8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hubení slimáků

29. 08. 2012 | Zahrádka

Máte svou zahrádku s pečlivě a pracně opečovávanými záhonky? Pak jste na ni jistě právem pyšní. Zároveň jste se ale právě díky zahrádce pravděpodobně už setkali s noční můrou všech zahrádkářů: se slimáky.

Slimáci (plzáci) patří k opravdu nevítaným hostům - komu by se líbilo, že si pochutnávají třeba na jeho salátech? Ať se jedná o zeleninový nebo květinový záhon, nechceme si ho samozřejmě nechat těmito škůdci sežrat. Bohužel slimákům nahrává malé množství přirozených nepřátel a také častá zálivka (mají rádi vlhko). Kromě vlhka mají rádi také teplo a tmu, takže největší nájezdy na záhony pořádají večer po dešti. Ke smůle zahrádkářů se slimáci rychle rozmnožují, takže boj s nimi připomíná opravdu nikdy nekončící příběh a většinou se musíme smířit s tím, že se jich nikdy úplně nezbavíme. Válku jim ale vyhlásit musíme!

hubení slimákůCo se týká hubení slimáků, mezi zahrádkáři kolují desítky zaručených návodů - od babských rad až po chemické prostředky. Pokud se vás tohle téma týká, určitě máte svůj způsob boje s těmito škůdci. Rady můžete samozřejmě čerpat i z internetu. Snad vás ale zaujmou a třeba i pobaví následující tipy:

Tipy na hubení slimáků:

* odborníci doporučují jako nejúčinnější metodu sběr slimáků: každý den (respektive večer nebo brzy ráno) popadněte kbelík a sbírejte a sbírejte… Až budete mít vysbíráno, další postup je na vás; můžete vyrazit na túru a slimáky odnést někam hodně daleko a doufat, že se nevrátí - tento postup je vhodný pro humánně zaměřené zahradníky nebo slabší povahy. Také můžete nasbírané slimáky povraždit - například rozkrojit starým nožem, hodit do PET lahve s vodou, kde se rozloží a pak se ještě dají využít na kompost.

* když se vám podařilo plže vysbírat, můžete dalším z nich zabránit ve vstupu tím, že postavíte barikády: tedy zábrany, přes které neprojdou. K tomu se hodí prkna nebo plechy zapuštěné do země, kterými ohraničíte svoje království. Slimáci potřebují vlhko a suché věci jim zabrání v pohybu.

* „zákazem vstupu“ a dobrým řešením jsou také rostliny, které slimáky odpuzují nebo jim nechutnají - z tohoto důvodu vysázejte na okraje záhonů česnek, petržel, mátu, šalvěj, fenykl, pažitku, tymián, hořčici, kopr, náprstník, pelyněk, pelargonie, měsíček zahradní, kostival, levanduli, hortenzie nebo okrasné traviny.

* jedna babská rada doporučuje nasypat v okolí záhonků rozdrcené vaječné skořápky; svůj účel splní i lidské vlasy nebo psí chlupy (jen nevím, jak zaručit bezvětří?).

* kolem záhonků můžete také nasypat popel, vápno nebo písek - pohlcují vlhko, takže ani přes ně se slimáci nedostanou.

hubení slimáklů* mezi další osvědčené prostředky patří pivo - nalijte ho do kelímků (třeba od jogurtu) nebo do uříznuté PET lahve a zapusťte je do země. Tenhle zlatavý mok slimáky přiláká a utopí se v něm. Pivaři, kterým by bylo piva líto, mohou volit variantu číslo dvě: roztok vody a kvasnic J

* po pivu přichází na řadu káva - až si vypijete tu svou, uvařte další pro slimáky: nejdříve však kolem záhonků vytvořte asi deseticentimetrový pruh z pilin a ty pak polijte poctivým „turkem“ (tedy kávou s lógrem). Kofein slimáky odpuzuje a je pro ně smrtelným jedem.

* dalším pomocníkem z kuchyně je sůl - ta je vhodná pro otrlé povahy, které slimáky zlikvidují tak, že je solí posypou - po reakci s tkání se slimák jednoduše rozpadne…

* oželet můžete i pár svých porcí ovesných vloček a naservírovat je na záhony slimákům - až je spořádají, nabobtnají a pojdou a vy už jen vysbíráte mrtvolky.

* slimáky jsme nakrmili - zbývají už jen chemické prostředky. K dostání je jich celá řada, některé jsou dokonce i ekologické. Vždy je ale dobré pozorně si přečíst návod a řídit se jím; přece jen chemie je chemie…

 

To nejlepší nakonec - alespoň se to tak říká. Spojte práci a zábavu, neboli příjemné s užitečným: pozvěte návštěvu, uspořádejte zahradní párty - a pak vyhlaste závody ve sběru slimáků. Odměny už nechám na vaší fantazii… Hlavně hodně štěstí a pevné nervy!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zkoušela jsem pivo,to nezabralo
Obrázek uživatelky
profil
udělejte do plastové láhve otvor nalejte pivo a oni se tam utopí
Obrázek uživatelky
profil
jsem kde co, ale 100% účinný není žádný prostředek. A sežerou úplně všechno :-(
Obrázek uživatelky
profil
je rucne do lavi a necham rozlozit
Obrázek uživatelky
profil
Já využívám pSmajlíklastovou láhev, do ní nacpu všechny slimáky, které najdu. Oni se rozloží a pak je můžu v pohodě dát do kompostu.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles