8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Festival španělských filmů La Película s aktuálními tématy

8. 02. 2010 | Kultura

Náboženský fanatismus, střety odlišných kultur, překrucování vlastní minulosti, ale také partnerská nedorozumění nebo americký teambuilding ve španělském pojetí – to jsou některé z motivů, které ve svém programu představí 5. ročník festivalu španělských filmů La Película. Španělsky mluvená kinematografie ovládne sály kina Světozor od 16. do 21. února a následně se přesune do brněnského kina Art, kde setrvá od 22. do 28. února.


Kromě pestré kolekce filmů nejrůznějších žánrů doplní letošní programovou nabídku i host festivalu. Osobně i prostřednictvím filmové retrospektivy se v Praze představí významný španělský režisér Gonzalo Suárez. „ Režisér, scenárista, herec a spisovatel Gonzalo Suárez patří k významným ukazka-filmsoučasným španělským filmařům. Na svém kontě má přes dvě desítky filmů, mnoho domácích i mezinárodních ocenění a v průběhu své kariéry spolupracoval s takovými herci, jako jsou Javier Bardem, Carmelo Gómez, Francisco Rabal, Hugh Grant,“ vypočítává dramaturg festivalu David Čeněk. „Patří mezi průkopníky novodobé španělské filmové avantgardy a nezávislé produkce. Je také považován za klíčovou postavu španělské kultury, což dokazuje i udělení Zlaté medaile krásných umění, Národní filmové ceny nebo například francouzského Řádu umění a filozofie.“


Mezi snímky, které Gonzalo Suárez v Praze uvede, se objeví například Podivný případ doktora Fausta (El extraño caso del doctor Fausto, 1969), který je originálním zpracováním faustovského mýtu, film Aoom z roku 1970 v hlavní roli s u nás dobře známým Lexem Barkerem, nebo jeho slavný snímek Proti větru (Remando al viento, 1988), v němž Hugh Grant ztvárnil anglického básníka lorda Byrona.


Festival La Película pořádají Velvyslanectví Španělska,  Institut Cervantes v Praze, kino Světozor a Brněnské kulturní centrum. Hlavním partnerem je společnost Telefónica O2 Czech Republic, a.s. Dramaturgie letošního ročníku festivalu španělsky mluvených filmů cílí především na aktuální témata. Diváci budou mít příležitost zhlédnout hned několik snímků inspirovaných skutečnými událostmi. Film Camino (Camino, 2008) režiséra Javiera Fessera popisuje život a smrt malé holčičky, která byla svou matkou i církví považována za vyvolenou. Režisér nezaujatě líčí kontroverzní praktiky vlivného církevního uskupení Opus Dei a tak není divu, že po svém uvedení ve Španělsku vyvolal film velkou polemiku.


Dalším filmem, který čerpá ze skutečných událostí, jsou Dva životy Andrése Rabadána (Les dues vides d’Andrés Rabadán, 2008). Příběh vypráví o životě muže, který byl obviněn z úmyslného vykolejení tří vlaků a vraždy svého otce. Aktuálnímu tématu hledání životních hodnot se věnuje drama Návrat do Hansaly (Retorno a Hansala, 2009), které získalo řadu ocenění včetně tří nominací na výroční ceny Goya (španělská obdoba Českého lva). Jedním z magnetů festivalu bude drama Mléko strachu (La teta asustada, 2009) oceněné na Berlinale 2009. Peruánská režisérka Claudia Llosa s představitelkou hlavní role Magaly Solierovou vytvořily mrazivé dílo o ženách a dětech pokoušejících se vyrovnat s hrůznými následky válečných konfliktů.


ukazka-filmuPremiérově bude v České republice uveden snímek Rybí dítě (El niño pez, 2008) režisérky Lucie Puenzo, který vypráví současný příběh prodchnutý starou argentinskou legendou. Stud (La vergüenza, 2009) je velice úspěšný film originálním způsobem zpracovávající vztah Španělska a Latinské Ameriky. Režisér David Planell toto citlivé téma rozvíjí na pozadí příběhu španělské rodiny, která se rozhodne vrátit svého osmiletého adoptivního syna pocházejícího z Peru. Čtvrtstoletí starý film Tasio (Tasio, 1984) režiséra Montxe Armendárize patří bezesporu k výjimečným dílům španělské filmové produkce, který do národní kinematografie vnesl zvláštní estetiku přecházející od dokumentárního realismu k naprosté ahistoričnosti.


Romantickou a komediální tvorbu bude reprezentovat snímek o partnerských a manželských romancích Snoubenec pro Jasmínu (Un novio para Jasmina, 2008) režisérky Irene Cardon. Casual Day (Casual day, 2008) Maxe Lemckeho  popisuje, jak může probíhat skupinový motivační pobyt zaměstnanců velké firmy po americkém vzoru, ovšem v pojetí Španělů. Dokumentární sekce se tentokrát bude věnovat osudům dvou velkých osobností. Režisér Arkaitz Basterra ve filmu Život a film – Labyrintové životopisy Vojtěcha Jasného (Vida y cine – Las laberínticas biografías de Vojtech Jasny) prostřednictvím vzpomínek a příběhů představí významnou postavu české a evropské kinematografie 60. let.  Dokument Ich bin Enric Marco (Ich bin Enric Marco, 2009) přináší portrét čelní osobnost španělského odporu proti nacismu Enrica Marca a snaží se vrhnout světlo na aféru, která se kolem něj rozpoutala po odhalení pravdy o jeho minulosti.


Zdroj: La Pelicula.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !