Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Halloween - slavit, či neslavit?

28. 10. 2008 | Svátky
V naší zemi je Halloween novým svátkem a jako u každého takového infiltrovaného svátku se vedou sáhodlouhé spory o tom, zda jej máme slavit, či ne, zda to je proti naším tradicím nebo máme tento stav přijmout bez obav.

Čtěte také:
Těste se na Halloween

Naše tradiční svátky

Je, bohužel, pravdou, že mnoho lidí ani pořádně neví, co se pod pojmem "dušičky" vlastně skrývá. Jedná se o svátky dva, a to 1. listopadu svátek Všech svatých a 2. listopadu Památka všech zemřelých - dušičky.
kořeny těchto dvou svátků sahají až do dob keltských ritáálů, které se stejně jako lidstvo vyvíjely a měnily díky stykům s jinými národy a také příchodem křesťanství.
Proč tyto svátky připadají právě na první dva dny listopadu? V keltském kalendáři je 1. listopadu začátek nového roku a den, kdy se svět živých a mrtvých prolínají - tudíž duše zemřelých vycházejí do světa živých a konají zde dobré skutky nebo se mstí za zlo na nich spáchaných za života. proto byly konány hostiny, při nichž se počítalo s jídlem i pro mrtvé, obětovalo se bohům a v maskách se konaly průvody i tance.
Příchodem křesťanství se změnil základní pohled na tyto svátky. Podle nich povstal Kristus z mrtvých a již bude žít navěky a stejně tak mohou být všichni spravedliví po smrti vzkříšeni - to je vlastně podstatným prvkem křesťanství - víra v posmrtný život.

Teprve po několika staletích se ustálily dva svátky jak je slavíme.

HalloweemSvátek Všech svatých

Nejprve se svátek Všech svatých slavil v květnu, protože v květnu 609 byl v Římě jako první vysvěcen pohanský chrám Pantheon na chrám Panny Marie a svatých mučedníkům. Na listopad byl přenesen až kolem 8. století aby nahradil potírané ppohanské svátky.

Památka všech zesnulých

Tento den se vzpomíná na vrtvé a modlí se za ty, jejichž duše ještě pobývají v očistci, kde se musí zbavit všech hříchů aby mohli být vzaty na nebe. Tomuto svátku se říká "dušičky".
Původně se obřady konaly v kruhu rodiny, od konce 10. století se začal přetvářet ve svátek společneský a ve 14. století se slavil již i v centru křesťanství - v Římě pořádají se mše, při nichž se lidé modlí za spásu duší mrtvých a za jejich nanebevzetí.
Podle starých, dnes již mnohde zapomenutých zvyků se tento den stavělo na okno studené mléko na rány duší vystoupivších z očistce, do lamp se plnilo máslo místo oleje, aby si duše mohly ošetřit spáleniny z trýznění a také se vyzdobovaly hroby. Dnes je u nás především zachovaný zvyk zapalovat na hrobech svíce nebo je také dávat do okna, to aby zbloudilé duše našly svou cestu.Dalším již spíše zapomenutým zvykem je pečení dušičkového pečiva (většinou to byly velké rohlíky plněny vším možným, bochánky, žemle a věnečky, kosti, což byly pletence těsta připomínající zkřížené hnáty) a takékoledování. Koledě se říkalo "chodit po rohlíkách" - odměnou bylo pečivo. U nás se koledovalo ještě počátkem 20. století, především v jižních Čechách.

Halloween

V překladu je to Předvečer Všech svatých a slaví se 31. října večer.
Halloween se do Ameriky dostal z Irska -chudé katolické země - díky vystěhovalcům za lepším životem. Mnozí katolíci považují halloween za pohanský svátek, což bude jistě pravdou, neboť jeho původ je irský a Irové jsu potomci starých Keltů. V oslavách Halloweenu není nic, co by vybočovalao z řady jiných svátků slavených v našich zemích.
Na to, jakou má Helloween podobu dnes, mělo vliv mnoho faktorrů, především velká směsice národů na americkém kontinentu a také komerce. Dnes se jedná o svátek především komerční a je prý po vánocích druhý nejvýnosnější.
Na Halloween se dnes především děti převlékají do hrůzostrašných masek a chodí po koledě a dostávají sladkosti
Dýně patří neodmyslitelně k halloweenu. Podle starých pramenů ji začali vyřezávat v Severní Americe a svůj zrod má v irské baladě o lakomém Jackovi

Slavit tedy "dušičky" nebo Halooween?

