Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Horečka dítěte nemusí vždy vyčerpat celou rodinu

21. 11. 2018 | Dětské nemoci
Pláč, únava, červené tvářičky a lesklé oči. Při pohledu na své dítko ihned poznáte, že ho trápí horečka. Každá máma by si to s ním malým drobečkem ihned vyměnila, jen aby netrpěl. Musí se však ozbrojit trpělivostí spolu s imunitou vůči pláči a přiběhnout s obklady, zásobou čaje a občas si sirupy a čípky. Často si pak matky kladou otázku, jak poznat, na kterou medicínu je vhodný čas nebo kdy je už nutné spěchat k lékaři. A jak vlastně správně měřit teplotu?

Teplota není horečka

Každému člověku během dne jeho tělesná teplota kolísá. Během rána je nejnižší a později k večeru stoupá. U kojenců je za běžnou teplotu považováno až 38 °C naměřených v konečníku. Takže horká kůže na dotek nemusí ihned znamenat horečku. Často se děťátka dotýkáme těsně po probuzení, po intenzivním pláči či hře. Občas ji způsobí také nepřiměřená vrstva oblečení, díky které se přehřívá celé tělo. To jsou situace, kdy se kůže na chvíli ohřeje, ale po pár minutách se teplota sníží na běžnou.

děti s teplotouNení nutné tedy ihned běžet pro léky a dítěti domnělou teplotu snižovat. Tyto výkyvy jsou u nich zcela běžné a nijak jim neublíží. Pokud lehce zvýšená teplota neustupuje, dítě začíná být unavené, plačtivé, jeho tvářičky zrudnou a lesknou se jim oči, často sáhneme po lécích. Horečka však není jen příznakem nemoci, ale hlavně toho, že tělo, tedy především imunitní systém, začali bojovat a dochází k urychlení obranného systému. Vysoká teplota totiž ovlivňuje vznik bílých krvinek a pokud ihned nasadíme léky, sebereme možnost dítěti účinně se infekci bránit. Prospěšnější je, když necháme dítě dostatečně odpočívat a hlídáme jeho pitný režim.

Pokud však teplota na teploměru překročí hodnotu 38 °C, je nutné začít jednat. Takováto horečka již organismus dítěte zatěžuje a je nutné začít s medikací na její snížení. Pro ty nejmenší je nejšetrnější podání léků ve formě čípků. Pro větší jsou vhodné sirupy nebo tablety. Spolu s léky je možné snižovat teplotu také pomocí zábalů či sprchováním vlažnou vodou. Při delším trvání nebo teplotě na 41 °C je nutné již vyhledat pomoc lékaře.
 

Měření v zadečku vyděsí každého

Ke správnému určení vysoké teploty a následné léčbě nám pomůže teploměr. Všichni si určitě pamatujeme sklepávání rtuťového teploměru či namáčení jeho hrotu v horkém čaji, abychom nemuseli do školy. Jejich éře naštěstí již odzvonilo a nemusíme se bát o děti, které by s nimi špatně manipulovaly. V současné době je na trhu už celá řada vhodných teploměrů, které pomohou změřit teplotu i u těch nejmenších.

Při měření teploty u miminek je možné využít několik možností – v ústech, oušku, na čele nebo v zadečku. Je potřeba vždy dbát veliké opatrnosti, aby se miminku neublížilo, obzvláště při měření v konečníku. Pokud využíváme tuto metodu, odečítá se u dětí starších 2 měsíců 0,5°C. V dnešní době všichni už využíváme digitální teploměry. Některé z nich ale je třeba nechat na místě až jednu minutu, a to u zmítajícího se a plačícího dítěte se může zdát jako celá věčnost.

Díky bezkontaktnímu teploměru získáte údaj o teplotě svého děťátka až na vzdálenost 8 cm, a to do jedné sekundy. Díky jednoduchému ovládání, přehlednému LCD displeji a vysoké spolehlivosti bude snadné změřit neklidné batole i za tmy. Stačí jen přiblížit k čelu dítěte a stisknout tlačítko. Jeho konstrukce zvládne změřit i teplotu tekutin a předmětů, nemusíte se tedy už bát křiku rozpáleného dítka, pokud zábal či sprchování budou příliš studené.

Zdroj, foto: Cemio



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles