Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 09.05. 2024
Dnes má svátek Ctibor
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co potěší každou maminku?

4. 04. 2023 | Svátky
-Komerční sdělení-

Maminku má většina z nás jen jednu, o to víc bychom si jí měli vážit. Často si uvědomujeme, že jí to asi nedáváme dostatečně najevo, teď ale budeme mít příležitost to napravit. Květen a Den matek je za rohem, čím potěšíte tu svou?

Ohlédnutí do historie


Den matek je oslavou mateřství a v nějaké podobě se slaví už od starověku. V období starověkého Říma se tento svátek nazýval Matronalie a slavil se první březnový den. V šestnáctém století měl tento svátek podobu Mothering Sunday a šlo o křesťanský svátek, který se slavil čtvrtou neděli od začátku půstu. Služebnictvo v ten den dostalo volno, místo práce navštěvovali lidé svůj domovský kostel. Mladí cestou natrhali květiny a donesli je buď své mamince, nebo do kostela.

Co potěší každou maminku?Skutečnou zakladatelkou Dne matek se ale stala až Anna Marie Jarvisová, která tento svátek slavila v úzkém kruhu vlastních přátel v roce 1907, pak bojovala za to, aby se svátek slavil oficiálně. Podařilo se jí to nejprve částečně, na konkrétním území, v roce 1914 pak stvrdil svátek v tento den prezident Woodrow Wilson. Na české území se svátek dostal o pár let později, a to v roce 1923, zásluhou Alice Masarykové.

Kdy slavíme den všech maminek?


V České republice, se stejně jako v dalších zemích jako je Německo, Rakousko nebo Amerika, slaví druhou květnovou neděli, ve Velké Británii a Irsku ho slaví čtvrtou neděli půstu, v Polsku je svátek pevně daný, a to 26. května.


Co každou maminku potěší?


Když se den všech maminek blíží, mnozí z nás si začnou lámat hlavu nad tím, čím tu svoji maminku letos potěšit. Dávat jí každý rok to samé, to se nám nechce, na druhou stranu jí chceme dát to, co ji opravdu potěší. Možností je spousta, záleží i na tom, jak tento den slavíte.

Některé rodiny se sejdou, dají si společný oběd a pak mamince, nebo všem přítomným maminkám, popřejí a předají dárečky. Děti často malují nejrůznější přáníčka, vyrábí květiny z papíru, někdy dokonce koupí perníkové srdíčko Z lásky nebo Mamince. My dospělí to máme o něco složitější, možná si to ale složitějším děláme sami.Co potěší každou maminku?

Každou ženu totiž potěší pestrobarevná kytička čerstvých květin, které si postavíme s vázou na stůl a každé ráno s nimi začneme den a večer ho s nimi i skončíme. Kdo chce, může přidat i něco dobrého na zub, nějaký pěkný šperk nebo třeba poukaz do restaurace či na výlet.

Jaké květiny se hodí ke Dni maminek?


Květin je spousta, jakou vybrat? Nejlepší je vybrat takové, které má ta vaše maminka nejraději. Když to nevíte, můžete se poradit s floristou nebo se inspirovat květomluvou, tedy řečí květin. Každá květina, a často i její barva, totiž něco symbolizují.

Třeba takové růže jsou květinami lásky, chryzantémy zase květinami přátelství. Slunečnice v sobě ukrývá ušlechtilé myšlenky, gerbera hovoří o upřímnosti, tulipány jsou spojeny s novými začátky. Přízeň a lásku vyjádříte obdarovanému i lilií, která krásně voní, obdiv a úctu vyjádříte červeným nebo fialovým karafiátem.

Že byste svoji maminku rádi potěšili, ale zrovna v tuhle dobu budete daleko od svého domova? Nezoufejte! Využijte služby rozvoz květin po Praze, Plzni, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Liberci i dalších městech a vesničkách. Kytičku za vás doručí kurýr a maminka bude mít radost, že jste si vzpomněli.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !