Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Dětská řeč aneb jak poznáme, že je něco špatně?

24. 06. 2021 | Vývoj
Dítě rozumí veškerým pokynům, ale ať se rodiče snaží jakkoliv, nedostanou z něj kloudné slovo. Vývoj dětské řeči probíhá stejně s fyzickým a psychickým vývojem. I proto se stává, že některé děti mluví dřív a jiné zase později. Co by mělo vaše dítko v určitém věku zvládnout a jak mluvení a výslovnost co nejlépe trénovat?

Dětská řeč se formuje již od samotného narození. Už předtím dokáže miminko, ještě v bříšku, rozpoznat maminčin tón hlasu, rozeznat ho od jiných a reagovat na něj. Prvních pár týdnů po narození se děťátko dorozumívá zejména křikem, dává najevo případné nepohodlí nebo hlad. V okamžiku, kdy se dítě cítí dobře, tak si začíná broukat. To postupně přechází ve žvatlání, kterým se dítě snaží napodobovat slova, která slyší ve svém okolí. Už ve věku do jednoho roku se tak dítě snaží komunikovat a mluvit.

První slabiky aneb mama, tata a baba


Kolem konce prvního roku života začíná dítě rozumět prvním pokynům a slovům, která se snaží napodobit. Mezi nejčastější první takováto slova patří „mama“, „tata“ nebo třeba „baba“. Postupem času se slovní zásoba stále zvětšuje a dítě se den co den učí novým slabikám a slovíčkům. Zlomový bývá druhý a třetí rok. Dítě má vytvořený základní slovník a začíná samo skládat jednoduché věty, které jsou ve většině případů gramaticky nesprávné. Právě v tuto chvíli je důležitá komunikace dítěte a rodičů. Ti by na něj měli mluvit pomalu a srozumitelně, aby dítě správně porozumělo, vnímalo řeč a snažilo se ji napodobit. Přirozený a správný rozvoj řeči podporuje také společné čtení knížek, povídání si, prohlížení obrázků a komentování všeho, co se kolem nás děje.

Pomoc logopeda už ve třech letech


Právě kolem třetího roku přichází první náznaky toho, že by měli rodiče dítěte vyhledat pomoc logopeda. „V případě, že dítě nemluví, nebo mluví nápadně méně než jeho vrstevníci, doporučuji vyhledat odbornou pomoc kolem tří let věku dítěte. Pokud dítě mluví, ale není mu rozumět, větší počet hlásek vyslovuje chybně, je vhodná návštěva kolem 4,5 let,“ doporučuje klinická logopedka. Pokud jde vše tak, jak má, mluví dítě v celých souvětích už kolem 4 roku života. Před nástupem do školy by mělo být schopné se samostatně vyjadřovat, správně artikulovat a zvládat veškeré hlásky.

Komunikace s rodiči i podpora hrubé motoriky


K rozvoji dětské řeči přispívají tou největší měrou rodiče. Velice důležitý je tzv. mluvní vzor, to znamená, jakým způsobem a jak s dítětem rodiče komunikují. Dítě potřebuje slyšet správnou výslovnost hlásek a rozumět obsahu sdělovaného slova vzhledem ke svému věku. Nejen mluvení, ale i podpora rozvoje hrubé a jemné motoriky je důležitá. Odborníci doporučují rozvíjet také tělesné aktivity např. hru s míčem, prolézání průlezek, jízda na koloběžce, kole nebo plavání.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !