8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dvojčata - jak vznikají a jak se vyvíjí

2. 11. 2008 | Těhotenství

Vícečetná těhotenství přestala být i v České republice vzácností. V současné době se objevuje stále více vícečetných těhotenství zejména v souvislosti s metodami asistované reprodukce. V závislosti na tom, jak probíhá vznik a vývoj dvojčat, je určeno pohlaví, podoba i zdravotní stav dvojčat. Existuje několik variant, jak může k vícečetnému těhotenství dojít.


Přirozený výskyt dvojčetných těhotenství je udáván poměrem 1 : 80 porodů. Výskyt dvojvaječných dvojčat závisí na rase, věku a počtu předešlých těhotenství. Naproti tomu počet porodů jednovaječných dvojčat je poměrně stálý a pohybuje se v poměru 1 : 250 porodů.


Vývoj jednovaječných dvojčat

Dva plody se mohou vyvíjet z jednoho vajíčka a jediné spermie, kdy se zárodek v časné fázi embryonálního období rozdělí na dvě embrya. Taková dvojčata se označují jako jednovaječná. Jsou stejného pohlaví, mají společnou placentu a stejný dědičný základ. Mají tedy stejnou krevní skupinu, identickou konstituci těla a lze jim bez jakýchkoliv imunologických problémů vzájemně jednomu od druhého transplantovat orgány.


Dvojvaječná dvojčata

Druhou možností je uvolnění dvou vajíček, která pocházejí z jednoho nebo dvou různých folikulů. Každé vajíčko je pak oplozeno jednou spermií. Tato dvojvaječná dvojčata se vyvíjejí snáze než dvojčata jednovaječná, neboť každé z nich má vlastní placentu. Každý plod vzniká z jiného vajíčka a spermie, proto si plody nemusí být podobné a mohou být i rozdílného pohlaví.

 



Poloha dvojčat rozhoduje o porodu

Poloha plodu v děloze určuje jakým způsobem bude lékař vést porod. Dvojčata jsou v děloze uložena ve většině případů v poloze podélné hlavičkou, u třetiny žen je jeden plod hlavičkou a druhý koncem pánevním. V obou těchto případech může žena porodit spontánně.

Ve zbývajících případech je jeden plod v poloze podélné a druhý v poloze příčné. Minimum dvojčat je uloženo tak, že jsou oba plody v poloze příčné. Tyto varianty jsou ukončovány císařským řezem.

 

Zdroj: Ženská.neplodnost.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale je to typickejšie u umelých tehotenstiev
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsáno,mám taky dvojčataSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavý výklad
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles