Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Febrilní křeče u nejmenších dětí

8. 02. 2014 | Dětské nemoci
Podceňovat horečku se nevyplácí a to zejména u dětí do čtyř let. Výskyt febrilních křečí sice není častý, ale o to více nebezpečný. Může mít za následek ztrátu vědomí a poruchy dýchání, což může malé dítě ohrozit na životě.

Febrilní křeče jsou záchvaty, které vznikají u malých dětí při vysokých horečkách – nad 39°C. Než budeme pokračovat dál, uděláme si jasno v terminologii: do 38°C mluvíme „jen“ o teplotě, cokoliv nad tuto hranici je horečka a od 39°C hovoříme právě o vysoké horečce.

Febrilní křeče je možné na první pohled zaměnit s epileptickými záchvaty: dítě sebou škube, svaly se nepřirozeně napínají a stahují a celé tělo přechází do křeče. Záchvat může trvat od několika vteřin až po několik minut. Jejich příčina tkví právě ve vysoké horečce, která dráždí mozek a ten pak vysílá chaotické signály nervům a svalům.

Febrilní křeče u nejmenších dětíJak předejít febrilním křečím


Zatímco zvýšená teplota je pro organismus prospěšná a pomáhá imunitnímu systému v boji proti nemoci, u horečky je situace přesně opačná. U dětí do tří měsíců věku je nutné při horečce okamžitě navštívit lékaře. U starších dětí je dobré pokusit se o snížení horečky zábaly, případně léky.

Studený obklad nebo zábal je účinným prostředkem proti horečce známým už od starověku. Bavlněnou látku namočíme do vlažné (nikoli studené) vody a položíme na silně prokrvená místa – mohou to být hýždě, zátylek, lýtka a další. Přikryjeme ručníkem nebo dekou a ponecháme na místě asi 10 minut. Podle potřeby zopakujeme. Nesníží-li se horečka ani po třech za sebou následujících obkladech, přistoupíme k podání léků. Oba způsoby je možné kombinovat.

Studený zábal ale nelze aplikovat vždy. Někdy se mu dítě urputně brání. Jindy se může po jeho přiložení objevit třesavka nebo husí kůže, což ve výsledku horečku jen zhoršuje. Kontraindikací je také mramorovaná a promodralá kůže (nutno okamžitě navštívit lékaře).

Ne vždy se ale snížení domácími prostředky podaří. Jestliže horečka trvá bez přestání 24 hodin, nebo vrací-li se urputně ještě třetí den po zahájení léčby, je nutné vyhledat lékaře. Varovným signálem je také opakované zvracení a ztuhlá šíje (dítě nemůže předklonit hlavu).

Co dělat při febrilních křečích


Jestliže přece jen k výskytu febrilních křečí dojde, je třeba dítě uložit na podlahu tak, aby si nemohlo ublížit o žádný předmět v dosahu. Nesnaže se mu například držet končetiny, ponechte ho volně. Jestliže dítě upadne  do bezvědomí, položte ho na bok a zkontrolujte, jestli nezvrací. Pokud ano, zajistěte volná ústa, aby se neudusilo. Pak okamžitě zavolejte lékaře. Jakmile křeče ustanou, pokračujte ve snižování horečky pomocí zábalů až do příjezdu lékařské pomoci. Dobrou zprávou je, že prodělané křeče nemají žádný negativní vliv na další vývoj a zdraví dítěte.

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
přes 38 jsem dávala čípky Nurofen u miminka. Později sirup. Je snadné ho do syna dostat, protože chutná po jahůdce. Křeče se nám naštěstí vyhnuly.
Obrázek uživatelky
profil
Z babských rad doporučuji tvaroh na chodidla - napatlat a zabalit látkou, pokud nepomáhají babské recepty, pak nasadit paralenový čípek. A samozřejmostí jsou tekutiny, pít, pít a pít.
Obrázek uživatelky
profil
Pravda, měření jinde než v podpaží jsem se nevěnovala, u dětí mi to vždycky šlo bez problémů Smajlík
K napsání článku mě právě inspirovala naše zkušenost. Dcerce byly v lednu čtyři roky, nikdy se nám nic podobného nestalo a v prosinci právě zničehonic se objevily tyto křeče. Teorii jsem nějakou měla, ale stejně to nikomu nepřeju.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek!

Jen bych doplnila, že u měření v konečníku je fyziologicky teplota o půl stupně vyšší, než obecně uznaná, takže třeba naměřených 38°C, je po přepočtu jen 37,5°C.
V ústech je to pak o 0,3°C vyšší.

Ale febrilní křeče vážně nikomu nepřeju a pevně doufám, že se nás to týkat nebude!
Obrázek uživatelky
profil
tohle je přesně problém, na který trpí dcera, již jsme 3x ležely na JIP, nikomu to nepřeji zažít, držet bezvládné tělíčko dítěte v rukách, oči v sloup, škubání končetinami... snad nám to brzy odezní, prý okolo 6.roku mizí
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles