Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 26.05. 2024
Dnes má svátek Filip
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Družstevní bydlení? Pro více než třetinu Čechů velká neznámá

7. 02. 2014 | Moderní bydlení
Jak funguje družstevní bydlení? Podle průzkumu nedokáže tuto otázku zodpovědět přes 37 % Čechů. Družstevní výstavba přitom splňuje na trhu s nemovitostmi základní požadavky moderní doby: bývá levnější než klasické novostavby od developerů, kvalitní a zaručuje flexibilitu.

Družstevní výstavba není v tuzemsku minulostí, v republice stále funguje řada bytových družstev, která se starají o byty a budovy svých členů-družstevníků. Díky svým přednostem totiž tento typ výstavby v současnosti nabízí zajímavou alternativu k pořízení si bytu na hypotéku. Přes 37 % Čechů však o družstevním bydlení nemá dostatek informací.

Kvalita za rozumnou cenu je velkým lákadlem


Podle nedávného průzkumu lidé při hledání nového bydlení upřednostňují hlavně cenu bytu, a až poté řeší jeho rozlohu či dostatečné sociální zázemí v okolí. Družstevní bydlení je vhodné hlavně pro ty, kteří nemají dostatek prostředků na získání hypotéky. Při koupi družstevního bytu totiž není třeba nikde složitě dokazovat stávající příjmy.

Družstevní bydlení? Pro více než třetinu Čechů velká neznámá

Výhodou u družstevního bytu je také předem určená cena za m2 včetně DPH, která se už nemění. A to díky tomu, že jsou v ní rovnou započítány i prostory lodžií, sklepa či garáže. Cena pod 50 000 korun za m2 nového bytu nebývá výjimkou.

Rovněž není třeba mít strach z nekvalitně zbudované stavby, protože zkušené družstvo si zároveň dokáže ohlídat i kvalitu stavebních prací, protože ví, že bude muset celou budovu v následujících letech spravovat z vlastních financí.
 

Jako byste platili běžný nájem, ale po letech bydlíte ve vlastním


Jak tedy družstevní výstavba funguje? Zájemci o byt se stávají členy družstva tím, že uhradí základní členský vklad, jenž se pohybuje v rozmezí pouhých 25–35 % celkové ceny bytu. V některých lokalitách si tak lze pořídit třípokojový byt i za několik set tisíc, což je únosné i pro mladou rodinu s dětmi.  Zbylou část ceny bytu splácí členové družstvu po dobu následujících 20–25 let ve formě nájemného. Výše nájemného v nových družstevních bytech je obvykle srovnatelná či dokonce mírně levnější než tržní nájemné běžných bytů v okolí.

Družstevní bydlení tak lze chápat i jako investici do budoucna pro ty, kteří v současnosti bydlí v pronájmu. Často se jedná o mladé rodiny, jež by se ale rády přestěhovaly do většího bytu, drobné živnostníky, kterým banka neschválila hypotéku, či tzv. singles. Po splacení úvěru družstvu si totiž členové mohou zažádat o převod bytu do osobního vlastnictví, o nějž se postará družstvo.

Výhodou družstevního bydlení je i jeho flexibilita. Převod členského podílu se realizuje převodem členských práv a povinností na jinou osobu, což lze vyřídit obratem. Není třeba běhat po úřadech a shánět potřebné dokumenty. Převod členských práv a povinností má navíc dvě výhody – celá transakce nepodléhá dani z nabytí nemovitosti (dříve daň z převodu nemovitosti), za určitých podmínek nemusíte hradit ani daň z příjmů, která jde svou výší 15 procent v případě několikamilionových bytů až do statisíců korun.

Zdroj: Stavební bytové družstvo Stavbař
Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zkuste se přestěhovat k jinému bytovému družstvu,které je poctivější a ušetříte ty miliony.
Obrázek uživatelky
profil
Nájem :
1. zkuste si vybrat bydlení u OSBD Teplice a uvidíte, jak levné je. Platíte cca 10 mil. i za zdevastovanou bytovku, kde bydleli "nepřizpůsobiví"
2. ve vlastním: není to celkem tak, podle zákonu, kdo nepožádal včas o převod,a tak další nájemci nemají šanci získat byt do OV, protože OSBD TP takové něco neschválí
3. při prodeji novému nájemci, platíte nemalé peníze za převod
4. nájem je mnohém vyšší tak, jak to bylo za socíku, ve srovnání obecných /státních/ bytů
I taková pravda jest.
Obrázek uživatelky
profil
Nepište to tak dramaticky.
Obrázek uživatelky
profil
Za určitých podmínek nemusíte platit při prodeji daň z příjmů ani u bytů v OV, vlastně vždycky, když v tom bytě máte alespoň 2 roky trvalé bydliště. Takže to není u družstevních bytů žádná výhoda.
Navíc družstevní byt se mnohem hůř prodává, protože banky na něj nechtějí dávat hypo. Tudíž se pravděpodobně prodá i levněji než byt v OV, čímž se setře ten rozdíl v tom, že se nemusí platit 4% daně z převodu nemovitosti. Nemluvě o tom, že družstvo si za administrativu spojenou s převodem také nechá zaplatit. Někde je to pětistovka a někde 15000,-.
Takže jako jedinou výhodu bych viděla to, že na družstevní podíl zatím nedosáhne exekutor (pokud už teda nedošlo ke změně)a pokud přestanete platit zvýšené "nájemné", pravděpodobně jen přijdete o střechu nad hlavou a to co jste do dr. podílu zpočátku vložili a ne jako i hypo, kde vám k tomu všemu může zbýt ještě půl milionový dluh. Na druhou stranu, pokud padnete na "špatné" družstvo a to zbankrotuje, můžete přijít o všechno a nemůžete dělat nic.

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles