Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hubení slimáků

29. 08. 2012 | Zahrádka

Máte svou zahrádku s pečlivě a pracně opečovávanými záhonky? Pak jste na ni jistě právem pyšní. Zároveň jste se ale právě díky zahrádce pravděpodobně už setkali s noční můrou všech zahrádkářů: se slimáky.

Slimáci (plzáci) patří k opravdu nevítaným hostům - komu by se líbilo, že si pochutnávají třeba na jeho salátech? Ať se jedná o zeleninový nebo květinový záhon, nechceme si ho samozřejmě nechat těmito škůdci sežrat. Bohužel slimákům nahrává malé množství přirozených nepřátel a také častá zálivka (mají rádi vlhko). Kromě vlhka mají rádi také teplo a tmu, takže největší nájezdy na záhony pořádají večer po dešti. Ke smůle zahrádkářů se slimáci rychle rozmnožují, takže boj s nimi připomíná opravdu nikdy nekončící příběh a většinou se musíme smířit s tím, že se jich nikdy úplně nezbavíme. Válku jim ale vyhlásit musíme!

hubení slimákůCo se týká hubení slimáků, mezi zahrádkáři kolují desítky zaručených návodů - od babských rad až po chemické prostředky. Pokud se vás tohle téma týká, určitě máte svůj způsob boje s těmito škůdci. Rady můžete samozřejmě čerpat i z internetu. Snad vás ale zaujmou a třeba i pobaví následující tipy:

Tipy na hubení slimáků:

* odborníci doporučují jako nejúčinnější metodu sběr slimáků: každý den (respektive večer nebo brzy ráno) popadněte kbelík a sbírejte a sbírejte… Až budete mít vysbíráno, další postup je na vás; můžete vyrazit na túru a slimáky odnést někam hodně daleko a doufat, že se nevrátí - tento postup je vhodný pro humánně zaměřené zahradníky nebo slabší povahy. Také můžete nasbírané slimáky povraždit - například rozkrojit starým nožem, hodit do PET lahve s vodou, kde se rozloží a pak se ještě dají využít na kompost.

* když se vám podařilo plže vysbírat, můžete dalším z nich zabránit ve vstupu tím, že postavíte barikády: tedy zábrany, přes které neprojdou. K tomu se hodí prkna nebo plechy zapuštěné do země, kterými ohraničíte svoje království. Slimáci potřebují vlhko a suché věci jim zabrání v pohybu.

* „zákazem vstupu“ a dobrým řešením jsou také rostliny, které slimáky odpuzují nebo jim nechutnají - z tohoto důvodu vysázejte na okraje záhonů česnek, petržel, mátu, šalvěj, fenykl, pažitku, tymián, hořčici, kopr, náprstník, pelyněk, pelargonie, měsíček zahradní, kostival, levanduli, hortenzie nebo okrasné traviny.

* jedna babská rada doporučuje nasypat v okolí záhonků rozdrcené vaječné skořápky; svůj účel splní i lidské vlasy nebo psí chlupy (jen nevím, jak zaručit bezvětří?).

* kolem záhonků můžete také nasypat popel, vápno nebo písek - pohlcují vlhko, takže ani přes ně se slimáci nedostanou.

hubení slimáklů* mezi další osvědčené prostředky patří pivo - nalijte ho do kelímků (třeba od jogurtu) nebo do uříznuté PET lahve a zapusťte je do země. Tenhle zlatavý mok slimáky přiláká a utopí se v něm. Pivaři, kterým by bylo piva líto, mohou volit variantu číslo dvě: roztok vody a kvasnic J

* po pivu přichází na řadu káva - až si vypijete tu svou, uvařte další pro slimáky: nejdříve však kolem záhonků vytvořte asi deseticentimetrový pruh z pilin a ty pak polijte poctivým „turkem“ (tedy kávou s lógrem). Kofein slimáky odpuzuje a je pro ně smrtelným jedem.

* dalším pomocníkem z kuchyně je sůl - ta je vhodná pro otrlé povahy, které slimáky zlikvidují tak, že je solí posypou - po reakci s tkání se slimák jednoduše rozpadne…

* oželet můžete i pár svých porcí ovesných vloček a naservírovat je na záhony slimákům - až je spořádají, nabobtnají a pojdou a vy už jen vysbíráte mrtvolky.

* slimáky jsme nakrmili - zbývají už jen chemické prostředky. K dostání je jich celá řada, některé jsou dokonce i ekologické. Vždy je ale dobré pozorně si přečíst návod a řídit se jím; přece jen chemie je chemie…

 

To nejlepší nakonec - alespoň se to tak říká. Spojte práci a zábavu, neboli příjemné s užitečným: pozvěte návštěvu, uspořádejte zahradní párty - a pak vyhlaste závody ve sběru slimáků. Odměny už nechám na vaší fantazii… Hlavně hodně štěstí a pevné nervy!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
vyzkoušeli jsme všechno, těch hnusáků je stále víc
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles