Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chcete začít stavět? Nepodceňte plánování a přípravu projektu

6. 12. 2015 | Novostavba
Stavba domu bývá pro mnoho lidí splněním jejich snů. Aby se z nich však nestaly noční můry, je dobré si všechno pořádně promyslet a připravit. V každém období je třeba si naplánovat jednotlivé činnosti tak, aby na sebe navazovaly. Zatímco podzim je například nejvhodnější doba pro zahájení projektové přípravy, zima zase pro vymrznutí hrubé stavby.

V následujícím článku vám přinášíme několik rad a postupů, které vám usnadní cestu za vytouženou novostavbou.

Snad každý si aspoň jednou v životě představil, že se jednou přestěhuje do vlastního nového domu. Mnoho lidí se pak tento sen rozhodlo splnit. Nemálo z nich přitom narazilo. Ať už v úplném začátku koupí nevhodného pozemku, nebo při samotné stavbě výběrem špatného stavebníka. V následujícím článku vám proto poradíme jak nejlépe postupovat, pokud se rozhodnete pro vlastní bydlení.

Ještě než vůbec začnete, měli byste si rozmyslet, jaký dům chcete postavit. Ať už se jedná o jeho polohu, velikost nebo částku, kterou můžete do stavby investovat, vše hraje důležitou roli. Čím lépe budete mít vše naplánované, tím snadněji vše později zvládnete. Pokud si s něčím nevíte rady, neváhejte se zeptat odborníků. I když tyto rady nebudou zadarmo, ve výsledku vám mohou ušetřit mnohem víc peněz a starostí.

Chcete začít stavět? Nepodceňte plánování a přípravu projektuPlánování je základ

Každá stavba potřebuje aspoň hrubý časový plán. Nezapomeňte, že kromě samotného stavění do něj musíte zahrnout i administrativní kroky na úřadech, projekt a další práce. Ideální je přitom začít na podzim. Vyprojektování domu a nezbytné papírování nějakou dobu zabere. Když člověk začne s těmito věcmi v září nebo v říjnu, do jara má zpravidla vše vyřešené a dům může začít růst.

Velká opatrnost je na místě už při hledání pozemku. Důležité je, aby se na něm vůbec dalo stavět. Na první pohled výhodná koupě může totiž zhořknout ve chvíli, kdy zjistíte, že je na místo například vydaná stavební uzávěra. Veškeré potřebné informace vám řeknou na místním stavebním úřadě.

Pokud máte tuto fázi za sebou, můžete se pustit do projektování. A opět buďte pečliví. Projektovou dokumentaci, která je nutná k ohlášení stavby, musí udělat autorizovaný projektant. Práci si můžete usnadnit i tím, že projektant bude rovnou spolupracovat se všemi institucemi, které se mají ke stavbě vyjádřit. Jejich případné připomínky do projektu zapracuje hned a vy se tak vyhnete pozdějším problémům.

Papírování se nevyhnete

Samotný projekt však k ohlášení stavby nestačí. Musíte totiž ještě vyplnit speciální formulář. Dají vám ho na každém stavebním úřadě. Pokud se vám nechce z tepla domova, můžete si ho stáhnout na stránkách ministerstva pro místní rozvoj. V něm najdete také výpis všech možných příloh, které po vás stavební úřad bude chtít.

V této fázi se začne vyplácet předchozí pečlivá příprava. Pokud už tedy váš projekt obsahuje připomínky například památkářů nebo ochranářů přírody, velmi pravděpodobně se vám nestane, že by stavbu zamítli nebo zásadně rozporovali.

Ve chvíli, kdy máte vše vyřešené, zaneste dokumenty stavebnímu úřadu. Buď je odevzdejte na podatelně, nebo je doporučeně pošlete poštou. Důležité je mít razítko, že jste je buď odevzdali, nebo odeslali. A pokud budete mít od každého dokumentu kopii, také tím nic nezkazíte.
Úřad by vám do čtyřiceti dní měl poslat souhlas se stavbou, společně s jednou kopií ověřené projektové dokumentace. Když vám však do třiceti dní stavbu z nějakého důvodu zakáže, musíte zažádat o stavební povolení a projít si stavebním řízením. Důvodů pro zákaz může být mnoho. Stavba může například odporovat územnímu plánu, nebo představám památkářů. Proto platí, že čím lépe vše vyřešíte už v projektové fázi, tím méně potíží budete později řešit.

Pečlivost se vyplácí i při stavbě. Hlavně nic neuspěchejte

Nyní přichází nejkrásnější období stavby. Zatímco doteď jste řešili jen stohy dokumentů, teď už můžete sledovat, jak vám ze země roste nový domov. I když chcete bydlet co nejdříve, nic neuspěchejte a vše řešte a vybírejte s maximální pečlivostí. Ať se jedná o stavební firmu nebo doplňky jako jsou okna či dveře, platí, že zbrklost vám přinese akorát potíže. V současnosti navíc lidé přemýšlí stále více ekonomicky. Pořizují si proto do svých domů různé energeticky úsporné prvky, mezi které patří například kvalitní stínicí technika.

Na závěr nezapomeňte oznámit stavebnímu úřadu, že se chcete stěhovat. Musíte to udělat nejméně třicet dní předem. Pokud nebude mít námitky, je vše v pořádku. Je ale možné, že dům přijde navštívit úředník a pokud při kontrole objeví nedostatky, musíte je odstranit. Bydlet pak můžete až ve chvíli, kdy vám přijde písemné schválení od úřadu.

Zdroj: Lomax


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !