Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na spálený trávník?

17. 08. 2022 | Zahrádka
Vrátili jste se z dovolené a doma vás čekalo nepříjemné překvapení v podobě žlutých vypálených kol ve vámi opečovávaném trávníku, který byl ještě před odjezdem sytě zelený? Nebojte se. I takto poničený trávník se dá ještě zachránit. Zbytek léta na zahradě s dokonalým zeleným porostem tak může být stále reálný. Návod na údržbu spáleného trávníku je jednoduchý, proto to určitě nevzdávejte.

To má sluníčko opravdu takovou sílu, že dokáže v jinak zcela zdravém travním porostu, vypálit obří žlutá kola? Ano, možné to je. Pokud navíc posekáte trávu na nejkratší délku, což je cca na 2 cm, zbavíte tím trávník listové plochy, čímž drn ztratí potřebnou ochranu. Slunce tak má příležitost snadno spálit obnažený zbytek porostu. Poté nadzemní travní část usychá, což se projevuje zmíněnými světlými koly. Takto poničený trávník ale lze ještě zachránit. Jak?


    1. Hrabejte


Vezměte si jemné hrábě a opatrně trávník pohrabejte. Cílem je, abyste odstranili zaschlé zbytky rostlin, které už trávníku opravdu k ničemu nejsou. Někdy se ale může stát, že tráva ještě není úplně mrtvá. Pokud si nejste jistí, zkuste hrst spálené trávy vytrhnout. Pokud to půjde snadno, je po ní a budete ji muset odstranit. Pokud však bude stále držet v zemi, možná ji ještě oživíte. Provzdušněte ji hráběmi a můžete do hlíny udělat i několik děr. Umožníte tak kyslíku, aby se dostal až ke kořenům, díky čemuž by se tráva mohla vzpamatovat.


    2. Nehnojte


Nezapomeňte na to, že hnojením uschlou trávu nevzkřísíte. Naopak. Mohlo by se stát, že ji ještě víc popálíte nejenom na povrchu, ale i u kořenů. Pokud by se zhruba do dvou týdnů od prohrabání její stav nezlepšil, můžete použít speciální substrát na výsevy trávníku. Pak je třeba dosít travním semenem. Časem by se měl znovu rozrůst. Na obnovený porost lze použít poloviční dávku hnojiva určeného pro výživu trávníků a začít zase sekat.

    3. Zalévejte


Závlaha je pro poničený trávník velmi důležitá. Proto se nespoléhejte jen na déšť a zalévejte trávu i hadicí. Aby se semena správně ujala, je třeba udržovat trávník ve vlhku a velmi často a pravidelně ho kropit. Ujistěte se, že za týden přijme zhruba 5-7 l/m2 vody. Nejlepší je používat dešťovku, protože neobsahuje chlór, soli ani minerály a je měkčí než voda kohoutková. Je-li vaše zahrada v blízkosti potoka anebo vám skrze ni přímo protéká, nasnadě je pořízení čerpadla, umístit jej do potoka a pomocí hadice potom dopravit vodu tam, kde je to potřeba.

    4. Sekejte


Jakmile se trávník trochu zmátoří, začněte sekat. Dejte mu ale prostor a nesekejte na tu nejkratší délku. Díky delšímu porostu se trávník chrání nejenom před sluncem, ale i před dalšími nepříznivými vlivy. V ideálním případě sekejte 2x týdně.
Vyzkoušejte také systém mulčování, které bude váš trávník vyživovat a udržovat v něm vlhkost. Jedná se o způsob sečení, kdy trávu nesbíráme, ale necháme ji ležet na trávníku. Základem je však udržovat trávník stále posečený na stejnou výšku.


    5. Vyživujte


Kromě vody mu můžete dopřát pořádnou dávku přírodního hnojiva-kompostu. Rozprostřete tenkou vrstvu na trávník a pokropte vodou. Okamžitě se tak zvýší celkový obsah půdy a hustota živin, které se dostanou až do kořenů a tím velmi výrazně podpoří jeho růst. Pokud bude trávník ještě předtím provzdušněný, dosáhnete naprosto ideálních výsledků a váš travní porost bude zase jako nový.

Zdroj, foto: Robomow


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !