Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 09.05. 2024
Dnes má svátek Ctibor
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Den otců 2013

15. 06. 2013 | Svátky

Maminky, babičky, prostě ženy - ty mají známý a zažitý svátek. Poděkovat za jejich péči a lásku jim můžeme na Den matek nebo Mezinárodní den žen. Na ženy tedy u nás nezapomínáme (alespoň většinou). Jak je to ale s muži?

Asi tušíte, že i muži mají své dny... Dokonce svůj svátek: Den otců. Možná byl jeho vznik inspirován Dnem matek, možná to bylo jinak - existuje totiž více verzí o původu Dne otců, který zatím v našem kalendáři nenajdete. Na světě se slaví Den otců v podstatě během celého roku, ale ve většině zemí připadá Den otců na třetí červnovou neděli. Stejně tak tomu je u nás. V letošním roce si tedy poznačte v kalendářích Den otců na datum 16. června 2013 a třeba poprvé můžete svým tátům nebo dědečkům za jejich lásku také nějak poděkovat.

Jak tedy vlastně tradice Dne otců vznikla a proč ho slavíme? 

Den otců 2013Počátky svátku Den otců můžeme hledat v roce 1908, kdy v Západní Virginii zorganizovala Grace Claytonová 5. června Den otců na počest 210 otců (některé prameny hovoří o vyšším počtu), kteří zahynuli při neštěstí v dole. O dva roky později, v roce 1910, se zrodila dnešní tradice oslavy svátku Dne otců. Američanka Sonora Smart Doddová uspořádala první veřejnou oslavu na počest svého tatínka, který po smrti své ženy sám vychoval šest dětí. Sonora byla jedna z nich - dcera, která mu takto chtěla poděkovat za všechno, co pro ně udělal. Tato oslava se konala 19. června, v den narozenin jejího otce. Oficiálně se pak Den otců začal slavit až v roce 1972 (někdy se hovoří i o roku 1966).

Ve světě se kromě Dne otců v mnoha zemích slaví také například Mezinárodní den mužů, který připadá na 19. listopad.

U nás Den otců není žádným významným dnem ani státním svátkem a moc se neslaví, přesto se ale v poslední době dostává stále více do povědomí lidí (koncem roku 2008 se dokonce objevily návrhy, aby se tento den zapsal do kalendáře tak, jako je to ve většině zemí). Údajně je nejpopulárnější ve věkové skupině 30 - 49 let a rozšířenější je spíše mezi dcerami než syny.

Do oslav Dne otců se letos zapojilo také mnoho našich měst; díky tomu máte možnost užít si s tátou třeba „Tátafest“, který se možná koná ve vašem městě nebo někde poblíž. Nebo se můžete zúčastnit jiných akci v rámci těchto oslav - pořádají je hrady a zámky, zoo a další, nebo se se svým tatínkem zúčastněte Pochodu otců na Říp.

Vzdáte letos i vy hold svým tatínkům? Věnujete jim nějaký dárek nebo svůj čas? Den otců 2013 je pro to ideální příležitostí. I když věřím, že si na ně vzpomenete mnohem častěji.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Fandím otcůmSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles