8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Den otců v roce 2022

17. 06. 2022 | Svátky

Každým rokem vždy druhou neděli v květnu slavíme Den matek a většina z nás si se svými maminkami tento svátek opravdu užila. I tatínkové si ale zaslouží naše poděkování za péči a lásku, přestože jejich svátek v našich kalendářích stále chybí. Naštěstí Den otců má už i u nás stále více příznivců.

Jistě souhlasíte, že role otců v rodině obzvláště v dnešní době není zanedbatelná a že si i tatínkové svůj svátek zaslouží. Dočkají se ho vždy třetí neděli v červnu - v letošním roce si tedy v kalendáři pečlivě zaškrtněte datum 19. června 2022.

O původu Dne otců existují dvě nejčastěji podávané verze. Obě vznik Dne otců připisují Americe, ale v původu tohoto svátku se liší. Podle první z nich oslavu svátku otců zavedla Američanka Sonora Smart Doddová v roce 1910. Ta chtěla tehdy veřejně poděkovat a vzdát hold svému otci Williamovi Smartovi, který jako vdovec pečoval o ni a ještě o další její sourozence. Oslava se konala v den jeho narozenin: 19. června, a to v městečku Spokane ve státě Washington. Podle jiné teorie však můžeme hledat počátky Dne otců již v roce 1908, kdy v Západní Virginii zorganizovala Grace Claytonová 5. června Den otců na počest 210 otců, kteří zahynuli při neštěstí v dole. Každopádně obliba těchto oslav rychle rostla, a tak v roce 1966 prezident Lyndon Johnson vyhlásil Den otců třetí červnovou neděli a v roce 1972 ho prezident Nixon uznal jako oficiální svátek.

Den otců se samozřejmě slaví téměř po celém světě. Ve většině zemí (hlavně v Evropě a stejně tak u nás) tento svátek připadá na již zmiňovanou třetí červnovou neděli - jedná se tedy o pohyblivý svátek. Jeho datum se ale v různých zemích liší, například v latinskoamerických zemích, Itálii, Španělsku nebo Portugalsku připadá na den sv. Josefa, tedy na 19. března. Den otců se váže také k jiným datům: v Rakousku nebo Belgii slaví druhou červnovou neděli, v Austrálii a Novém Zélandu první neděli v září a třeba v Norsku nebo Švédsku se tatínkové oficiálně dočkají poděkování dokonce až v listopadu. V mnoha zemích se kromě Dne otců pak slaví také Mezinárodní den mužů, který připadá na 19. listopad. Nejlépe se tatínkové mají v Německu: zde mohou totiž oslavovat hned dvakrát! Poprvé na tzv. Vatertag, který je oficiálním státním svátkem a slaví se čtyřicet dní po Velikonocích, podruhé v den zvaný Männertag.

Nezapomeňte na tatínky ani letos. Všem jim jistě udělá radost, když si na ně vzpomeneme a jejich péči oceníme milým dárečkem. Role otce ve vztahu k dítěti začíná sice až jeho narozením a je jiná než role matky, ale přesto je nezastupitelná… A jestli jste doteď neměli ve zvyku tatínkům poděkovat, proč to třeba právě letos nezměnit?


Oslavte společně Den otců 19. června 2022!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !