Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co čekat od umělého oplodnění

7. 12. 2021 | Těhotenství
-Komerční sdělení-

Neplodnost jako jedna z civilizačních chorob výrazně ovlivňuje život dnešní společnosti. Problémům s početím potomka aktuálně vzdoruje každý pátý pár. S vyřešením velmi často pomůže až odborná lékařská pomoc za pomoci umělého oplodnění. Jak vše probíhá prozradí odborníci z Centra reprodukční medicíny ISCARE.

ISCARE




Pokoušíte se počít potomka, ale nedaří se vám?

ISCARE

Pokud provozujete se svým partnerem pravidelný nechráněný pohlavní styk jeden rok a stále ne a ne otěhotnět, je na čase vyhledat lékařskou pomoc. Prvotní úkol bude jasný – nalézt příčinu neplodnosti. U žen je často spojená s nedostatkem vajíček vzniklým díky dlouhodobému užívání hormonální antikoncepce. Muži zase často trpí malým počtem pohyblivých spermií v důsledku varikokély (rozšíření cév v oblasti varlat). Zajímavý je taky fakt, že v procesu oplodnění je velmi důležitá také psychika. Lékaři potvrzují, že míra stresu a nepohody může ovlivnit i snahu o početí dítěte. Psychická pohoda je důležitá i podle psychoterapetutky Hany Pucherové, která působí na platformě Terap.io. „I je to velmi těžké, doporučuji přesunout pozornost páru jiným směrem, než je samotná touha po miminku a společně hledat, co jejich psychické pohodě vzájemně pomáhá. Tělo a psychika jsou spojené nádoby a navzájem se ovlivňují,“ vysvětluje. Pokud se pár neplodností trápí, je dobré kvůli tomu navštívit odborníka. Dnes už to jde i online, například na platformě Terap.io působí přes 50 terapeutů, zájemce si tak může vybrat a terapii pak podstoupit online formou telefonu nebo videohovoru z pohodlí domova.

embryoPro zjištění příčiny je třeba provést různá vyšetření. V případě ženy je nutné gynekologické, ultrazvukové a hormonální vyšetření, u mužů je třeba vyšetřit spermiogram, u obou pak vyšetření na pohlavně přenosné nemoci. Pokud výsledky vyšetření potvrdí, že neplodnost nelze léčit jinak než umělým oplodněním, je třeba vše společně s lékařem naplánovat a v dalším cyklu realizovat. Prvním krokem v samotném procesu je stimulace vaječníků – tzv. ovariální stimulace. Při ní se aplikují injekce folikulostimulačního hormonu, aby došlo k dozrání více vajíček, z kterých pak bude moct být více embryí. „Čím více embryí máme, tím více stoupá šance na otěhotnění. Obvykle se úspěšnost po transferu 1 embrya pohybuje mezi 35-40 %,“ vysvětluje MUDr. Jan Lacheta, primář Centra reprodukční medicíny ISCARE.

Po stimulaci následuje odběr vajíček. Ten probíhá v krátké celkové anestezii. Trvá obvykle kolem 15 minut, záleží na počtu folikulů (čím více jich je, tím je výkon delší). Po výkonu může pacientka pociťovat mírné bolesti v podbřišku, které bývají tlumeny běžnými analgetiky. Před odběrem je nutné absolvovat standardní předoperační vyšetření (krevní testy, EKG, vyšetření moči). Ještě ten den dochází k dalšímu kroku a sice k oplození vajíček dodanými spermiemi. 

ISCAREPosledním krokem je samotný transfer. „V dnešní době se nejčastěji transferuje 1 embryo. V případech, kdy se opakovaně nedaří, lze zavést embrya dvě – pacientka ovšem nemůže mít jizvu na děloze, například po císařském řezu, operace myomů apod. Pokud by totiž takováto žena měla dvojčetné těhotenství, hrozí riziko ruptury jizvy. Většina center 3 nebo více embryí již nezavádí,“ říká MUDr. Lacheta. Těhotenský test by si pak měla žena provést za 14 dnů po transferu.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !