Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Den otců se letos slaví 18. června 2023

13. 06. 2023 | Svátky

Jak je velmi dobře známo snad každému z nás, vždy druhou květnovou neděli slavíme Den matek – svátek, který vlastně tradičním svátkem ani není, ale který máme spojený s maminkami a nějakou formou díků za jejich lásku a péči.

Oslavy Dne matek jsou již za námi, ale ruku na srdce: nezaslouží si poděkování také tatínkové, kteří si zatím svůj svátek – Den otců – moc neužívají, protože se prostě u nás téměř neslaví? I když se Den otců už i v našich končinách dostává stále více do povědomí, v kalendářích bohužel doteď chybí. Role otců v rodině přitom zdaleka není zanedbatelná, jejich podíl na péči o děti a rodinu v posledních letech vzrůstá.

Den otců - 18. června 2023Tatínkové slaví svůj svátek téměř po celém světě. Ve většině zemí (hlavně v Evropě a stejně tak u nás) Den otců připadá na třetí červnovou neděli - jedná se tedy o pohyblivý svátek. Jeho datum se ale v různých zemích liší, například v latinskoamerických zemích, Itálii, Španělsku nebo Portugalsku připadá na den sv. Josefa, tedy na 19. března. Den otců se váže ale i k jiným datům: v Rakousku nebo Belgii slaví druhou červnovou neděli, v Austrálii a Novém Zélandu první neděli v září a třeba v Norsku nebo Švédsku se tatínkové oficiálně dočkají poděkování letos až 12. listopadu. V mnoha zemích se kromě Dne otců pak slaví také Mezinárodní den mužů, který připadá na 19. listopad. Nejlépe se tatínkové mají v Německu, kde mohou oslavovat hned dvakrát. Poprvé na tzv. Vatertag, který je oficiálním státním svátkem a slaví se čtyřicet dní po Velikonocích, podruhé v den zvaný Männertag.

K původu Dne otců se váže několik teorií; nejčastěji se udávají dvě verze a obě vznik tohoto svátku připisují Americe. Podle první verze oslavu svátku otců zavedla Američanka Sonora Smart Doddová v roce 1910. Ta chtěla tehdy veřejně poděkovat a vzdát hold svému otci Williamovi Smartovi, který jako vdovec pečoval o ni a dalších pět jejích sourozenců. Oslava se konala v den jeho narozenin: 19. června, a to v městečku Spokane ve státě Washington. Podle druhé teorie však můžeme hledat počátky Dne otců již v roce 1908, kdy v Západní Virginii zorganizovala Grace Claytonová 5. června Den otců na počest jejího otce a dalších více než dvou stovek otců, kteří zahynuli při důlním neštěstí v prosinci roku 1907.

Obliba těchto oslav rychle rostla, a tak v roce 1966 prezident Lyndon Johnson vyhlásil prezidentskou deklarací Den otců třetí červnovou neděli jako svátek a v roce 1972 ho prezident Nixon uznal jako oficiální národní svátek.

Role otce ve vztahu k dítěti začíná sice až jeho narozením a je jiná než role matky, ale přesto je nezastupitelná. Nezapomeňte tedy poděkovat svým tatínkům – letos na Den otců 18. června!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !