Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dracéna neboli dračinec – nenáročná exotická rostlinka

15. 11. 2011 | Zahrádka
Patří mezi oblíbené pokojové květiny, které se vyskytují v mnoha druzích a berných provedeních. Dračinec vytváří dřevitý kmínek tak, že odumírají listy ze spodní části. Dorůstá do výšky 180 cm. Poznáte ji podle dlouhých mečovitých listů, jejich okraje lemuje nejčastěji žlutá nebo červená barva.

Můžete ji koupit také v žíhaných barvách. Dospělý dračinec někdy vykvétá během letních měsíců. Na jejich stonku se objevují drobné bílé hvězdicové kvítky. Dračinec můžeme umístit kdekoliv, ale musíme ho chránit před přímými slunečními paprsky. Ideální umístění je v polostínu. Při pokojové teplotě kolem 20°C. Rostlinka nesnáší průvan, jinak je odolná. V zimě by dracéna neměla být v místnosti, kde je méně než 15°C. Není náročná na zálivku. Nejlépe ji zaléváme odstátou vodou.

V letních měsících můžeme rostlinku jednou týdně orosit vodou. Od jara do podzimu ji jednou za 14 dní přihnojujeme tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno.

Mladé rostlinky přesazujeme každý rok, rostlinky starší každé dva roky. Dračinec roste poměrně pomalu. Vysazujeme je do kvalitního substrátu, nebo skleníkové zeminy s přídavkem písku.  Dracéna se množí vrcholovými nebo stonkovými řízky nejméně 10 cm dlouhými, které zakořeňují v květináčích na konci března. Aby nám řízky dobře zakořenily, potřebují teplotu kolem 25°C. Můžeme si ji namnožit také odříznutím vrcholku, který vložíme do sklenice s vodou, kde přidáme několik kousků dřevěného uhlí. Za tři měsíce by měla rostlinka zakořenit a pak ji můžeme nasadit do květináče.

Choroby dracény

Rostlinka  trpí také různými chorobami. Hnědé špičky a žluté okraje listů jsou způsobeny suchým vzduchem v místnosti, ale také chladným průvanem nebo suchým substrátem. Stejně tak jako zkroucené a hnědé listy, kterým nevyhovuje příliš nízká teplota. Nedostatkem vláhy se mohou na listech objevit hnědé skvrny. Pokud budete v zimním období rostlinku hodně zalévat nebo budete mít v místnosti méně než 15°C, může vám uhynout.

Dracény jsou velice oblíbené a nenáročné rostliny, které dorůstají do poměrně velkých rozměrů, krásně ozdobí interiér a vypadají velice vzhledně.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Dracéna neboli dračinec – nenáročná exotická rostlinka:

Dracéna neboli dračinec – nenáročná exotická rostlinka
Dracéna neboli dračinec – nenáročná exotická rostlinka
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dokonce i u mě přežívá už aspoň tři roky!
Obrázek uživatelky
profil
mám a skvěle se jí daří
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles