Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sezóna grilování začíná!

8. 05. 2016 | Škola vaření
Teploty šplhají, sluníčko láká k posezení na zahradě a k tomu patří bezpochyby i grilování. Vůně grilovaného masa, zeleniny a dalších dobrot zapíjených výtečným mokem v kruhu přátel a rodiny zláká opravdu každého. Dnes se již dávno negrilují jen klobásky či masa, ale i ryby a nejrůznější zelenina a ovoce. Na grilu lze připravit předkrmy, hlavní chody i dezerty a třeba i křupavou domácí pizzu.

Jaký je ale pro vás ten správný typ grilu? Je lepší dřevěné uhlí, plyn nebo elektřina?
Nejdříve si zodpovězte důležité otázky, a teprve poté začněte vybírat z jednotlivých značek a typů grilů. Který způsob ohřevu pro úpravu potravin preferujete? Kolik lidí budete chtít obsloužit? Kde a jak často budete grilovat? Kde bude gril uskladněný?

Grily dělíme podle způsobu ohřevu a druhu použitého paliva:

•    Grily na dřevěné uhlí, dřevo a brikety
Milujete vůni ohně a grilování si bez něj nedovedete představit? Pak právě pro vás jsou tyto grily nejvhodnější. Pokud máte dostatek času na přípravu a nezáleží vám na délce přípravy pokrmů, pak vás typická atmosféra s vůní ohně okouzlí. Jde o nejjednodušší a zároveň nejlevnější grily, jsou přístupné již za několik stovek korun. Jejich nevýhodou je nemožnost regulace teploty jinak než zvednutím roštu, a také velká spotřeba paliva. Na druhou stranu velmi milá je jejich nízká pořizovací cena, nenáročnost na údržbu a jednoduchá manipulace. Vyrábějí se z litiny nebo plechu. Litina je sice těžší, zato více vydrží, drží teplo a je stabilnější.

Sezóna grilování začíná!Grily plynové

Jste spontánní? Chcete grilovat hned, jak dostanete chuť? Pak je plynový gril ta správná volba. Zahřátí plynového grilu zabere sotva pár minut. Váš multifunkční pomocník s možností regulace teploty vám umožní grilování libovolných pokrmů jako je maso, ryby, zelenina nebo ovoce. Při zavřeném víku lze dokonce gril využít i jako troubu. Každý plynový gril je opatřen piezo-elektrickým nebo elektronickým zapalováním, kdy se gril zapálí pouhým stisknutím tlačítka při současném otočení ovládacího knoflíku přívodu plynu. Krom jednoduché obsluhy je jejich výhodou to, že prakticky nekouří. Díky tomu je využijete třeba na balkóně v případě, že nevlastníte zahradu. Mezi jeho neoddiskutovatelné plus patří jednoduše odvod kapajícího tuku z pečeného masa tak, aby nedocházelo k jeho hoření v plamenu. Plynový gril má snad jen dva nedostatky. První je vyšší pořizovací cena a druhý propanbutanová láhev, kterou je nutné vyměňovat, plyn může dojít bohužel i uprostřed grilování. Většina profesionálních kuchařů ale využívá právě plynové grily.

Grily elektrické

Milujete grilování a nemáte zahradu? Nevadí, na grilování vám postačí terasa nebo balkon, případně i kuchyně. Právě pro vás je vhodný elektrický gril, který zajišťuje grilování surovin pomocí elektrických spirál zabudovaných v teflonové desce (existují i verze s lávovými kameny). Spirály se nahřívají a sálá z nich teplo. Nespornou výhodou těchto grilů je přesná regulace teploty a možnost použití v interiéru. Jejich nevýhodou je naopak závislost na zdroji elektrické energie a vyšší náklady na provoz.

Povrch elektrických grilů může být z různých materiálů od klasické kovové mřížky, přes teflon až po kamenné plochy, na kterých připravíte jak maso, tak i bramborové placky. Při výběru elektrického grilu se zaměřte na několik důležitých bodů. Čištění grilu je snadnější, když je grilovací plocha odnímatelná. Odkapávací miska na šťávu bude užitečná, pokud má grilovací plocha správný sklon, aby šťáva mohla odtékat a nepřipalovala se. U grilů s mřížkou vybírejte takový model, který má snadno přístupnou topnou spirálu přímo pod mřížkou.

Grily plynové či elektrické s lávovými kameny

Jste puntičkáři a rádi máte vše pod kontrolou? Pak právě pro vás je volbou číslo jedna gril s lávovým kamenem. Patří sice mezi dražší druhy grilů, cena však kompenzuje komfort, který nabízí. Největší výhodou kamenů je absorpce odkapávajícího tuku a jejich samočistící schopnost. Samotné kameny pocházející z vyhaslých sopek vlastně nejsou žádným přímým zdrojem tepla. Zevnitř jsou nahřívány plynem nebo elektřinou.

Lávové kameny leží na dně grilu, nažhavené vnějším zdrojem vyzařují teplo a opékají potraviny. Jsou to porézní kameny, které nasávají odkapávající tuk. Ten se tak nepřepaluje, nevzniká kouř ani zplodiny. Lávové kameny vydrží většinou celou sezónu, při intenzivním grilování je potřeba je měnit častěji. Po skončení každého pečení se nažhaví na maximum po dobu pěti minut, tím se tzv. vypálí všechny nečistoty v nich a na nich, takže déle vydrží. Jakmile se ale začnou drolit, je potřeba je vyměnit. Výhodami takového grilu jsou ekologický provoz a zdravá příprava. A také hezký design a možnost složení, aby nezabíral místo.

Pro ty, kteří to s grilováním myslí opravdu vážně jsou určeny grily s mnoha vychytávkami. Plynový gril s výjimečnou technologií hořáků trubkového profilu zajistí optimální rovnoměrnou teplotu pro grilování v celé grilovací ploše. Bonusem pro opravdové gurmány je vařič pro přípravu omáček a příloh. Profesionální modely plynových zahradních grilů jsou charakteristické i nízkou spotřebou plynu.

Zdroj, foto: Kasa.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !