Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak mít doma stále dobré pečivo

1. 08. 2022 | Domácnost
-Komerční sdělení-

Voňavé, křupavé, ještě teplé pečivo chutná nejlépe. Takové sice nevydrží věčně, ale jeho čerstvost můžeme prodloužit správným zacházením – od nákupu v obchodě přes uchovávání doma až po rozmrazování doma zmrazeného pečiva.

Pokud si z obchodu přineseme poněkud unavené pečivo, lepší už to nebude. Jak poznáme, jestli kupujeme opravdu čerstvé pečivo? Většina čerstvého pečiva by měla být křupavá, což se dá zjistit ohmatem a stlačením. Okamžitě poznáme, jestli je pečivo čerstvě upečené – stačí lehký stisk, po kterém nesmí zůstat na kůrce žádný otlak. Pokud je pečivo při stisku tvrdé a nevrátí se zpět do původního tvaru, jedná se o starší pečivo nebo také o příliš vysušené pečivo v důsledku špatného pečení. Naopak gumové chování při stisku znamená, že je pečivo nedopečené.

Jak mít doma stále dobré pečivoČerstvost pečiva v obchodě


Teoreticky je jedno, jestli se pečivo upeče v pekárně, nebo v obchodě, v obou případech má stejné vlastnosti – rozdíly určuje složení výrobku a doba od jeho vyndání z pece. U dopékaného pečiva by se nemělo stát, že narazíme na tvrdé, protože se v obchodech dopéká pravidelně podle spotřeby na regálu. A právě díky tomu se můžeme setkat s ještě teplým voňavým a křupavým pečivem, které bylo právě rozpečené. Takové ale nesmíme uzavřít do sáčku, jinak se zapaří a zgumovatí. Sáček necháme chvíli otevřený, aby pečivo vychladlo na okolní teplotu, a teprve pak ho můžete uzavřít, aby pro změnu neztvrdlo.

Uchovávání pečiva doma


V první řadě musí být pečivo vychladlé na pokojovou teplotu a pak ho můžeme uskladnit podobně, jako to dělávaly naše babičky – zabalit do utěrky a uzavřít do nádoby. Dají se použít dřevěné chlebníky, ale i různé hrnce nebo uzavřené kredence. Tímto způsobem se omezí přístup vzduchu a vysušování pečiva, přitom vlhkost bude pomalu procházet ven – pečivo bude stále čerstvé a vydrží i několik dní měkké (ne křupavé). Pečivo, ať už je to kaiserka, kornbageta, ciabatta nebo chléb, se může jednoduše uchovávat i v pytlíku. Látka má větší průchodnost vzduchu, takže pečivo může mít kratší dobu čerstvosti. Papírový sáček je lepším řešením, protože část vlhkosti absorbuje papír, což je z pohledu čerstvosti výhoda. Mikroténové sáčky způsobují po úplném uzavření zapaření a zgumovatění výrobku, proto je nezavazujeme, ale necháme malý otvor pro odvod vlhkosti.

pečivo z pekárny La Lorraine

Oživování doma zmrazeného pečiva


Pokud pečivo nesníme, můžeme ho i doma zamrazit pro pozdější konzumaci. Ale pozor pak při jeho rozmrazování – volně uložené na vzduchu ve většině případů ztvrdne a nebude příliš chutné. Doma zmrazené pečivo je proto nejlepší oživit v troubě, ideálně s párou. Malé výrobky můžeme rovnou rozpékat na 170–210 °C, stačí jen 2–5 minut. Větší výrobky necháme nejprve 10 minut odpočívat při pokojové teplotě a teprve potom je dáme oživit do trouby. Takto rozpečené pečivo by se mělo zkonzumovat do 2–4 hodin, pak už začne tvrdnout. Doma zmrazené pečivo sice nebude chuťově tak výrazné jako právě koupené, na druhou stranu pořád dost dobře použitelné a rozhodně užitečnější než vyhozené do popelnice – plýtvání jídlem je opravdu zbytečné a drahé. 


Inspirujte se také na Facebooku: Milujeme pečivo




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak mít doma stále dobré pečivo:

Jak mít doma stále dobré pečivo
Jak mít doma stále dobré pečivo
Jak mít doma stále dobré pečivo
Jak mít doma stále dobré pečivo
Jak mít doma stále dobré pečivo
Jak mít doma stále dobré pečivo
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !