Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak chránit děti? Důležité je předvídat, ale také vědět, co dělat

28. 07. 2021 | Dětské nemoci
Sedačka, schody, trouba, anturie, čisticí prostředky a léky – normální vybavení domácnosti. To se může zdát, ale když k tomu přidáte dítě, může z toho být pěkná patálie. Asi každá z nás už nějaký ten pád dítka zažila. Pokud to skončí jen odřeným kolenem či loktem, vystačíme si s otřepaným: „Než se vdáš, tak se ti to zahojí!“, anebo genderově vyváženější „Nešikovné maso musí pryč!“. Občas je následek ale vážnější a je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Víte, na co si dát pozor, a jak se chovat, když se něco stane? Zde je pár tipů, které by se mohly hodit.

Bum! Spadl jako hruška


K nejčastějším dětským úrazům patří pády. Už malá miminka, která se začnou přetáčet, mohou spadnout. Základním pravidlem je dítě nikdy nenechávat bez dozoru na nějakém zvýšeném místě. I obyčejný gauč je hrozba. Při každém pádu je dobré kontaktovat svého pediatra, popsat mu, jak k pádu došlo. Lékař pak rozhodne, zda je nutná návštěva například na chirurgii. Malá miminka většinou padají na hlavičku a je velká pravděpodobnost, že dojde k otřesu mozku. Při větším poranění hrozí i riziko krvácení do mozku.

U větších dětí, a to i těch pubertálních, jsou velmi oblíbená odrážedla, kola, brusle, skateboardy nebo koloběžky. Zde je nutné ohlídat, aby dítě nikdy nevyjíždělo bez helmy a chrániče na lokty, kolena a zápěstí také nejsou k zahození. Počty dětských úrazů jsou v jarních a letních měsících vyšší než ve zbytku roku. Nejčastější jsou pohmožděniny a zlomeniny, přičemž k nim nejčastěji dochází ve škole, při sportu nebo právě během prázdnin. Nejhorší jsou ale úrazy hlavy a páteře.

To potvrzuje i dětská lékařka, která se ve své ordinaci s dětskými úrazy potkává výrazně častěji právě o prázdninách, kdy děti tráví mnoho času venku – šplhají po stromech, lezou na prolézačky, chodí do bazénů. Ale i doma u bazénu je nutné být stále ve střehu. Takové zahradní jezírko s rybičkami je pro děti velkým, ale pěkně nebezpečným, lákadlem.

Rada lékařky: Pozor také na autosedačky položené třeba na stole. Větší kojenec už ji dokáže pěkně rozhoupat a vajíčko pak může i s dítětem spadnout. Nikdy nezapomínejte dítě připoutat v kočárku, i když to je jen na chvíli.

Ledová tekoucí voda je nejlepší


Na druhém místě co do počtu dětských úrazů jsou popáleniny. Opaření horkou vodou, sáhnutí na vařič, ale také pobyt na ostrém sluníčku jsou pro děti velkým rizikem. A zde platí přímá úměra – čím je dítě menší, tím větším nebezpečí jakékoli popálení je. U těch nejmenších by se měla volat záchranka vždy. U větších dětí je možné méně závažné popáleniny ošetřit doma – dlouho chladit ledovou tekoucí vodou, nikoli hned mazat. Při popáleninách druhého stupně, když se vytvoří puchýřky nebo při zasažení větších ploch, je nutné volat záchranku. To platí i pro malé plošky na rizikových místech jako je například okolí genitálii či plosky dlaní. 

Oči, uši, pusa, nos – na těle toho máme dost


Děti rády ochutnávají, všude a všechno. To, že léky a čisticí prostředky musí být uskladněny z dosahu dětí, je stará známá věc. Na co se ale často zapomíná a je na to potřeba dát si pozor také, jsou pokojové rostliny. Některé mohou být jedovaté, a proto bychom je měli před dětmi uklidit také, případně je z domácnosti úplně vyřadit. A jaké pokojovky to jsou? Třeba takový tchýnin jazyk, anturie, brambořík, ale i narcis, difenbachie nebo vánoční hvězda dokážou způsobit hodně obtíží.

TIP: Pokud zjistíte, že vaše ratolest snědla jedovatou rostlinu nebo v domnění, že papá bonbon snědlo nějaký prášek, okamžitě volejte Toxikologické informační středisko, které zajišťuje nepřetržitou službu po dobu 24 hodin denně. Podle popisu kolik, čeho dítě snědlo rozhodne odborník o dalším postupu, například jestli je nutný výplach žaludku, infuze či jiný zásah.

Obecně také platí, že děti do 3 let věku by si nikdy neměly hrát ani mít ve svém bezprostředním dosahu drobné předměty. Hrozí zde především nebezpečí vdechnutí nebo spolknutí malého předmětu. Takový burák v plicích je problém stejně tak jako spolknutá skleněná kulička nebo kus papíru strčený v nosní dutině nebo v uchu.

Jen jeden prstíček tam strčíme


Zvídavost a objevování nového je nedílnou součástí dětského světa. Elektrické zásuvky dost často bývají umístěny ve výšce očí lezoucího dítěte, a tak je bezesporu nutné zaslepit všechny zásuvky hned, jak se dítě začne samo pohybovat. Stejně tak je nutné být ve střehu, když si ratolest hraje se šuplíky nebo u dveří. Tato nevinná zábava nemusí vždy končit pouhým skřípnutím prstů a brekem. Může dojít k nehezkým zlomeninám prstů, či dokonce k amputaci.

Nechceme malovat čerta na zeď, ale i dětem se úrazy s trvalými následky stávají, a proto je dobré se zamyslet nad tím, zda dítě pojistit. Děti lze pojistit buď v rámci rodinného životního pojištění nebo i samostatně. Pojištění zvažujte s jejich rostoucím věkem a přizpůsobujte ho jejich aktivitám. Čím je totiž dítě aktivnější, samostatnější a zvídavější, tím je pojištění důležitější. Doporučuje věnovat prostředky hlavně na pojištění vážného úrazu s dlouhodobými či trvalými následky.

Zdroj: Uniqa


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle