8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti z venkova mají méně alergií

5. 07. 2009 | Dětské nemoci
Výskyt astmatu a ostatních alergických onemocnění v posledních desetiletích stoupá, hlavně v městských oblastech na celém světě. Vědecké práce ukazují, že alergická onemocnění jsou u dětí žijících na venkově méně častá. Přitom přicházejí s travinami, stromy nebo zvířaty coby alergeny denně do styku. Jak tedy soužití se zvířaty, čistota ovzduší a další odlišnosti venkovského prostředí ovlivňují dětskou imunitu?

Alergie namísto infekcí?

Počet alergických onemocnění u dětí celosvětově vzrůstá zároveň s klesajícím výskytem infekčních onemocnění. Jako kdyby alergické projevy zaujaly místo infekčních onemocnění. Proto některé výzkumné práce navrhují, že kontakt s bakteriemi a viry v časném dětství je důležitý a ovlivňuje utváření imunitního systému. Kontakt s mikroby tak může hrát důležitou roli v prevenci alergických predispozic. Je ale nutné vzít v úvahu i fakt, že venkovské děti jsou v kontaktu s jinými druhy bakterií než děti z měst.

Čistější prostředí se počítá

Děti z venkova mají méně alergiíDěti z venkova žijí v méně znečištěném prostředí, v domovech se užívá jiného způsobu vytápění, jsou vystavené jinému výskytu alergenů a roztočů. I životní styl dětí na venkově se ve značné míře odlišuje. Děti z venkova mají obvykle více sourozenců, jsou méně vystavené tabákovému kouři v uzavřených prostorech, s větší pravděpodobností mají domácí mazlíčky a jednoduše přicházejí do častějšího kontaktu se zvířaty. A v neposlední řadě bychom našli rozdíly v možnostech pohybu a ve stravování.

Hygienická hypotéza

A jsme u toho. Děti z venkova jsou vlastně od raného věku vystaveny daleko více alergenům, které atopickým dětem způsobují obtíže. Znamená tedy vystavení mikrobům v raném věku zajištění jakési imunologické tolerance? A mají naopak děti, které vyrostly v příliš „čistém“ prostředí s omezeným kontaktem se zvířaty a jejich mikroby, plísněmi a pyly, v pozdějším věku horší toleranci vůči těmto součástem našeho přirozeného prostředí?

Všechny tyto otázky jsou v současné době předmětem rozsáhlého výzkumu. Odborníci budou muset ověřit ještě velké množství teorií, aby bylo možné tyto nové poznatky uplatnit v našich životech a ovlivnit prostředí, ve kterém budou děti vyrůstat.

Zdroj: Pylová služba.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děti z venkova nejsou skleníkové panenky, musí pomáhat pracovat v domě, na zahradě, chodit poklízet zvířátka, sušit seno, vyběhnou do lesa, občas se ušpiní, na drobné štípance se nehledí, koupou se v rybníce, kde vodu nikdo nečistí, chytají ryby, zkrátka si tělo buduje imunitu samo.
Obrázek uživatelky
profil
Pocházím z venkova a naše děti také.Jsme alergici .Manžel vyrůstal ve městě a kapesník nepotřebuje za celý rok.Domácnost sterilní nemáme a zvířata jsme měli venku od malička.
Obrázek uživatelky
profil
z venkova nejsou skleníkové děti.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles