Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fotografův rok podle ročních období

26. 02. 2021 | Technika
-Komerční sdělení-

Fotografové říkají, že vyfotit se dá všechno. Stačí si rozumět s technikou, je proto na místě seznámit se s pojmy jako je čas, clona a citlivost ISO. Nebojte se, pro začátek si s nimi lámat hlavu nemusíte. Většina fotoaparátů totiž nabízí přednastavené režimy pro různé světelné podmínky. Ty se však liší s denní dobou, počasím, ale i ročním obdobím.

Než se naučíte ovládat svůj fotoaparát správně a hlavně rychle, vystačíte si s přednastavenými módy. Nicméně i v tomto případě byste měli dodržovat základní pravidla, která vám pomohou udělat krásné fotky v každém ročním období.

Jarní focení


Jarní příroda je kouzelná, syté barvy a pučící květy. Pastva pro oči, kterou zkrátka chcete zachytit. Využijte pro svou tvorbu kontrast zeleně a modré oblohy, který vám pomůže zvýraznit polarizační filtr. Skvěle vypadá i orámování snímku větvemi nebo květinami. Naprosto dokonale v jarních kulisách vypadají portréty – kompozice s pučící zelení je prostě neodolatelná. Zaměřte se na detaily, ale nepřehánějte to se zoomem. Buď se fotografovanému objektu víc přibližte, nebo použijte jiný objektiv.

Fotografův rok podle ročních obdobíLetní focení


Pestrobarevné léto se zaslouží zvěčnit. Barev nabízí léto opravdu hodně, vybírat můžete z barevného ovoce, oblečení i rozkvetlých luk. Hledejte kontrasty, ty jsou to, co je na letních fotkách zajímavé. Jen si pamatujte, že v létě platí více než jindy, že v poledne se nefotí. Slunce je v tuto roční dobu opravdu příliš ostré, takže by výsledek nedopadl dobře. Modelové by měli na obličejích nevzhledné stíny a fotografie krajiny by byly ploché. Přes poledne si dejte pauzu a schovejte se někam do stínu. Případně se vypravte do lesa, kde sluneční paprsky vykouzlí zajímavé scenérie.

Podzimní focení


Focení na podzim je jednoduché, všude je tolik barev, že vytvoření zajímavé scény netrvá dlouho. Kromě toho slunce není tak vysoko na obloze a nevrhá nepěkné stíny. Když se vypravíte zachytit svět, který hýří barvami, určitě nešlápnete vedle. Mezi nejfotogeničtější části dne patří podzimní rána, kdy přírodu zahaluje mlžný opar.

I když třeba nebude během vašeho focení svítit slunce, jistě oceníte i deštivou atmosféru nebo zataženou oblohu. Podzim má zkrátka svou neopakovatelnou atmosféru, která si zaslouží zachytit.

Zimní focení


Zima je náročná ve všech ohledech, nejinak tomu je i s focením. Zasněžená krajina je jistě romantická a vy chcete zachytit kouzlo zasněžené přírody. Jenomže se sněhem je to komplikované. Množství bílých ploch dokáže fotografy hodně potrápit, během focení je potřeba dobře pracovat s nastavením vyvážení bílé. Jinak budete mít místo krásných zasněžených fotek namodralé snímky, které budou atmosféru postrádat.

V zimě je vaším nepřítelem i mráz, který obtěžuje techniku i vás. Nicméně trocha mrazu a práce se světlem se vám vyplatí. Zimní portréty mají neopakovatelnou intimní atmosféru a fotografie zasněžené krajiny jsou zkrátka nádherné.

Každé roční období si žádá své postupy v ovládání techniky. V každém případě byste měli respektovat zlatou a modrou hodinku, která vám zaručí nádherné snímky v každém ročním období. Sice to chce obětovat trochu svého pohodlí, ale odměnou vám budou fotografie, které vám budou všichni závidět.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !