Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti a dudlík

5. 03. 2013 | Vývoj

Dávat dítěti dudlík nebo nedávat? Zdá se, že to je stále aktuální a opravdu zapeklitá otázka, na kterou snad neexistuje jednoznačná odpověď. Je to věčné dilema, které trápí nejen rodiče malých dětí, ale rozděluje i odborníky po celém světě.

Je tedy používání dudlíku zdravé nebo není? Jak je to v současnosti s tímto šidítkem, které je pomyslným jablkem sváru mezi dětskými lékaři a rodiči? Pokud je pro vás tato otázka momentálně aktuální, možná vám následující řádky pomohou se rozhodnout. Přiznám se, že já sama jsem za tento vynález byla před lety někdy opravdu hodně vděčná...

Kdy začít dávat dítěti dudlík?

Odborníci ho doporučují v době, kdy již novorozenec zcela zvládá techniku sání z prsu (samozřejmě pokud matka kojí). Zpočátku je vhodný dudlík, který svým tvarem připomíná bradavku - takže kulatý. Později je vhodnější dudlík anatomický, kdy jeho velikost i tvar jsou přizpůsobené věku dítěte (je tedy nutné všímat si tohoto údaje už při nákupu). Tyto dudlíky se vyrábějí ze silikonu, který velice dobře drží tvar a stejně dobře se udržuje v čistotě.

Děti a dudlíkU malých dětí dlouho přetrvává sací reflex a použití dudlíku je i podle většiny lékařů vhodnější než dumlání palečku - to může vyústit ve zlozvyk, kterého se pak dítě bude hodně dlouho zbavovat. Rytmické sání dudlíku dokáže miminko uklidnit a uspat. Jsou děti, které vyrostly a dudlík nikdy nepotřebovaly, ale pokud dítě dudlík vyžaduje, dopřejte mu ho. Dudlík použijte podle potřeb dítěte, ale nikdy se nesnažte mu ho vnutit nebo dávat ihned, když váš prcek zapláče nebo je nespokojený. Přece jen v první řadě byste tu měli být pro dítě vy; pokuste se ho nejprve zabavit, pochovat a být tu prostě pro něj.

Před prvním použitím je samozřejmě nutné dudlík vysterilizovat podle návodu na obalu. Vždy je dobré mít po ruce dudlíků více: když nějaký zapadne, nebudete ho muset hledat a navíc budete mít jistotu, že pokud dítě některý vyplivne, budete mít vždy alespoň nějaký použitelný (tedy sterilizovaný). Některé maminky řeší dudlík spadlý na zem tím, že ho olíznou a dítěti dají zpátky - pokud to dělají pravidelně, podle zubních lékařů to může vést ke zvýšené tvorbě zubního kazu u dítěte. Raději - pokud je to možné - dudlík omyjte pod tekoucí vodou.

Mnozí rodiče se obávají, že si dítě vypěstuje na dudlík návyk nebo že jim bude bránit ve správném růstu zoubků. Byly doby, kdy se dudlíky striktně odmítaly. Dnes většina pediatrů vidí u dětí v puse raději ten dudlík než palec; přece jen je to i hygieničtější. Když se ale objeví první zoubky, pokuste se používání dudlíku raději omezovat. Jinak by ale používání dudlíku chrupu ubližovat nemělo. Nikdy ale nedávejte dudlík do medu.

Problémem často bývá „odvykací kúra“. Většina dětí se s dudlíkem rozloučí do dvou let, někde to ale může být opravdu boj... Pokud by dítě i nadále (zvláště pak po 3. roce) pravidelně vyžadovalo svoje šidítko, mohlo by už v tomto věku dojít k deformaci patra, předkusu horních řezáků a vůbec k negativnímu působení na růst zoubků nebo vadám výslovnosti. Proto by se váš potomek měl dudlíku pomalu, ale jistě vzdát. Většinou to od rodičů vyžaduje velkou trpělivost a pevné nervy. Pokud tedy nemají to štěstí, že prcek odloží dudlík ze dne na den sám. Například náš syn byl zvyklý s dudlíkem usínat a nedovedla jsem si představit, že se ho bude muset jednoho dne vzdát a usne bez něj. Moje přítomnost, pohádky, povídání nebo chování neznamenaly nic. Jedině dudlík! Naštěstí kamarádka měla stejně starou holčičku a obě děti si spolu hrávaly. Takže jednoho dne jsem synovi oznámila, že jeho malá kamarádka dudlík ztratila a syn odsouhlasil, že jí věnujeme ten jeho. Večer v postýlce pak sice protestoval, neobešlo se to ani bez slziček, ale za pár dní už jsme měli doma „šikulku bez šidítka“. Důležité je opravdu dítě zabavit, formou pohádky nebo jinými argumenty vysvětlit, že už je na dudlík velké - hlavně nebrat dudlík násilím a vytrvat!

Pokud máte doma jinak spokojené dítě, nebude to trvat dlouho a dudlík bude minulost!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moje dvojčata nikdy dudlík nechtěla - zato palečky máme v puse ještě v 1,5 roce Smajlík
Dudlík jednou někam schováte a připravíte vysvětlení, ale co udělám s palečky vážně nevím Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moje holčička nikdy dudlík neměla, ale asi od 2. měsíce jsem si všimla, že ožužlávala cíp polštářku, peřinky nebo plyšovému slonovi ucho a u hlavičky jsem měla vždy připravenou látkovou plenu na utření, kdyby si blinkla a ona ji našla a začala žužlat tu plenu. Od té doby jí ta plena zůstala, musí jít spát jedině s ní, už je jí 2 a půl roku a bez ní nedá ani ránu. Nevím jak jí to odnaučit. Mám ty pleny i pro druhé mimčo a ona ví, kde jsou a když jí plenu seberu, tak si tam dojde sama pro jinou. Je to zvláštní, nikdy jsem to od nikoho neslyšela, že bysme byli rarita??? Ale zjistili jsme, že můj manžel, když byl malý, tak to dělal taky, takže asi geny?
Obrázek uživatelky
profil
Náš prcek měl dudlík od narození. V porodnici mu ho sestřičky prostě daly a pak ho vyžadoval i doma, tak ho dostal. Ve dvou letech si dudlíky někam schoval a namohli jsme je najít, tak zůstal ze dne na den bez dudlíku a s mým velkým překvapením to zvládl v pohodě. Za dva dny přišel náš taťka z práce a ukazoval mi, že si ten náš kuliferda ty dudlíky dal do jeho tašky na notebook Smajlík. Jaké bylo překvapení, když si místo prupisky vytáhnul dudlík Smajlík. Jinak proti dudlíkům nic nemám, jsou pořád lepší než palec....
Obrázek uživatelky
profil
Naše Pavlínka to zvládá bez něho.
Jen občas, treba u očkování ho potrebuje, ale nijak zvlášt ho nevyzaduje.
Ona je naše sluníčko.
Obrázek uživatelky
profil
Vlastní děti sice nemám, ale bratr má 3 - 2 kluky a jednu holčičku. Ani jedno z dětí dudlík nemělo, a ani jim nechyběl a všechy 3 děti kojila.. Takže i bez něj to jde... Ale záleží na každým dítěti, každé je jiné..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles