Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na to: Domácí tisk fotek

1. 03. 2019 | Technika
Možná i vy máte v počítači desítky složek s fotkami z dovolených či rodinných oslav, jenže málokdy se k nim vracíte, protože to není tak příjemné jako listovat fyzickým fotoalbem. Tak proč si fotky nevytisknout a takové album nevytvořit? V dnešní době je „výroba“ domácích fotografií snadná.

Dříve běžnou černou komoru, kterou měl možná ještě váš dědeček, nahradilo jedno jediné zařízení – tiskárna. S lepší tiskárnou si doma můžete vytisknout stejně kvalitní fotografie, jako by vám udělal specializovaný fotolab. Chce to ovšem trochu cviku a určité odborné znalosti. Takže, jak na to?

Jaká tiskárna vyrobí nejlepší fotografie?

Fotografie lze tisknout prakticky na kterékoliv inkoustové tiskárně a to i přes to, že některé jsou primárně určeny spíše k tisku dokumentů. Tiskárny vhodné pro tisk fotografií poznáte tak, že mají oddělené zásobníky pro všechny čtyři barvy (černou, azurovou, purpurovou a žlutou), zatímco ty kancelářské mají cartridge jen dvě (černou a barevnou), což je pro tisk fotografií více než nepraktické, protože jakmile dojde i jen jedna z těchto barev, je nutné vyměnit celou barevnou cartridge.

Jak na to: Domácí tisk fotekNa trhu najdete i speciální fototiskárny, které navíc k základním barvám mají ještě zásobníky se světlejší variantou azurové a purpurové, případně ještě cartridge s fotografickou černou či šedou barvou. Ty jsou pro tisk fotografií vůbec nejvhodnější, jelikož krásně vykreslují i jemné barevné přechody.

Možná trochu překvapivě zde neplatí pravidlo, že čím více zásobníků s inkoustem je nutné do tiskárny koupit, tím dražší jsou fotografie. Výsledný odstín vzniká mícháním základních barev, takže laicky řečeno, pokud má tiskárna k dispozici větší škálu barev, v konečném efektu nebude muset k dosažení požadovaného odstínu spotřebovat tolik inkoustu. Z toho vyplývá, že sice budete muset na začátku pořídit více cartridgí, ale nebudete je muset tak často měnit.

Nepodléhejte ale mylnému dojmu, že fotografické tiskárny slouží jen a pouze k tisku fotografií. Většina modelů má i speciální úsporný režim pro tisk dokumentů. Jedná se tedy o univerzální zařízení.

Vše začíná už v počítači

Skvělou fotografii ale nevykouzlíte jen pomocí tiskárny. Vše začíná již v počítači. Malé displeje fotoaparátů či telefonů neodhalí případné nedostatky, které ukáže velký monitor počítače. Zkuste si osvojit alespoň základy úprav v grafickém editoru. Uvidíte, že jen s několika málo vylepšeními budou vaše fotografie vypadat lépe. Některé z jednoduchých grafických editorů dokážou fotografie upravit automaticky pomocí jednoho kliku, takže nemusíte dlouho nic nastavovat a zkoušet.

Fotografii jste si tedy upravili přesně podle svých představ, na monitoru počítače vypadá skvěle, ale z tiskárny vám „vylezla“ fotografie, která barevně neodpovídá? Je to způsobeno špatným barevným sladěním monitoru a tiskárny. Způsobů, jak kalibrovat monitor, je dlouhá řada. Na internetu naleznete různé kalibrační obrazce, díky kterým si můžete sami správně nastavit jas, kontrast a do jisté míry také barvy. Na kalibraci barev také existují různé speciální programy. Profesionálním řešením je kalibrace pomocí tzv. kalibrační sondy, která se přikládá přímo na monitor. S jejím použitím si ale běžný uživatel pravděpodobně sám neporadí. Mějte ale na paměti, že monitor a tiskárna pracují s jiným rozsahem barev, tudíž naprosto přesné shody dosáhnout nelze.

Na barvách do tiskárny a fotopapíru spíše nešetřete

Obecně platí, že nejlepších výsledků vždy dosáhnete s originálními barvami do tiskáren a fotopapíry od výrobce vaší tiskárny. Ceny se pohybují různě, záleží na konkrétní značce vaší tiskárny. Pokud chcete co nejkvalitnější fotografie a nebudete jich tisknout stovky, rozhodně zainvestujte do značkového příslušenství.

Jsme ale šetřivý národ, a tak se poměrně snadno dají sehnat levnější alternativy – takzvané kompatibilní inkousty a fotopapíry od jiných výrobců. Jejich největším lákadlem je právě výhodná cena. Pokud tisknete ve vyšší kvantitě, od fotografií neočekáváte profesionální kvalitu a naprostou věrnost barev a jde vám spíše o jejich výpovědní hodnotu, mohou pro vás být kompatibilní náplně do tiskárny výhodnějším řešením. To už je na posouzení každého jedince.


Zdroj: Miroluk.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Košík