Vezměme tedy jednu stranu mince - z Ameriky a vůbec ze světa k nám přichází mnoho nových oslav, zvyků a svátků. Mnozí nechtějí připustit, že by měly podobné svátky patřit do našeho zavedeného stylu života, zatvrzele tvrdí, že co není české, to se slavit nemá. Z druhé strany - halloween - předvečer Všech svatých - to samo o sobě říká, že je součástí svátků - nic nenahrazuje, jen vlastně doplňuje, dýně - stejný princip jako naše svíčky v oknech. Obdobný zvyk obchůzek v maskách spojených s koledou.
A v neposlední řqdě. Když vidíte rozradostněné tváře dětí v maskách různých duchů, čarodějnic, smrtek, kostlivců, jak dovádí na školních zahradách na strašidelných párty, odpolednách a soutěžích a pak sám průvod, kdy chodí se světýlky a mohou si zavýsknout jako duchové - je jim dovoleno po setmění výskat a ječet jako příšery - proč jim to nedopřát? Proč jim nedopřát soutěže ve vyřezávání dýní a zdobení oken a bytů.
Každý přece máme právo vyznávat a slavit to, co chceme, co uznáme za vhodné a slučuje se s naším svědomím. A Halloween přece nikomu neubližuje.



JanaOssend – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mne nič nehovorí
Obrázek uživatelky
profil
Nemyslím si, že se u nás ujme. Připomínáe si svátek zesnulých, kdy by v každé rodině měli důstojně zavzpomínat na všechny, kteří již nemohou být s námi. Nemyslím si, že děti z toho mají rozum a místo této taškařice mohou 28. října oslavit státní svátek, třeba lampionovým průvodem, který je zakončem menším ohňostrojem. Nějaké kladení věnců malým dětem nic neříká a tak než znesvěcovat svátek zemřelých, raději dětem přesuňme zábavu na jiný termín. Ne všechno, co je modní, se k nám hodí. Dědictví otců, zachoven nám pane!
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkA proč ne, v dnešním uspěchaném světě je fajn na chvíli se zastavit a oslavit i třeba Halloween, i když to u nás není zcela zvykem. Dětem to určitě udělá radost a dospělí se vyblbnou a odreagují. Vždyť není třeba kupovat drahé kostýmy a dekorace, vše se dá vyrobit z papíru a odloženého oblečení. Moje dcera a její kamarádky takhle šaškují už několik let a mají z toho velkou legraci, zvlášť, když si připravují občerstvení. Pečou "mrtvoly, rakve, vaří polévku z netopýra, oběšencovo kuře a nápoj mladého upíra." Koupí si pár svíček, nějakou tykvičku a dobře se u toho baví. Holkám bude už 18 let, mají své problémy a starosti, ale tahle zábava jim jen prospívá. A prospěla by všem.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj.Já si myslím,že by se měl konat halloween.Hodně závidím zemím ¨které ho mají.Dyt je to ábava se převléknout za příšery a chodit po domech.hrozně bych si přála aby jsme to tu měli
Obrázek uživatelky
profil
Někdy mě opravdu zlobí ony názory - to není náš svátek, je špatný- zavrhnout. Proč? Opravdu umíte číst? To, co je v článku napsané, je opravdu z kvalitních zdrojů - a ne jednoho. Je zde jasně vysvětleno všechno.
Patriotismus je krásná věc a potřebná, ale nepřehánějme to. Když nechci slavit halloween, neslavím ho. Ale proč jej odsuzovat. Jsem matka 6 dětí, dlouhá léta žiji jen s nimi (vdova) a jejich spokojenost a radost je pro mně to nejdůležitější. A svátek jako je Halloween je především svátek dětí - ony se převlékají za duchy a kostlivce, ony se baví na strašidelných soutěžích, any chtějí dobroty a vyřezávají dýně. Je mnoho učitelů, kteří také tento svátek vítají. V "naší" škole vyřezávali dýně všichni. A i dnes je jedna z nich u nás na okně a u fotky táty zapálily děti svíčku - na okně je strašidelný hřbitov se strašidelnými svíčkami, který jsme tvořili celý týden z papíru a strašidelných dekkorací. Jsme proto méně čechy? nebo špatní občané. Lidi nebuďme krátkozrací.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles