Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na prdíky

29. 10. 2012 | Vývoj

Milé chytré ženy, jelikož jsem si prošla tříměsíční kolikou u syna a momentálně bojuji s dcerou, rozhodla jsem se pro ty, které nemají žádné zkušenosti, sepsat veškeré rady jak na prdíky, které nechtějí ven a činí tak bolest nejen vašemu miminku, ale i vám.

Říká se, že u holčiček koliky nebývají, no má dcera musí být výjimkou, naštěstí už mám svou KPZ (krabička první záchrany) nachystanou dopředu.

Strava při kojení

Jako první, hned po stravě z porodnice, která (aspoň teda u nás) na kojící matky nehledí, nastartuji dietu. Samozřejmě, že ne dietu na hubnutí, ty jsou při kojení velmi nevhodné, ale dietu nenadýmací. Ze svého jídelníčku vyškrtnu vše, co by mě mohlo nadýmat nebo zacpávat, protože vše co sním, jde do mého mateřského mléka a nenadýmalo by jen mě, ale i dítko skrze nakojení. Jedná se o luštěniny, košťálovou zeleninu, chléb, čerstvé pečivo, nasycené nápoje, cibuli, …

jak na prdíkyKapičky

Při první kontrole u PaDr. můžete dostat recept na různé kapičky nebo doporučení, jaké si koupit. Většinou stojí kolem 100 Kč. Některé se podávají před kojení, na což se dobře zapomíná, jiné se musí ředit vodou a jejich spotřeba je pak do dvou týdnů.

Probiotika

Když jsme u těch léků, zmínila bych probiotika. Obsahují laktobacilky, které nejen snižují koliku, ale také posiluje mikroflóru. Existují v podobě kapslí, jejichž prášek se smíchá s mlékem. U kojících matek trochu složitější podávání (alespoň já to do prcka nemohla dostat), prášek se navíc zcela nerozpustí.

Nahřívání bříška

Další přírodní pomůckou jak prdíky uvolnit je nahřívání bříška. Dají se koupit polštářky s třešňovými pecičkami (cca 150 kč), které se nahřejí v mikrovlnce či v troubě a přikládají se na bříško. Pozor jen, abyste miminku bříško nespálili. Já nahřívala vždy přes oblečení a ještě přes dečku. Pecičky jsou také dost těžké, proto byste je neměli nechávat miminku ležet na bříšku. Já dala mimi ležet na bok a polštářek jsem podložila tak, aby byl na bříšku a přimotala trochu dečkou, která jej držela při těle.

Masírování

Bříško můžeme také masírovat, ale pozor na to čím. Přes kůži prochází do těla veškeré látky, to, co je vhodné pro nás dospěláky, nemusí být vhodné pro miminka. Můžete si koupit speciální mastičku, ale klidně použijte dětský olejíček, dětské mléko po koupeli, případně i olivový olej. Masírujeme ve směru hodinových ručiček a „na pětce“ jemně přitlačíme.

Jelikož se novorozeňátka ještě neumějí pořádně hýbat, bublinky vzduchu ve střevech se těžko pohybují ven. Pomůžete miminku, když s jeho nožkama trochu pocvičíte. Cviky jako „jedeme na kole“ nebo „plaveme žábu“ miminku moc pomůžou. Samozřejmě že nesmíte pohyby dělat násilím.

jak na prdíkyNápoje

Pokud váš prcek snese pít přes savičku z lahvičky, určitě vyzkoušejte i fenyklový čajíček, je speciální pro děti od jednoho týdne, koupíte jej v lékárně. Bývá v čajových sáčcích (cca 30 kč) nebo granulovaný (cca 100 kč). Případně čaj můžete podávat po lžičkách.

Existují také čaje nebo jiné nápoje (jsou i mléčné) pro kojící matky, které také obsahují fenykl a jiné složky, které předáte miminku skrze kojení nebo si můžete udělat domácí odvar z kmínu. Kmín dáte do malého čtverečku pleny, zagumičkujete v uzlíček, povaříte v troše vody a odvar vypijete.

Rektální rourka

Nakonec jsem nechala ještě jednu pomůcku, jak ulevit vašemu malému miláčkovi, ale je trochu nebezpečná, a proto u mě neoblíbený způsob pomoci. Jde o rektální rourku. Tato trubička stojí sice pár korun, ale nese i pár rizik. Trubička funguje tak, že se zasune miminku do zadečku, a ta tam uvolní zaseknuté prdíky a stolici. Při častějším použití rektální rourky svěrače zadečku miminka mohou ochabnout a může se stát, že je nebude moci pak samo ovládat (zadržet stolici…). Trubička také není nijak označena, jak hluboko ji můžete vsunout, a tak hrozí také nebezpečí poranění střev. Abyste neporanili ani konečník, nezapomeňte trubičku i otvor zadečku namazat olejíčkem.

Já dávám přednost přírodním alternativám, takže u mě vítězí čajíčky, probiotika, nahřívání, cvičení…

Přeji všem maminkám bezstarostné klidné dny i noci a kdyby vám nic nezabíralo, tak nezapomeňte, za 3 měsíce se to o 100% zlepší. Ne nadarmo se tomu říká tříměsíční kolika. Miminka se začnou více hýbat a prdíky polezou jeden za druhým.


Miguela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem dodržovala kojící dietu,pila čaje z fenyklu a kmínu...ale stejně jsem pak koupila Espumisan,zabral malé skoro hnedka,...
Měla jsem na něj doporučení,takže jsem ani nic jiného nezkoušela...
Obrázek uživatelky
profil
My taky dávaly espumisan, ale pak jsem začala pátrat i po příčině a zjistila jsem, že malá trpí kolikou z důvodu neschopnosti trávit laktózu v mléce a tak jsme je vyměnily za coliprev, které dodají tělu právě tento chybějící enzym. Tudíž se díky nim předejde vzniku koliky a tím pádem se ani nemusí žádné následky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nám hodně pomohlo cvičení - nožičky k bříšku, klubíčko..k tomu jsme dávali kapičky Espumisan - před každým kojením a hodně jsem pila fenyklový čaj. Brzy bylo po problému Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mladšímu synovi jsem na radu sestřicky začala dávat Espumisan ještě porodnici, pět kapiček před každým kojením a zatím se žádná kolika neobjevila! Super! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem zkusila prvně fenyklový čaj, nejíst pečivo, žádné bublinky, i techniku kojení jsem konzultovala...ale nakonec taky zabral až Espumisan, který pomohl ty nahromaděné plyny vstřebat a bylo dobře...používali jsme Esspumisan asi do 4 měs., pak už po prdíkách nebylo ani stopy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles