Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti často trpí v noci bolestí, říká pediatr

6. 05. 2017 | Vývoj
Více než polovina dětské populace trpí obezitou a nedostatkem pohybu. To má za následek zvýšenou zátěž kloubní chrupavky, která může způsobit velké bolesti. Děti se pak budí ze spánku pláčem a ráno si stěžují na bolesti v zádech.

 „Je mylné se domnívat, že nemoci pohybového aparátu, včetně kloubních, postihují pouze dospělé lidi či seniory. V praxi se setkávám dost často s tím, že problémy s klouby začínají mít i děti předškolního a školního věku,“ říká pediatr MUDr. Milan Kudyn. Čím více je kloubní chrupavka zatěžována, tím rychleji dochází k jejímu opotřebení. „U dětí záleží nejen na geneticky dané kvalitě chrupavky, ale i na způsobu zatěžování kloubu během života dítěte,“ dodává pediatr.

Každodenní nošení těžkých učebnic, nevhodné sezení v lavici, nedostatečný pohyb či naopak nadměrný, mají za následek přetěžování kloubů. „Přidáme-li k tomu každodenní chůzi či běh po tvrdém asfaltovém či betonovém povrchu a dlouhodobé stání, je jasné, že dochází k nadměrnému zatěžování kloubní chrupavky,“ vysvětluje MUDr. Kudyn.

Co se v kostech vašich dětí děje?


V období růstu dítěte dochází k výstavbě a odbourávání kostí. Části kostí jsou odbourávány, resorbovány a nahrazovány kostí novou. V mládí je proces odbourávání a novotvorby vyvážený a celková kostní hmota zůstává stálá. V některých případech, zejména při rychlém růstu dlouhých kostí nebo vlivem přetížení ze sportu, ale dochází k bolestivému napětí ve vnější části kosti – okostici. Někdy může dojít i k jejímu zánětu, což je velmi bolestivé. Je proto velmi důležité, aby byla kostra správně vyživena a vašemu dítěti se vytvořila dostatečně bohatá organická kostní hmota. Pokud by k tomu nedošlo, kosti budou ve stáří křehké a snadno se polámou. Jak dětem pomoci?

Dbejte na výživu kostí svých dětí


„Je proto více než žádoucí, věnovat i u dětí pozornost přípravkům s obsahem kolagenu, které mají velký vliv na správnou výživu pojivových tkání pohybového aparátu obecně. Mohou zabránit jeho většímu, a někdy i nevratnému poškození, se všemi následky, přesahujícími dětský věk,“ vysvětluje pediatr. Pomoci tak můžete i vy sami. Zvýšené napětí v kostech způsobené růstem lze zmírnit kvalitní výživou s dostatečným obsahem minerálních látek a bílkovin podporujících tvorbu kostního kolagenu. „Cílem podpůrné léčby je zachování optimálních mikrokloubních poměrů tak, aby chrupavka vyvíjejícího se dětského organizmu měla potřebnou kvalitu a výživu,“ doplňuje MUDr. Milan Kudyn.

Bude-li kostra silná a pevná, budou se na ní moci upínat silné vazy, šlachy a svalové úpony. Proto je třeba zajistit dětem správnou výživu kostí, jejichž vývoj podporují kolagenní bílkoviny, resp. vstřebatelné kolagenní peptidy, které podněcují syntetickou aktivitu kostních buněk a tím podporují tvorbu kostního kolagenu – oseinu. Ten je následně za pomoci vitamínu D mineralizován.

Tak lze zajistit růst a vývoj kvalitně utvářených kostí a kloubů, které budou ve stáří mnohem odolnější k civilizačním chorobám, jako jsou osteoartróza či osteoporóza.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !