Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

I koupelna si zaslouží to nejlepší osvětlení

9. 08. 2021 | Moderní bydlení
-Komerční sdělení-

Dokončujete stavbu domu a vybavujete jednotlivé místnosti, včetně koupelny? Nebo jen rekonstruujete koupelnu a řešíte, jaké osvětlení do ní pořídit? Ať tak, či tak, následující rady vám v rozhodování pomohou. Je to totiž právě koupelna, kde většina z nás ráno tráví dlouhé minuty a připravuje se na to, aby mohla mezi lidi.

Koupelnu můžete osvětlit několika způsoby


Základem každé místnosti je centrální osvětlení v podobě stropního svítidla nebo podhledového bodového osvětlení. V koupelně to platí také, centrální světlo do koupelny je prostě základ. Dalším způsobem, jak osvětlit každý kout, je kombinace s nástěnnými světly, osvětlením zrcadla a dalších doplňkových světel.

Světlo do koupelnyJak vybrat to pravé světlo do koupelny?


Koupelnové osvětlení musí být dobře promyšlené, při jeho výběru se vyplatí dodržovat pár zásad. O jaké jde?


Pozor na ochranu IP


V koupelně je vlhko, rozhodně tak nesmíte podcenit úroveň krytí zdroje světla před průnikem vody a jiných částic. Koupelnu pak můžeme rozdělit na 4 zóny, do každé patří jiné osvětlení.


    • Zóna 0 se nachází uvnitř vany nebo sprchového koutu a nepatří tam žádné osvětlení.
    • Zónu 1 ohraničuje okraj vany a vzdálenost do 60 cm a výška max. 225 cm. Ani zde by žádné světlo být nemělo.
    • Zóna 2 se nachází v těsné blízkosti vany (vzdálenost do 60 cm a výška víc než 225 cm). Tady mají své místo světla minimálně s IP44.
    • Zónu 3 tvoří zbytek koupelny, kam patří světla s minimálním IP21.

Víte, že krytí se značí dvěma čísli? To první udává ochranu před pevnými předměty a materiály, druhé pak proti vodě. 0 znamená bez ochrany, s rostoucím číslem je vyšší i ochrana.

Centrální osvětlení je nutnost


Většinou v koupelně bývá jen malé okno, o osvětlení místnosti se starají svítidla. Centrální osvětlení je nezbytné. Můžete vsadit na přisazené stropní světlo, které nainstalujete ke stropu a může být jak kulaté, tak hranaté. Oblíbené jsou i bodovky, které umístíte na strop i na stěny.
Víte, že hitem poslední doby jsou LED pásky a podhledová bodová světla, která nijak nenaruší linii stropu?


Jak vybrat osvětlení zrcadla?světla a zrcadla v koupelně


Světlo nad zrcadlo by mělo být intenzivní a měkce rozptýlené, nesmí naopak oslňovat ani vytvářet stíny. Ideální jsou světla navržená přímo pro tento účel, klidně můžete zrcadlo osvětlit i po stranách.

Nepodceňujte ani barvu dlaždiček


V koupelně potřebujeme dobře vidět, kdo by se chtěl při holení říznout žiletkou nebo si řasenkou vypíchnout oko? Na intenzitu osvětlení má velký vliv i barva dlaždiček, tak ji nepodceňujte. Tmavé obklady odráží světlo méně něž ty světlé, takže je na místě sáhnout po silnějším zdroji, případně do koupelny dát víc světel.

Jakou zvolit barvu světla?


Klasická žárovka vyzařuje jemně žlutý odstín a pro většinu lidí je nejpříjemnější. Svoje uplatnění má v ložnici, obývacím pokoji nebo dětském pokoji. Do koupelny se víc hodí denní bílá barva, která se označuje i jako neutrální.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !