Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chuť na omítku i kyselé okurky: jak zvládat těhotenské chutě?

4. 01. 2022 | Těhotenství
Těhotné ženy a nezvladatelné chutě patří neodmyslitelně k sobě. U některých se projevují touhou po bláznivých kombinacích jídla, u jiných zase chutí na pokrmy, které před těhotenstvím nemohly ani cítit. Nemůžete se nabažit kyselých bonbónů, okurek nebo třeba wasabi? Nezoufejte, nejste v tom sama! Co takové chutě způsobuje a jak s nimi pracovat? 

Zblázněné hormony?


Podivné chutě se nejsilněji projevují zpravidla během druhého trimestru, ke konci těhotenství postupně odeznívají. Nicméně je to velmi individuální, u některých žen se mohou objevit už na začátku těhotenství, někdo díky nim pozná, že je v očekávání. Podle odborníků za takovými chutěmi stojí hormony, které se v požehnaném stavu vyplavují z těla.


chutě v těhotenstvíChutě značí nedostatky


Existuje několik teorií, které vysvětlují, kde se chutě berou. Jedna z nich říká, že tělo nastávající maminky žádá o přísun živin, kterých má nedostatek. Jedná se tak o autopilotní režim, díky němuž přežije jak maminka, tak i dítě. Slané a kyselé chutě signalizují nedostatek sodíku, čokoláda touhu po hořčíku, pokud máte chutě na sladké, tělo potřebuje okamžitý přísun energie. 

Mám chutě poslechnout?


Raději věřit intuici a chutě poslechnout nebo je naopak potlačit? Důležité je hlavně nic nepřehánět! Pokud jsou vaše choutky opravdu silné, klidně jim podlehněte, ale řiďte se heslem „všeho s mírou“. Zkuste si nejdříve natočit sklenici vody a vypít ji – touha nejspíš nezmizí, nespořádáte toho ovšem tolik.

Potom jsou tu ale úplně jiné případy, a to jsou chutě na nejedlé věci, které se v těhotenství také mohou dostavit. Například pomyšlení na papír, hlínu, křídu nebo třeba barvu. Někteří odborníci tvrdí, že jsou právě tyto chutě spojeny s nedostatkem železa nebo vápníku, jiní razí teorii, že tělo hledá cestu, kterou předejít nevolnostem. Pokud máte tyto nezvladatelné chutě velmi často, neváhejte a konzultujte je se svým lékařem.

Vyváženost je klíčovým faktorem


Klíčovým faktorem pro zdraví maminky i miminka je vyvážená a zdravá strava. Právě ta může od těhotenských chutí mnohdy pomoci. Během požehnaného stavu by měla žena tělu dodávat cukry, bílkoviny, tuky, vitaminy a minerály – tyto látky jsou důležité pro výživové a energetické nároky miminka a zdraví a psychickou pohodu nastávající maminky. S tím, aby těhotné ženy přijímaly takové vitaminy, které jsou pro ni vhodné, mohou pomoci mj. doplňky stravy, které jsou přímo pro ně určeny, což potvrzuje také MUDr. Karel Metyš, specialista na výživu těhotných. „Při výběru doplňků stravy v těhotenství je důležité dbát na to, jestli vybrané doplňky obsahují takové látky, které jsou pro těhotné žádoucí, a naopak neobsahují ty, kterým by se maminky měly raději vyhnout. Je tedy dobré vybírat z těch, které jsou speciálně určeny těhotným ženám.“


Zdroj, foto: GS Mamavit


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !