Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dětská pokožka vyžaduje šetrnou a jemnou péči

28. 11. 2012 | Vývoj
Výrobkům pro pravidelnou hygienu a běžnou každodenní péči o dětskou pokožku jsme zvyklí věnovat větší pozornost při jejich výběru a častěji jsme ochotní naslouchat radám zkušenějších maminek či kamarádek. S rostoucím výskytem různých kožních potíží – ať už to jsou alergie, vyrážky, ekzémy je proto vhodné sledovat, jaké látky výrobky pro dětskou hygienu obsahují a těm dráždivějším se raději vyhnout.

Na trhu se dá vybrat ze široké nabídky přírodních produktů určených přímo pro děti, zejména mýdel, šamponů, tělových balzámů a olejů. Některé z nich mají i aromaterapeutické účinky – obsahují totiž éterické oleje nebo jejich směsi, které čistě přírodní formou příznivě ovlivňují psychiku. „Aromaterapie má pozitivní vliv na akutní potíže, jako je například bolest bříška, kašel nebo zahlenění, působí také preventivně. Éterické oleje dokážou také posilovat imunitní systém a podporují přirozenou odolnost dětského organismu,“ vysvětluje přední česká aromaterapeutka Adéla Zrubecká.

dětská pokožka vyžaduje šetrnou péči„Například mandarinka má zklidňující a harmonizující účinky, dětem je tato vůně velmi příjemná. A tak třeba koupelový olej s mandarinkovým olejem je šetrný nejen k pokožce, protože ji šetrně čistí a zároveň ji chrání, ale právě díky obsahu mandarinkového éterického oleje pomůže při večerní koupeli dítě zklidnit a příjemně naladit na rituály, které souvisejí s ukládáním ke spánku,“ upřesňuje Adéla Zrubecká.

Podobně eukalyptový olej, ten je zase vhodný při řadě onemocnění horních cest dýchacích, které účinně uvolňuje a usnadňuje dýchání a působí protiinfekčně. Příjemnou vůni pomůže rozptylovat v dětském pokoji i v celém bytě buď difuzér, nebo aromalampa. Balzámy s obsahem tohoto éterického oleje se hodí pro potírání hrudníku a zad, jsou vhodné i k masáži chodidel a k nanášení na akupresurní body.

Výrobky přírodní kosmetiky pro péči o dětskou pokožku využívají řadu příznivých účinků různých rostlin – ať už je to hojivý heřmánek, zklidňující levandule, zchlazující a antibakteriální tymián, které najdeme v šamponech, mýdlech, olejích nebo třeba pudrech.

Nezastupitelné místo v péči o děti mají i masáže, a to už od útlého kojeneckého věku. Kvalitní přírodní olej šetrně pečuje o pokožku, vybrané směsi éterických olejů působí při opruzeninách nebo ekzémech, jiné uvolňují křeče a napětí, harmonizují a zklidňují. „Jemné doteky, které při masáži dítě vnímá, ho uklidňují, jsou mu velmi příjemné a zároveň navozují a upevňují blízký vzájemný vztah s rodičem,“ dodává Adéla Zrubecká.

dětská pokožka vyžaduje šetrnou péčiPrvní týdny života je nejvhodnější miminko ošetřovat kvalitním čistým rostlinným olejem bez přídavku éterických olejů – například mandlovým, meruňkovým nebo šípkovým. Pokožka novorozence se postupně adaptuje na nové prostředí, od přírody je vybavena ochrannou vrstvou pro první dny života. Narušení této vrstvy může vést později k rozvoji různých alergií. Teprve později je vhodné postupně rozšiřovat péči o jemnou dětskou pokožku, například vhodnými jemnými šampony, mycími nebo koupelovými oleji a masážními a tělovými oleji. Aromaterapeutické přípravky je vhodné začít používat zhruba od 9. týdne věku, případně krátkodobě při konkrétních potížích.

K mání jsou již také přírodní prostředky s aromaterapeutickými účinky pro těhotenství, porod a šestinedělí. Přinášejí jemnou přirozenou pomoc, ochranu a úlevu od běžných těhotenských obtíží. V období těhotenství se zvyšují nároky na tělesné funkce ženy a také na její psychiku. „Psychično a fyzično je v období těhotenství velmi propojeno. Ulevíme-li nepříjemným fyzickým příznakům, zlepší se psychika, budeme-li působit na vyrovnání psychických stavů, fyzické symptomy už nebudou vnímány tak výrazně. Éterické oleje působí v obou rovinách současně a pomáhají ženě nalézt i potřebný duchovní rozměr,“ říká Adéla Zrubecká. Na fyzické úrovni uvolňují a zlepšují pružnost svalů malé pánve, zlepšují elasticitu a prokrvení podkožního vaziva, aby nedocházelo k vytváření strií, posilují dělohu a děložní stahy při porodu a po porodu přispívají k hojení a podpoře kojení. V psychické rovině působí éterické oleje jako přirozené harmonizátory, které ženě dodávají sílu a odvahu, vyrovnávají případné výkyvy nálad, při porodu pomáhají její koncentraci, po porodu pak nejprve harmonizují hormonální výkyvy, přinášejí radost a optimismus a dodávají tak ženám přirozenou podporu.

Zdroj, foto: Nobilis Tilia


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dcera má velmi suchou pokožku od narození a lékařka nám poradil používat konopnou kosmetiku. Tak jsem vyzkoušela značku robátko /mycí pěna, olej, denní krém) a naprostá spokojenost. Pokud chcte vědět zkušenosti maminek tak dávám odkaz, na který jsem dnes narazila : http://www.modrykonik.cz/forum/soutez/konopna-kosmetika-robatko-vyzkousej-a-vyhraj/
Obrázek uživatelky
profil
Já si nechala v lékárně poradit, když jsem sháněla výbavičku pro miminko, konopnou kosmetiku s obsahem konopného oleje značky robátko. Jsem s ní moc spokojená. Teď čekáme druhé a volba je opět jasnáSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles