8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hyperaktivní dítě

3. 04. 2012 | Vývoj
Kdo nemá doma hyperaktivní dítě, snadno uvěří zdání, že takové dítě je nevychované, zlé a jeho životním krédem je dělat lidem naschvály. Je to ale bohužel jinak...

Většinou nechodí, ale neustále pobíhá. Nepovídá, ale nepřetržitě vysílá nebo vykřikuje. Konflikty řeší vztekem i pěstí. I z té nejzajímavější činnosti ho vyruší bzučící moucha. O všechno mu musíte říkat stokrát. Je neklidné a neposedné, má spoustu energie, vrtí se na židli. Zvlášť ruce neudrží v klidu. Pokud je široko daleko jediná louže, určitě do ní spadne.  Je nadprůměrně inteligentní, ale se školou to jde z kopce, protože učitelky z nervů na pochodu a někdy i z neznalosti problému, často známkují místo skutečných znalostí dítka jeho nestandardní chování.

ADHD je anglickou zkratkou pro Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
Jde o poruchu pozornosti, hyperaktivitu a impulzivitu. První příznaky ADHD je možné pozorovat již v kojeneckém věku, kdy dítě může mít nepravidelný, nebo zcela převrácený spánkový režim. Děti tímto postižené trpí mimo jiné zvýšeným motorickým neklidem a zhoršenou schopností zvládat Hyperaktivní dítěpsychickou zátěž. Některé z typických projevů ( roztržitost, neposednost, hlučnost, impulzita, ztrácení věcí, vysoká dráždivost a obtížné soustředění ) lze vypozorovat i u zdravých dětí, ale nepravidelně a jen v některých situacích. Proto se při diagnostice  ADHD sledují příznaky u dětí pečlivě a dlouhodobě, nejméně půl roku. Obvykle je možné stanovit diagnózu s maximální jistotou nejdříve mezi 3.-4. rokem věku.

U různých lidí se potíže vyskytují v odlišné závažnosti. Není tedy jednoduché rozlišit lidi s mírnou poruchou ADHD od těch krajně hyperaktivních lidí a samotná diagnóza ADHD se určuje velice těžko. Jakmile rodiče začnou mít pocit, že jejich dítě se v tomto ohledu odlišuje od ostatních, měli by svůj dojem konzultovat s odborníkem. Je možné vyhledat výchovného poradce, který ve škole dítěte působí či se obrátit na speciálně pedagogické centrum.

Hyperaktivní děti  vyžadují naši zvýšenou pozornost, nadstandardní rodičovskou péči a trvale bdělého ducha. Dále důvtip a umění diplomacie, a to nejen ve vztahu k dětem, ale i ke všem dalším lidem v okolí.
Potvrzení diagnózy a samotný papír v praxi pomůže jen částečně. Povzbudí Vás do dalšího sebevzdělávání v oboru dětské psychologie, do získávání praktických návodů, jak s dítkem jednat a do vyměňování zkušeností s podobně utrápenými rodiči. Ale možná Vás zaskočí, že ve školce nebo ve škole nebude dítku moc platný.

Většina příznaků je zjevná už v předškolním věku, ale výrazněji se projeví po nástupu do školy, kdy se dítě musí podřídit určitému režimu a pravidlům.
Neklidné nebo nesoustředěné dítě ve třídě často představuje zátěž pro celý kolektiv třídy a reakce pedagogů závisí hodně na tom, jak si „zlobení“ dítěte vysvětlí. Proto je vhodné učitele o diagnóze dítěte informovat a současně se s ním domluvit na určitých pravidlech, která budete ve výchově dodržovat.
Dítě s ADHD by mělo sedět v předních lavicích, aby na něj působilo co nejméně podnětů a aby bylo v dosahu učitele, který je tak může častěji jemně usměrnit k požadované činnosti.

Ostatní děti dokážou ihned po zvonění přestat běhat po třídě a křičet, to dítě s ADHD nedokáže. Neumí okamžitě přestat s aktivitou a v klidu si sednout do lavice.

Výchova hyperaktivního dítka má mnohá specifika a od rodičů vyžaduje zejména notnou dávku trpělivosti.
Takovéto děti potřebují mít v životě především daný pevný řád, který je pomáhá udržet v relativním klidu.

Hyperaktivita jako součást určitých poruch se vyléčit  nedá. Pro všechny zúčastněné je třeba se naučit s ní žít a přijmout ji. Je třeba dítěti  naslouchat a vycházet z toho, co si skutečně přeje. Je důležité nalézt hyperaktivnímu dítěti vhodné hry, činnosti,  zájmy  a vycházet vstříc jeho potřebám. Povzbuzovat ho a chválit. Dávat mu hranice a mantinely, které jsou pro dítě přijatelné. Mít realistické očekávání k dítěti.

ADHD trpí zhruba každé třinácté dítě. Není třeba cítit se zahanbeně, že zrovna vaše dítě dochází k psychiatrovi, stejně jako není třeba podlehnout panice a strachu o jeho budoucnost. Pokud se diagnóza včas odhalí a přistoupí se ke komplexní terapii, čeká vaše dítě zcela normální a šťastný život.

speedyy58 - čtenářka
ChytráŽena-cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !