího hnízda...
Nepřipadám si staře teď po 40-cítce, ale
budu oponovat i některým pisatelkám komentářů, protože jsem nebyla horší matka ve 20 letech, přestože jsem měla málo zkušeností..
Co člověk zvládá a nezvládá při výchově dětí není o věku je to o člověku..
A hlavně, jsem ráda, že mám všechny tři děti, i toho mazánka na "starý kolena"..Smajlík



Obrázek uživatelky
profil
prvním místě. jen se mi ji prostě dříve založit nepodařilo. Rozhodně to není tím, že bych snad odkládala mateřství na poslední chvíli.

A pobavila mě i myšlenka, že žena mající dítě ve 40 letech se nedočká vnoučat. pokud např. její dcera porodí ve 20 letech, tak bude mít jako babička 60, což na dnešní dobu není zas tak moc.
A vnoučat se bohužel nemusí dožít ani 21 - letá maminka. Nikdo z nás neví dne a hodiny.

Každopádně už je to několikátý článek, který je snůškou osobních názorů autorky a končí větou: "co si myslíte vy?" Kupodivu to autorku nejspíše vůbec nezajímá, když nehodlá reagovat na komentáře. otázkou pak zůstává, proč se na to vůbec ptá.
Obrázek uživatelky
profil
Má to být odborný článek či vyjádření osobního názoru?
Spíš je tím druhým.
Tak trochu si dovolím polemizovat.
Z biologického hlediska je jistě výhodnější mít dítě v mladším věku (samozřejmě až když je na to tělo budoucí maminky připraveno, protože náctileté maminky mají také více komplikací)
Jenže člověk není jen bytost biologická ale bio - psycho- sociální. Ne každá z nás najde ideálního partnera v 21 - 25 letech, ne každá je v tomto věku schopna dát dítěti zázemí a to nejen ekonomické, ale i citové.
A z mého pohledu je mnohem důležitější než mít dítě ve "správném" věku najít toho správného partnera, se kterým chce člověk založit rodinu. K čemu mi bude, že mám dítě ve 24 letech, když jsem za rok rozvedená a na výchovu stejně sama, jen protože jsem si za partnera vybrala nezralou osobnost apod? Jen proto, že jsem měla strach, že mi ujede vlak?
Taky spadám do kategorie " starších maminek" a rozhodně nevím, o tom, že bych si "budovala kariéru". Rodina pro mě byla se mi vždy na
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles