Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nedonošené děti patří mezi nejohroženější

21. 04. 2012 | Dětské nemoci
Nedonošené děti - Nejčastější příčinou infekcí dolních cest dýchacích u dětí do 2 let věku je respirační syncytiální virus (RSV). Závažný je nejen akutní průběh onemocnění způsobený tímto virem, ale i pozdní nemocnost v jeho důsledku.

Respirační syncytiální virus (RSV) je virus, který se pravidelně vyskytuje na celém světě. Ve střední Evropě, to znamená i v České republice, má sezónu od října do března. Například v tropických pásmech přichází jeho sezóna v období dešťů.

Nedonošené děti - RSV ohrožuje všechny děti a šíří se kapénkovou nákazou, ale i fyzickým kontaktem. Může způsobit závažné onemocnění dýchacích orgánů; proto jsou nejohroženější skupinou předčasně narozené děti s nedostatečně vyvinutými plícemi. Tyto děti totiž nemají  vyvinutý vlastní imunitní systém (obranyschopnost) a na rozdíl od dětí donošených nezískaly ani obranu ve formě protilátek proti RSV od své matky. To jsou důvody, proč RS viróza může znamenat u nedonošených dětí vážné komplikace. Další rizikovou skupinou jsou děti s vrozenou srdeční vadou. Závažný je nejen akutní průběh onemocnění, ale i jeho pozdní následky. Pokud dítě prodělá RSV onemocnění, zvyšuje se u něj riziko vzniku astmatu v pozdějším věku.

nedonošené dětiPočáteční příznaky onemocnění připomínají běžnou infekci horních cest dýchacích s horečkou, rýmou a kašlem. Zhoršují se však, když se infekce začne šířit do plic. Mezi vážnější příznaky patří obtížné dýchání, pískoty až přestávky v dechu, může se objevit i bronchitida a pneumonie. Děti z rizikových skupin proto dostávají v období sezóny RSV jednou měsíčně injekci s protilátkou, celkově se jedná o 5 intramuskulárních injekcí.

Primář MUDr. Martin Čihař
z neonatologického oddělení  FN Na Bulovce uvádí, že v České republice byl program imunoprofylaxe RSV zahájen v roce 2000, děti s nejvyšším rizikem závažného průběhu nemoci jsou indikovány lékařem - neonatologem v perinatologických centrech a průběžně sledovány. Perinatologická centra indikují každoročně své pacienty v průběhu září. Referenčním pracovištěm je Koordinační centrum pro imunoprofylaxi RSV infekce, neonatologické oddělení FN Na Bulovce, primář MUDr. Martin Čihař.  

Nedonošené děti - Nejúčinnějším prostředkem v boji s RSV je v současné době imunoprofylaxe ohrožených skupin dětí; t.j. předčasně narozených dětí, dětí s chronickou plicní nemocí a dětí s vrozenou srdeční vadou. Imunoprofylaxe se provádí látkou s názvem palivizumab (Synagis). Jedná se o tzv. humanizovanou monoklonální protilátku, která se vyrábí rekombinantní technologií.

Podle světové zdravotnické organizace (WHO) RSV usmrcuje160 000 osob za rok a zvýšení povědomí o nebezpečí RSV a kroky k snížení výskytu této infekce  tak mohou zachraňovat životy. Rodiče nedonošených dětí, které jsou nejvíce ohroženou skupinou, by měli proto být informováni o možnosti prevence infekce způsobené RSV ještě před začátkem jeho sezóny.

Nedonošené děti - Šance předčasně narozených dětí na zdravý vývoj do značné míry určuje kvalita spolupráce porodníka a neonatologa či pediatra a informovanost rodičů.


Nedonošené děti - Doplňující údaje:
Neonatologie je obor zabývající se zdravými, patologickými a předčasně narozenými novorozenci.
Předčasně narozený novorozenec je současně nezralý morfologicky a funkčně. Čím dříve je dítě narozeno, tím více je nezralé a zranitelné.
Nezralý novorozenec je narozený od hranice životaschopnosti, tedy od 24. do konce 37. gestačního týdne.
 

Nedonošené děti    

Klasifikace                       Hmotnost gramy
extrémně nezralý                      500-999
velmi nezralý                         1000-1499
středně nezralý                     1500-1999
lehce nezralý                        2000-2499




Autorka: Dr. Marie Hrudková

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
I já mám doma vnučku která je nedonošená.Protože žijeme s mladými v rod.domku,vím co dalo snaše práce ji vypiplat.Celé noci nespala a musela ji nosit.Tak dnes jsem ji vděčná,že je vnučka v pořádku.
Obrázek uživatelky
profil
Před 8 lety se nám narodil extrémě nedonošený tvoreček 1006g.Péče o takové dětátko je neskutečně náročná,cvičili jsme vojtovu metodu 4-5x denně.Dnes je to velmi živé a naštěstí zdavé dítko.Musím velmi pochválitPísecké odd. pro nedenošené děti,nedám na ně dopustit.
Obrázek uživatelky
profil
Prodělala jsem tu nesmírně náročnou piplačku s nedonošeným dítětem a tak mohu jen budoucím maminkám přát, aby je nic podobného nepotkalo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles