8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete

26. 04. 2024 | Domácnost
-Komerční sdělení-

Jarní úklid není jen fyzickým procesem očištění domova od prachu a nepořádku, ale často také mentálním rituálem, který nám pomáhá zbavit se zimní apatie a připravit se na svěží a slunečné dny. Dáme vám tipy, jak na snadný, zábavný, a přitom důkladný úklid…


1. Velké sousto si naporcujte!


Komu by se chtělo do úklidu celé domácnosti. Prakticky u všech úkolů platí, že by si je člověk měl pěkně naporcovat, aby se velkým soustem „nezadávil“. Je lepší velkou porci „přežvýkat“ kousek po kousku. A platí to i při úklidu. Rozdělte si jej na menší části a udělejte si seznam místností a úkolů. Pak si stanovte termíny pro jejich dokončení. To vám pomůže udržet si motivaci a zajistí, že na nic nezapomenete.

Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete2. Ať si každý „sní“ svůj kousek…


Když už máte vypracovaný plán, neměli byste na něj zůstávat sami. Pokud sdílíte domácnost s dalšími členy, každý by měl přidat ruku k dílu. Rozdělte úkoly podle věku a schopností a vytvořte týmového ducha. I malé děti zvládnou drobné úkoly, jako třeba otírání prachu prachovkou, hledání stejných párů ponožek nebo skládání hraček do krabice. Zábavný může být i společný úklid s kamarády. Oni vypomůžou vám, vy zase příští víkend jim. A práce jde lépe od ruky, když si u ní člověk povídá s těmi, které má rád, poslouchá společně hudbu a baví se. Navíc se tím proces neuvěřitelně zrychlí.

3. Popelka v akci


Jarní úklid je ideální čas na probrání věcí, abyste se zbavili těch nepotřebných. Pěkně jako Popelka nad miskou s luštěninami si sedněte a třiďte na hromádky: nechat si, darovat, prodat, vyhodit. Možná přitom naopak objevíte zapomenuté „klenoty“, ať už v šatníku nebo v různých zásuvkách. Aby vás to více bavilo, pusťte si k tomu do uší hezkou muziku nebo audioknížku.

4. Postupujte shora dolůČas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete


Když začínáte s čištěním jednotlivých místností, postupujte vždy od horních částí dolů. Prach a nečistoty se usazují na vrchních plochách a díky gravitaci při úklidu padá vše na podlahu. Tímto způsobem se vyhnete opakované práci.

5. Více než třetina Čechů má výčitky, že neuklízí za radiátorem


Při velkém jarním úklidu se věnujte i místům, která běžně přehlížíte. Vyluxujte za postelí, pod skříněmi, zkontrolujte, zda není prach na rámech obrazů či za radiátorem. Podle celosvětové prachové studie společnosti Dyson se 38 % oslovených Čechů cítí trochu provinile, že zanedbávají úklid za radiátorem a 15 % Čechů zapomíná pravidelně čistit matrace. Na druhou stranu však více než polovina Čechů pravidelně čistí pelíšek pro domácí mazlíčky (62 %), za toaletou (77 %), ložní prádlo (62 %) či prostor pod postelí (65 %). Mezi další oblasti, u nichž si dle studie lidé vyčítají, že jejich úklid zanedbávají, patří vnitřní kuchyňské spotřebiče (např. lednice, trouba, mikrovlnná trouba atd.), pod a za spotřebiči, stěny v koupelně, venkovní prostory (např. terasa, kůlna, garáž) či elektronická zařízení.

6. Bezdrátový vysavač s nástavci: Parťák pro snadný úklid


DysonSkvělého pomocníka při úklidu představuje bezdrátový tyčový vysavač, který lze během jednoho kliknutí přeměnit na ruční zařízení. Ideální je, když navíc disponuje různými typy nástavců, jež dokáží zbavit prachu, nečistot a alergenů různé povrchy, jako jsou koberce a plovoucí podlahy (podlahová hubice), police, klávesnice (prachová hubice), pelíšky domácích mazlíčků (hubice s kónickým kartáčem), úzké štěrbiny (štěrbinová hubice) a další. Užitečný je také adaptér pro vysávání pod nízkým nábytkem. Podmínkou však je vysoký sací výkon bezdrátového vysavače a dlouhá doba provozu, díky níž nemusíte úklid přerušovat nabíjením. Například vysavač Dyson Gen5detect Absolute má sací výkon 280 AW a dobu provozu až 70 minut. Díky paprsku zeleného světla navíc odhalí 2× lépe neviditelný prach než jeho předchůdce. Zachytí 99,99 % částic o velikosti 0,1 mikrometru.

7. Spolkněte žábu!


Samozřejmě je to obrazně řečeno! „Spolknout žábu“ je metafora, která se používá pro to, když se překonáte a uděláte něco, do čeho se vám vůbec nechce a máte tendenci to neustále odkládat – jenže pak na danou věc pořád myslíte a máte výčitky, že jste ji neudělali. V oblasti úklidu se jedná o práce, jako je mytí oken, žaluzií, praní závěsů, úklid mrazáku, třídění dokumentů v šanonech, protřídění šatníku a další úkoly, které se nedělají často, ale jednou za čas je zkrátka potřeba se na ně vrhnout. Už žádné výmluvy a začněte hned tento víkend! Ať vás ta žába nestraší další měsíce…

8. Ach ta vůně jara!


Po úklidu si vytvořte novou svěží atmosféru za pomoci bytových vůní. Nechte prostor provonět díky vonné svíčce či difuzéru, které vám připomenou jaro…

9. Sledujte „úklidové influencery“Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete


Díky internetu a sociálním sítím můžete získat spoustu užitečných rad a tipů, jak na úklid. Podle prachové studie Dyson však přibližně třetina Čechů nevyužívá pro získávání úklidových tipů žádnou platformu a 37 % se radí raději s rodinou, přáteli či kolegy. Někteří však využívají také internetové vyhledavače (19 %) a sociální sítě. Úklidové tipy na Facebooku hledá 18 % dotázaných Čechů, na Instagramu je to 14 % a na TikToku 10 %, což je nejméně v porovnání s obyvateli jiných zemí v regionu EMEA.

Mezi oblíbené „hacky“ patří například tyto:
    • Používání specifických čisticích prostředků (např. bělidla, bílého octa, jedlé sody nebo ekologických produktů).
    • Používání přírodních složek (např. citronů, limetek, peroxidu vodíku) nebo vysoce kvalitních udržitelných produktů.
    • Začít shora a postupovat dolů.
    • Průběžný úklid každý den trochu, aby se zabránilo hromadění nečistot.
    • Cibule na čištění oken.
    • Použití tuku.
    • Používání utěrek z mikrovlákna a elektrických kartáčů.

10. Odměňte se za dobrou práci


Po dokončení úklidu si udělejte čas na relaxaci a odměňte se za odvedenou práci. Může to být odpočinek s knihou, návštěva oblíbené kavárny, nebo výlet s rodinou. Svou odměnu si naplánujte už dopředu, abyste měli od začátku dobrou motivaci!




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete:

Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete
Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete
Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete
Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete
Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete
Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete
Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete
Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete
Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete
Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete
Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete
Čas na jarní úklid: 10 tipů, jak ho hravě zvládnete
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !