Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dezinfekční přípravek - dobrý pomocník i škůdce

18. 02. 2009 | Domácnost
Dezinfekční přípravek je účinný na bělení, plíseň, dezinfekci, praní, čištění. První pomocník při domácím úklidu, likvidátor alergenů, ale také prevence plísňových onemocnění. Ale jak pomáhá, tak nám může také život hodně znepříjemnit

Ještě v dobách, kdy jsem měla doma malé štěně, jsem takový přípravek využívala téměř permanentně. Na koberci to také podle toho vypadalo. Barvy se střídaly s vybledlými kolečky. Jediný druh sloužil na všechno. Zničená trička, kalhoty, půlka mého ošacení byla důkazem mé práce. Položila jsem si otázky, jak správně tento agresivní prostředek používat a odpovědi jsem po dlouhém hledání našla na internetu. Na každou činnost je určený konkrétní druh. Některé rady vám ráda předám.

Čím mohu čistit akrylátovou vanu?

Na akrylátové vany je jiný přípravek, než na vany smaltované. Nejvhodnější je ten, který neobsahuje žádná abraziva, která by mohla povrch poškodit. Navíc i složky musí být  velmi šetrné, ale s obsahem antibakteriálních přísad. Nedoporučuje se žádný z chlornanových přípravků, především v případě tónovaných akrylátů - mohlo by dojít ke vzniku skvrn. Jsou smozřejmě dezinfekční čistidla přímo na akrylátové vany.

Jak si poradit doma s plísní?

Před aplikací dezinfekce plíseň neodstraňujte, mohlo by dojít k rozšíření nebezpečných výtrusů a k rozmnožení plísně. Aplikujte přípravek proti plísním, přímo ze vzdálenosti asi 20 cm, nechte působit a až po chvíli setřete, nebo můžete nechat zaschnout.Tento přípravek má pouze sanační účinky, ne preventivní. Je nutné větrat!

Jak dezinfikovat vodu ze studny?

dezinfekce

Použijte speciální přípravek na vodu v koncentraci, která je uvedena na obalu.Potřebné množství rozmíchejte v kbelíku a skrápějte hladinu. V případě uzavřených studní bez přístupu slunečního záření je možné, že budete cítit zápach chloru. Tento zápach však vyprchá a pro běžné užívání není na závadu.

Jaký je rozdíl mezi jednotlivými přípravky?

Na každém přípravku je uvedeno, k čemu konkrétně je určen. Věnujte tomu důslednou pozornost, neexperimentujte. Pročítejte na obalu, která dezinfekce je vhodná pro pitnou vodu a vodu v bazénech. Rozloží se beze zbytku na kamennou sůl a vodu.

A jsou dezinfekční přípravky, které nelze používat k dezinfekci vod,  protože mají zvýšené účinky, používají  se především ve zdravotnictví. Opět musí být uvedeno na obalu.

Musí být dezinfekce v bazénu?

Musí, zbaví vodu bakterií a řas, ale nesmí být škodlivá a příliš agresivní, protože hrozí především u dětí, že se vody nalokají. Nemá však preventivní účinky, proto je třeba dle zátěže v bazénu, počasí a rychlosti obnovy řas dezinfekci v průběhu léta opakovat. A správně naředit.

Všechny tyto připravky se musí používat opatrně a před použitím si důkladně přečíst údaje uvedené na obalu a také všechny připojené informace. Největší nebezpečí hrozí dětem. Přípravky musí být ukryty z dosahu a nikdy nenechat otevřené v jejich  blízkosti. Uzávěry jsou jištěné a neměly by je otevřít. Důvěřujte, ale zajišťujte, někdy je dítě vynalézavé a tak dlouho manipuluje, až se dílo vydaří, proto je největší prevence, mimo jejich dosah.

Ale stane se a dítě v nekontrolovaném okamžiku se k nebezpečným dezinfekčním přípavkům dostane, nikdy situaci nepodceňujte a raději se obraťte na odborníky.

Na co se Vám budou psát na toxikologické záchrance:

Když dítě manipulovalo s dezinfekčním přípravkem a já nevím, jestli něco požilo, či olízlo. Co musím udělat?
V případě požití podat vodu, nebo čaj, nevyvolávat zvracení. Při potížích (pálení v ústech, obtížné polykání) kontaktovat Toxikologické informační středisko, nebo lékaře. Než bude rodič kontaktovat lékaře je důležité zajistit obal a etiketu, důležité jsou zejména údaje o složení a přesný název výrobku.

Vadí pobyt v nevětrané místnosti při manipulaci?
Je nutné dostatečně větrat, ale k přímému ohrožení nedochází.

Jak používat přípravky?
Především je nutné správné uskladnění - všechny přípravky používané v domácnosti mít uložené mimo dosah dětí a nepřelévat do jiných obalů, zejména typických pro tzv. dětská pitíčka.

Hlavně mějte u sebe číslo na toxikologickou linku, pro případ rychlé rady ke konkrétnímu nebezpečnému přípravku a vyhledat léklaře, i při nejistotě. 

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ja mam na to savo
Obrázek uživatelky
profil
Také používám desinfekci na bělení, čištění v domácnosti. Do bazénu také přidáváme desinfekci, zbaví vodu v letním období řas.
Dobře se nám osvědčilo používání sava.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles