Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kaviár mezi luštěninami - čočka beluga

5. 02. 2016 | Škola vaření
Čočka beluga - černá čočka svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, čímž si zasloužila i své jméno. Navíc je to luštěnina vskutku luxusní, protože má jemnou oříškovou chuť a perfektní nutriční profil. K nám se dováží z Kanady.

Černá čočka beluga patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).

Antioxidanty chrání buňky před volnými radikály a hrají roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně.

čočka belugaBílkoviny jsou důležité pro růst a obnovu organismu, vláknina snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž zamezuje výkyvům glykémie po jídle. Její dostatečná konzumace pomáhá přecházet kardiovaskulárním onemocněním. Obecně v České republice konzumujeme menší množství vlákniny, než se doporučuje. 100 g černé čočky pokryje vaši denní potřebu vlákniny z poloviny.

Jak se připravuje čočka beluga ?

Na rozdíl od ostatních luštěnin, belugu není nutné před přípravou namáčet. Je drobnější a po uvaření dobře zachovává tvar. Vaří se v neosolené vodě zhruba 25 – 30 minut.

Skvěle se hodí do salátů, k rybě, výborně chutná s kořenovou zeleninou. Její jemnou chuť můžete doplnit olejem z vlašských ořechů, sezamovým nebo balsamico octem s kapkou hořčice. Výborně bude chutnat i v pomazánkách.

Zdroj, foto: MENU Gold


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bezesporu užitečná součást jídelníčku. Avšak - co stojí ten "špás"?
Obrázek uživatelky
profil
kouknu se po ní..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles