Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Filipojakubská noc na Plešivci

27. 04. 2010 | Svátky

Tradice oslav poslední dubnové noci vychází z keltských zvyků a rituálů, jimiž bylo žehnáno půdě, aby byla dobrá úroda, stromům, aby plodily zdravé ovoce. Magické praktiky, jimiž Keltové vítali světlou část roku, později církev připsala temné moci ďábla, uskutečňované prostřednictvím čarodějnic.

 

Ráda bych vás pozvala na výraznou horu Plešivec, vypínající se nad romantickým údolím řeky Litavky, blízko mého rodného města Hořovice. Hradiště na jeho vrcholku je opředeno hrůzostrašnými báchorkami, které se vyprávějí už po generace. Jméno hory napovídá, že byla holá. Tento nápadný vršek se stal dějištěm mnoha záhadných událostí. Pokud zavítáte na tuto zvláštní horu, uslyšíte ozvěny keltské mytologie a ucítíte mrazení při pomyšlení na pradávné reje čarodějnic, čertů a draků, kteří se sem slétali.

 

Na vršku Plešivce se odedávna shromažďovaly brdské čarodějnice. O půlnoci se sem slétávaly na ohnivých košťatech, posedávaly na rozeklaných skalách a tančily na vysokých valech. Ptáte se proč zrovna sem? Kdysi tu totiž stálo nádherné město, které čert zaklel do skal. Úpění nebohých měšťanů, uvězněných uvnitř obrovských balvanů, se o půlnoci rozléhalo celým krajem. Na severní straně Plešivce, v místech dnešní Fabiánovy kamenné zahrady, stálo podle pověsti výstavné náměstí obklopené nádhernými domy, které připomínaly spíše paláce.

Tady si čarodějnice pěstují čarovné byliny, jež jim napomáhají v jejich černém díle. Když nastane úplněk, shromaždují se okolo Čertovy kazatelny. Rohatý mistr tu k nim promlouvá a plánuje s nimi své nečisté skutky.

 

Poslední dubnová noc má svá kouzla nejen proto, že předchází měsíci lásky. Je plná magie, měli bychom toho využít. Naději mají navíc i páry toužící po dítěti. Dodnes si mnozí z nás o Filipojakubské noci, jak ji nazvala církev podle apoštolů Filipa a Jakuba, nad plameny rádi opečou prvního buřta a než je oheň uhašen, měl by se v něm spálit panák symbolizující čarodějnici. Někteří ještě oheň přeskakují, aniž vědí proč.

 

Jana Arnoštová

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
RITUÁL SNAD NE?TEDA DŘÍV
Obrázek uživatelky
profil
Hezká pozvánka, jenže dnes to bereme jako recesi, nemyslím si, že v minulosti to bývávalo pouze o pobavení.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles