8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů 4. část - Odkaz

20. 07. 2013 | Televizní tipy
Velikost díla. V závěrečné části výpravné historické rekonstrukce čtyřdílného příběhu Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů, který hluboce ovlivnil naši minulost, hrají R. Zach, K. Písařovic, B. Starý, J. Abrhám, J. Vondráček, V. Javorský, J. Janovský, M. Roden a další. Scénář M. Oščatka. Kamera D. Ployhar. Režie P. Nikolaev.

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů – Odkaz:


Odkaz - to je poslední část výpravné historické rekonstrukce příběhu bratrů Cyrila a Metoděje. Nikdo si na něj nevzpomene - to byla největší touha nepřátel po Metodějově zajetí. A jak už se lidský osud překvapivě mění, zajat a uvězněn byl i Rostislavův zrádce Svatopluk. Jeho čin ho tedy neposunul k vládě nad Moravou, Ludvík se mu v podstatě vysmál. Moravu ovládla Ludvíkova markrabata, návrat latinských kněží byl velkolepý.

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů 4. část - OdkazJenomže Morava nové vládce nepřijala. Naopak, vítězila ve svém boji s franským králem takovým způsobem, že bylo nutné k boji s ní povolat i zajatého Svatopluka, aby vedl coby schopný válečník franské voje. Svatopluk ovšem okamžitě opustil franské vojsko a postavil se do čela vojska moravského. A dál nad Franky vítězil.

V roce 873 konečně dopadl na krále Ludvíka papežův hněv. Arcibiskup Metoděj byl osvobozen ze svého zajetí a vrátil se na Moravu, kde mu Svatopluk svěřil správu nad kněžími i kostely. Moravané však všechny franské kněze nevyhnali, Svatoplukova expanzní politika byla složitější. Přes smířlivý Metodějův postoj problémy stále pokračovaly. Král Ludvík se nehodlal smířit s porážkou. Svatopluk však nad ním opět zvítězil a jeho mocenská expanze mířila ke stále větším cílům.

V takovém prostředí Metoděj, člověk ducha, nikoli zbraní, nebyl šťasten. Varoval, káral i trestal. Stával se obtížným - i Svatoplukovi.Tehdy přišel na Moravu i český kníže Bořivoj a byl zde pokřtěn. Intriky franských kněží neustávaly, opět se objevovalo obvinění z hereze a Metoděj opět musel do Říma, k hlavě veškerého křesťanstva. A opět zvítězil a byl potvrzen coby Moravský arcibiskup. Slovanský jazyk byl postaven na roveň latinskému.

Po návratu na Moravu se Metoděj dál plně věnoval obrovskému překladatelskému dílu. Dokončil ho - ale stálo ho to příliš mnoho sil. Jmenoval svého nástupce Gorazda a 6. dubna roku 885 zemřel ve věku 72 let. Situace v Římě se však tou dobou otočila. Nový papež Štěpán souhlasil s postojem franských kněží a slovanskou liturgii definitivně zakázal. Metodějovi žáci byli vyhnáni, knihy spáleny.

Ohnisko staroslověnské kultury bylo zničeno, dílo však žilo dál. Od té doby uběhlo více než 1000 let, myšlenky Cyrila a Metoděje však dodnes ovlivňují dějiny. Jejich idea úcty ke každému člověku, jeho kultuře, humanistické pojetí práva a myšlenka, že je něco platné pro všechny živé lidi, je nadějí nás všech. Nadějí, která nám dává odvahu k budoucnosti.

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů 4. část – Odkaz
uvidíte 20.7. 2013 od 20 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !