Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fenykl – koření i bylina pro zdraví

12. 06. 2012 | Zahrádka
Fenykl slouží lidem od pradávna. Jako účinné léčivo, dobré koření a zdravou zeleninu jej uctívali nejen staří Římané, Řekové a Egypťané, ale také obyvatelé staré Číny, Indie a Arábie. Byl považován za všelék a afrodiziakum. Jeho název mu prý dali Řekové, a původně se jmenoval "marathron", což údajně znamenalo "zhubnout".

Fenykl obecný je dvouletá i víceletá rostlina s dužnatým kořenem. Patří do skupiny rostlin, které mají široké užití jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. Rostlina fenyklu dorůstá až do výšky dvou metrů. Zužitkovat ji můžeme celou, zralé plody, listy, nadzemní řapíkatou část i kořen. Nejběžnější je užívání fenyklových semen, která svým tvarem připomínají kmín. Jsou však většinou o něco větší a po dozrání a usušení mají světle hnědou barvu. V semenech najdeme pro člověka mnoho prospěšných látek, a to silice, éterické oleje, cukr, stopové prvky a vitamíny.

Léčebné účinky

Fenykl – koření i bylina pro zdravíPoužívání semen ve formě nálevu nebo odvaru má na naše tělo mnoho příznivých účinků. Látky obsažené v semenech fenyklu uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu, pomáhají uvolňovat křeče v oblasti žaludku a střev a zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla.

Dětem se odedávna podával fenyklový odvar při bolestech břicha, střevní kolice, nechutenství a zácpě. Kojícím ženám se i dnes doporučuje pít fenyklový čaj, protože účinné látky přecházejí do mateřského mléka. Semínka pomáhají při křečích, jsou močopudná a tím snižují zadržování tekutin. Odvar ze semen se doporučuje pít při bolestech a překyselení žaludku a po požití tučného mastného jídla. Semínka se také mohou žvýkat po jídle pro osvěžení dechu. Podporují funkci ledvin, jater, sleziny, čistí plíce, usnadňují vykašlávání. Nálev z fenyklových semen je vhodný i k výplachům očí a obkladům při zánětech očí. Nejnověji se doporučuje jeho užívání po chemoterapii a ozařování.
Fenykl se však nedoporučuje užívat déle než dva týdny, nemá sice výrazné vedlejší účinky, ale působí slabě narkoticky. Rovněž se nedoporučuje užívat fenykl během těhotenství.

Fenykl - Využití v kuchyni

Fenykl je výborným kořením k ochucení ryb, masa, salátů, majonézy, omáček ale také nálevů pro zavařování a používá se i při výrobě likérů. Řapík fenyklu je v mnoha zemích oblíbený jako salátová zelenina. Když rozebereme řapík na jednotlivá lůžka, vzniknou nám jakési "mističky", které můžeme plnit podle Fenykl – koření i bylina pro zdravíchuti a zapékat na mnoho způsobů. Listy mají silnou anýzovou vůni a dají se přidávat například k nakládané zelenině místo kopru, do omáček a pomazánek. V jižní Evropě se tyto aromatické listy přidávají jako koření k pečeným a grilovaným rybám a jiným masovým pokrmům. V Itálii se listy fenyklu přidávají do rybích omáček.

Fenykl se dá koupit v supermarketech nebo ve větších obchodech s potravinami a zeleninou. Jedná se o bílé zdužnatělé listové řapíky, které tvoří jakousi nepravou cibuli. Jsou asi 10 cm vysoké a mají příjemnou, nasládlou vůni. Někdy se prodávají i s mladými výhonky podobnými kopru. Těmi ochucujeme saláty i teplé pokrmy. Používání semen fenyklu má dlouhou tradici v likérnictví, jsou totiž nedílnou součástí výroby mnohých bylinných alkoholických nápojů, například některých absintů a žaludečních likérů. Dále se semena používají při přípravě chleba a jiného pečiva.

Drcený fenykl se používá do vánočního pečiva, perníků, koláčů, pudingů, nápojů, omáček, zeleniny, do chleba, pomazánek, celá semínka pak do nakládané zeleniny, především červené řepy.

Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
fenykl pouřívám je do řepy...ale mužovi chutná i syrový na salát..mně moc neSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jako koření jsem ho ještě nepoužila. Za to do čajíčku ho přidávám ráda, dodává bylinkovému čaji nasládlou chuť a hezky voní.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsanéSmajlíkale fenykl vůbec nepoužívám...
Obrázek uživatelky
profil
odvar jsem dělala holkám ,když byly maléSmajlíkpěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
fenykl je vyborna zelenina, nejlip chutna syrovy. pokud kupujete dovozovy v supermarketu, doporucuju kupovat ho v zimnich mesicich, to je jeho sezona. kdyz je na nej moc teplo, neni stavnaty a nema dobrou chutSmajlík
jinak pekny clanecekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles