Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co vám může zkazit letní dovolenou? Neštovice!

15. 07. 2013 | Dětské nemoci
"Na letní dovolenou se těšíme od Vánoc, máme všechno přichystáno, obě děti mají nové plavky, protože ze starých už vyrostly… Za tři dny jsme měli odjet, ale vypadá to, že máme neštovice." 
Myslíte, že tohle se vám nemůže stát? Neštovice mohou dovolenou překazit častěji, než byste tušili. Nejsou totiž jen onemocněním zimních měsíců, jak se mnohdy domníváme.  

Jak poznáte plané neštovice?

Prvním příznakem planých neštovic bývá zvýšená teplota a vyrážka na kůži. Ta se většinou objevuje nejprve ve vlasaté části hlavy. Postupně se rozšiřuje po celém těle, až se nakonec promění v dobře známé růžové puchýřky. Puchýřky obsahují čirou tekutinu, která později získává mléčný a mírně zakalený vzhled. Tato tekutina obsahuje virus neštovic a je vysoce infekční.

plané neštoviceKde se mohou děti nakazit?

Plané neštovice patří mezi nejčastější a nejběžnější infekční onemocnění na celém světě. Nejčastěji se nakazí právě malé děti například ve školce nebo i v jiných kolektivech, které navštěvují. Plané neštovice se šíří velmi snadno vzduchem kapénkovou infekcí. Nemocný začne být infekční dva dny před prvním výsevem puchýřků a nemoc pak šíří až do jejich úplného zaschnutí. Infekčnost obvykle trvá minimálně sedm dní. Pokud onemocní jeden člen rodiny, je téměř jisté, že se postupně nakazí všichni, kteří plané neštovice doposud neprodělali. Pravděpodobnost nákazy planými neštovicemi po styku s nemocným se totiž odhaduje na více než 90 %. Toto onemocnění tak může narušit plány celé rodině.

Jak se neštovicím vyhnout?

V dnešní době můžete své ratolesti před planými neštovicemi chránit. Tato nemoc totiž patří mezi ty, proti nimž bylo vyvinuto očkování. Můžete zvolit tzv. nadstandardní alternativu vakcíny proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám, která obsahuje navíc oslabené viry planých neštovic stimulující tvorbu protilátek.

Pravda o neštovicích

  • Plané neštovice nejsou onemocněním pouze zimních měsíců, nakazit se je možné i v létě.
  • Lidé, kteří plané neštovice prodělali, je až na výjimky nemohou dostat znovu.
  • Závažné komplikace při planých neštovicích se mohou objevit i u jinak zcela zdravých lidí, kteří dodržují zdravý životní styl.
  • Záměrným nakažením dítěte návštěvou nemocného kamaráda mohou rodiče zbytečně vystavit své potomky komplikovanému průběhu nemoci. Někteří odborníci vnímají i etický problém cíleného nakažení infekční chorobou.
  • Proti planým neštovicím je možné se chránit očkováním.

Zdroj, foto: GSK


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ač je to neuvěřitelné tak moje nejstarší měla neštovice celkem 3x má slabou imunitu, naposledy je od ní chytily Verunka s Pepíčkem a všichni 3 je měly i na těch nejméně uvěřitelných místech tak snad už se to u žádného nebude opakovat
Obrázek uživatelky
profil
Naše dcerka je právě prodělává, jsou jí 3 roky a je to opravdu hrozná nemoc. Pupínky má úplně obsypané tělo a má i veliké horečky. Už se moc těším až tato nemoc bude za námi!!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dcerka to dostala v dubnu.Jak na potvoru bylo opravdu horko.
Taky se hodně obsypala. Den před tím než jsme přišli na to, že má neštovice byla celé odpoledne venku a užívala si sluníčka. Myslím, že právě proto měla nejvíc posetý obličej. Zůstaly i nějaké jizvy,ale vypadá to, že po roce jsou menší, tak snad to bude dobré. Oočkovat jsme chtěli, ale nestihli jsme to.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
musím říct,že je to hrozná nemoc,kluci to dostali v červnu a byli hooodně obsypaní,s horečkama a zůstali nám jizvy,na nose a čele,bohužel jsem nevěděla o očkování,jinak bych neváhala a dala je naočkovat,s naočkováním to děti dostanou taky,ale mají tak 5 pupínků a né 500,jak my.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles