Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dětský pokoj v pěti krocích

2. 06. 2018 | Moderní bydlení
Zařizování dětského pokoje není žádná věda. Přesto je potřeba dodržet několik základních pravidel a ctít dětské přání, co se designu týče. Poradíme vám, čeho se vyvarovat a na co při výběru zařízení hledět.

Preference dítěte, věk a pohlaví


Tyto tři kritéria je nutné brát v potaz, než vůbec s výběrem zařízení dětského pokoje začnete. Zcela přirozeně nebudete místnost stylizovat do růžové, máte-li doma potomka-syna, a naopak do barev zcela chlapeckých, vychováváte-li malou princeznu. Stejně tak je důležité přemýšlet i nad věkem dítěte a nad tím, jak dlouho mu má pokoj sloužit k obývání v tom stavu, v jakém jej zařídíte. Jedná-li se o batole, do pokoje je možno zakomponovat více hracího prostoru a zařízení než, když už máte doma skoro předškoláka, který se, co nevidět bude muset soustředit na školu apod. V tomto věku je také vhodné zeptat se dítěte, co by se mu líbilo, co by do pokoje preferoval a co nikoli. Přestože si totiž myslíte, že své děti znáte jako vlastní boty, někdy vás bezmezná dětská fantazie může překvapit.

dětský pokojVýběr malby


Barvu malby v dětském pokoji je dobré zvolit v závislosti na nábytku a typu podlahy, aby celkový dojem byl v harmonii, dostatečně pestrý, ale ne natolik barevný, aby odváděl pozornost od soustředění. Dětský pokoj by měl v dětech vyvolávat hlavně pocit bezpečí a pohodlí. Už z toho důvodu to nepřehánějte s barevnými motivy a kombinacemi. Děti jsou obecně citlivější a prostředí kolem sebe vnímají mnohem intenzivněji než dospělí. Zároveň by v pokoji s moc křiklavými barvami mohli mít problém usínat. Volte proto teplé odstíny jako lila, broskvová, světle zelená, a naopak se vyhněte jasným barvám jako tmavě modrá, červená nebo jasně žlutá.  Barevné zdi je vhodné kombinovat s neutrálními odstíny jako bílá, béžová či světle šedá. Co se týče nejrůznějších malůvek a veselých kresbiček, volte maximálně dva motivy.

Podlaha


Dobře promyšlený výběr podlahové krytiny hraje při zařizování dětského pokoje nejdůležitější roli; ta se totiž nemění tak často jako vše ostatní. I výběr podlahy je podmíněn věkem dítěte, a proto je třeba volit materiál s ohledem na jeho budoucí aktivity. Ideální je podlaha z linolea, korku, snadno čistitelného koberce a vinylu, či z PVC, které snese i méně šetrné zacházení.
PVC podlahy jsou zároveň cenově přijatelné, nenáročné na údržbu, dobře tlumí hluk a jsou voděodolné. I v případě, že zvolíte jinou podlahovou krytinu než koberec po celém pokoji, odborníky je doporučováno vybavit místnost alespoň kusovým kobercem, a to z toho důvodu, že dítě tráví na podlaze opravdu hodně času. Dbát je tak třeba nejen na vzhled, ale také na teplo a měkkost. Kusové koberce mají navíc tu výhodu, že je lze různě přemisťovat a bez problému čistit. Nečiní poté problém ani dětem alergickým na prach a roztoče.

Zóny v dětském pokoji


Uspořádání dětského pokoje a rozdělení na jednotlivé zóny je důležité hlavně z toho důvodu, aby místnost dítěti poskytovala plnohodnotné zázemí. Vhodně řešený dětský pokoj tak obsahuje tři základní zóny, a to zónu relaxační, zónu herní a zónu studijní. Již název jednotlivých zón napovídá, k čemu která část pokoje slouží, a tak by to mělo chápat i samotné dítě. A nejde zde jen o praktické důvody, ale také o to, aby si potomek do budoucna osvojil správné návyky. Základem studijní zóny je zcela samozřejmě kvalitní stůl, židle a osvětlení. Herní zónu tvoří dostatečné prostorná plocha a úložné prostory, které slouží na odkládání hraček, a dominantním prvkem klidové zóny je jednoznačně postel. Zóny můžete oddělit opticky, například rozdílným vymalováním nebo kusem nábytku.

Nábytek


Nábytek v dětském pokoji by měl být stejně individuální jak osobnost dítěte a měl by skýtat prostor pro hraní, učení i lenošení. Vybírejte nábytek z kvalitních a odolných materiálů a takový, který disponuje úložným prostorem. Kromě toho, aby byl nábytek plně funkční, je třeba také hledět na to, aby byl zároveň i bezpečný. Děti přirozeně zkoumají svět kolem sebe a často se k nábytku nechovají úplně jemně. Nebezpečné jsou tak nejen ostré rohy a nezačištěné okraje, ale především nekvalitní zpracování.

Na závěr je třeba říct, že není ostudou, pokud si se zařízením dětského pokoje nevíte rady. Výsledkem pak může být nejen do očí bijící nevkusně zařízená místnost, ale především prostor, kde se dítě necítí ani trochu dobře. Z toho důvodu se nebojte oslovit odborníky.

Zdroj, foto: KTrend



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !